Zero Waste Nederland

Blog

Waarom ik geen fan ben van gerecycled plastic

21 april 2024

Geschreven door Elisah Pals, Initiatiefneemster van Zero Waste Nederland Oei. Onlangs had ik een interessante, licht pittige, discussie. Zouden wij

Lees meer

De Week Zonder Afval gaat door

10 april 2024

Dit jaar vindt de Week Zonder Afval plaats van 25 tot en met 31 mei. De organisatie is vanaf dit jaar in handen van Zero Waste Nederland. Na 4 jaar draagt Milieu Centraal het stokje over aan Zero Waste Nederland.

Lees meer
Breda bindt strijd aan tegen reclamedrukwerk met invoering ja-ja-sticker.

Een volmondig JA tegen JA-JA in Breda!

08 maart 2024

Tekst: Elisah Pals. Ik kwam thuis na een lange dag. Moe, beetje hongerig.  Toch nog maar even de live-uitzending van

Lees meer

Aluin als deodorant

14 januari 2024

Wat maar weinig mensen weten, is dat aluin wellicht de beste deodorant ter wereld is. Duurzaam, effectief, afvalvrij en heel goedkoop. Wij vertellen je er alles over.

Lees meer
luisteren

Zero Waste: Het podcast overzicht.

20 augustus 2022

In de afgelopen jaren zijn we al vaak te gast geweest in diverse podcasts. Het werd tijd voor een overzicht.

Lees meer

Cadeaus, hoe doe je dat?

10 november 2021

“Als je Zero Waste leeft, hoe doe je dat dan met cadeaus?” Door de jaren heen hebben we natuurlijk heel

Lees meer

Beestjes buiten

12 juni 2021

Wil je een goede nachtrust zonder beestjes in je kamer? Wij helpen je de beestjes buiten te houden, op een duurzame manier, met 12 tips!

Lees meer

Toekomst van plastic

07 juni 2021

Nederland heeft de ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn. Een economie waarin afval niet bestaat. Intussen produceert de gemiddelde Nederlander sinds 1950 alleen maar meer en meer kilo’s afval. We raken alleen maar verder verwijderd van een circulair Nederland. Hoe gaan we het tij keren?

Lees meer

Foodsharing op de kaart

06 april 2021

“Dat eet ik morgen nog wel op”. Je hoort of denkt het vast vaak. Maar lukt dat altijd? We gaan het met je hebben over voedselverspilling en over foodsharing. Want eten delen… is geweldig!

Lees meer

Brood zonder wegwerpplastic

07 februari 2021

Verpakkingsvrij brood. Het is een van de meest besproken onderwerpen als het gaat om het verminderen van verpakkingen. De hoogste tijd voor een uitgebreide brood-blog met véél antwoorden.

Lees meer
trui duurzaam thuiswerken

Thuiswerken? – Zo verspil je minder energie!

27 januari 2021

Thuiswerken is here to stay! Dat betekent dat we ook wat dingen moeten aanpassen in onze woon/werk situatie thuis. Hoe doe je dat nou zo duurzaam en energiezuinig mogelijk? Wij helpen je met deze 10+ tips.

Lees meer

Duurzame voornemens

30 december 2020

We helpen je op weg bij het verwezenlijken van je duurzame stappen. We hebben een kort stappenplan en 12 toffe challenges voor je om uit te kiezen wat bij jou past.

Lees meer
Meer tonen
27 juni 2020

💧 Het ultieme water-besparings-overzicht 💧

De gemiddelde Nederlander verbruikt zo’n 50.000 liter schoon drinkwater per jaar. En het waterverbruik stijgt de laatste jaren enorm. Gelukkig zien we ook dat mensen wel anders en bewuster met water om willen gaan, en minder water willen verspillen. Ons bericht over het afkoppelen van je regenpijp ging viral. Meer dan genoeg redenen voor dit ultieme overzicht met alle tips om water te besparen die we maar kunnen bedenken.

Het moet anders

Wij maken ons zorgen. Over ons klimaat, over de temperaturen, en over de droogte. Het grondwaterpeil in Nederland zakt, en we maken steeds vaker lange periodes van droogte mee. Drinkwaterbedrijven kunnen de vraag in droge periodes nauwelijks aan en roepen op tot minder verbruik. In 2020 beginnen we de zomer al met een recorddroogte. Ons grondwater wordt letterlijk geplunderd, door de waterschappen, de boeren, en ja, ook door onszelf. De natuur heeft het nakijken. Om de watersituatie in Nederland op een duurzaam niveau te kunnen houden moet het dus anders.

Druppel op een gloeiende plaat?

Om te beginnen: er zijn heel veel manieren om water te besparen. De ene aanpassing heeft een groot effect op je waterverbruik, de ander een klein. Sommige aanpassingen lijken wat extreem en oncomfortabel, andere zijn juist leuk en leveren je direct wat op. Ook zullen er aanpassingen zijn die je haast niet opmerkt en geen moeite kosten, maar wel veel bespaarde liters opleveren. Er is geen goed of fout, kijk wat er binnen jouw mogelijkheden ligt. Wel is het zinvol om eerst te kijken naar de kleine aanpassingen met een groot effect, en daarna verder te ‘perfectioneren’. Kijk niet naar de druppels, maar naar de liters!

Je gebruikt onzichtbaar water

Bij water besparen denk je al snel aan korter douchen, de kraan dichtdraaien bij het tandenpoetsen en korter het toilet doorspoelen. Maar een heel groot deel van ons waterverbruik is indirect. Denk aan het water dat nodig is om voeding voor koeien te verbouwen. Voor 1 kilo vlees is dat 15.000 liter water. Denk ook aan kleding: Voor 1 kilo katoen is 10.000 liter water nodig. Ook je keuzes qua voeding tellen mee. Een kilo avocado heeft bijvoorbeeld 2000 liter water nodig. Al lijkt het vergezocht om deze onderwerpen in ons overzicht op te nemen, ze hebben wel degelijk een groot effect. En we vinden het belangrijk dat je dit meeneemt in je keuzes.

We zijn te netjes

Wat verder van belang is om te weten: we hebben niet alleen een grondwater-probleem (teveel gebruik), en een neerslag-probleem (te weinig regen). We hebben ook een flink probleem met onze nette geordende Hollandse mentaliteit: We zijn te netjes. We bebouwen steeds meer, meer huizen, meer bedrijfspanden, meer wegen. Al die oppervlakken wateren we netjes af naar het riool, want wateroverlast is ook zo wat. Bijna al het water dat op het riool uitkomt, gaat via onze rivieren naar zee. Ofwel, dit wordt dus niet aan het grondwater toegevoegd! Daarom is het van belang om je regenpijp af te koppelen en je tuin in te laten lopen, het liefst met een regenton ertussen, zodat je het kunt gebruiken wanneer nodig. Hier kun je overigens vaak zelfs subsidie voor krijgen!

Verder zijn Nederlanders kampioen in het aanleggen van terrassen, paadjes en grindbakken als tuin. Al die tuintegels verhinderen dat het regenwater naar het grondwaterpeil kan zakken. Het is beter om lekker je tuin te laten verslonzen en zelfs tuintegels en grind te verwijderen. Een bodem met veel vruchtbare aarde en planten is perfect als waterbuffer en verkoeling. Of leg een geveltuintje aan! Operatie Steenbreek kan je hierover van meer inspiratie voorzien.

Klaar voor de start…. Bijna!

Voordat we je ons lijstje geven willen we dat je eerst iets doet. Check nu meteen je laatste afrekening van je waterverbruik, en noteer hoeveel water je in het afgelopen jaar hebt verbruikt. Delen door het aantal huisgenoten is toegestaan. Noteer dat getal op een briefje en plak het op je koelkast. Stel jezelf nu een doel. Hoeveel minder water wil je verbruiken in het komende jaar? Wat zou het getal op je nieuwe rekening moeten zijn? Meten is weten en het stellen van een meetbaar doel werkt. Punt.

We hebben je al de nodige achtergrondinformatie gegeven. Dan is het nu tijd voor de immense lijst met tips. Maar liefst 55 konden we er voor je bedenken, deels met inspiratie van onze community.

Ready? Hier zijn ze

Sommige tips kun je al direct afvinken, DONE! Andere zullen eye-openers zijn, weer andere zul je zien als een leuke uitdaging en weer andere vallen in de categorie ‘No way dat ik dat ga doen’. Helemaal prima. We dagen je uit het lijstje te bekijken, weg te strepen wat je al doet, en een lijstje van 6 leuke uitdagingen op te schrijven die je wel wil aanpakken. Zes, dat is te doen toch?

We hebben ze per categorie ingedeeld, dus kies er 1 uit elke categorie.

Plasticvrije groenten en fruit

Plasticvrije groenten en fruit

Voeding/koken/keuken:
 1. Geen/minder vlees en dierlijke producten gebruiken
 2. Koken in kleinere pan, minder water
 3. Bij gebruik van vaatwasser niet vooraf afspoelen
 4. Restjes water uit waterkoker/Senseo bij planten
 5. Met de hand afwassen in teiltje ipv vaatwasser
 6. Groenten/fruit wassen in teiltje en water opvangen
 7. Mealprep: voor meerdere dagen aardappels/pasta/rijst koken in 1 pan
 8. Kookwater rijst/pasta/aardappelen af laten koelen en bij planten
 9. Minder zout gebruiken = minder drinken
 10. Aardappelen/groenten bereiden in stoommandje/steamer in de pan ipv in pan vol water
 11. Bewuste keuzes maken qua voeding (een avocado heeft bijvoorbeeld veel water nodig!)
Waterbesparende douchekop

Waterbesparende douchekop mét Amphiro watermeter

Douche/bad/kraan:
 1. Korter douchen, richtlijn is niet langer dan 5 min. Gebruikt evt. een zandloper/timer
 2. Douchen ipv in bad
 3. Minder vaak douchen, elke dag douchen is niet nodig
 4. Wassen aan de wastafel met een washandje (altijd of af en toe)
 5. Kraan uit bij scheren
 6. Thermostaatkraan installeren, sneller de juiste temperatuur
 7. Neveldouche/waterbesparende douchekop
 8. Kraan uit bij lijf of haren inzepen
 9. Water opvangen tijdens opwarmen van het water
 10. Waterbesparend ringetje in douchekop
 11. Koud douchen, dan douche je al snel korter! Doe de iceman challenge
 12. Kindjes in een klein badje, badwater gebruiken voor toilet
 13. Water opvangen tijdens het douchen door in een teil te staan. Water gebruiken om wc door te spoelen
 14. Upfall shower installeren
 15. Watermeter installeren om waterverbruik tijdens douchen te zien (bijv. Amphiro)
 16. Besparende straalregelaar installeren
 17. Niet samen douchen, duurt langer (wel minder gezellig)
 18. Badwater delen
Buyerarchy of Needs

Buyerarchy of Needs. Photo credit: Sarah Lazarovic

Kleding/was:
 1. Minder kleding kopen (kies tweedehands of ga voor een capsule wardrobe, of een zelf opgelegd shop-verbod)
 2. Handdoeken meerdere keren gebruiken en op laten drogen ipv snel wisselen en wassen
 3. Wachten tot je een volle wasmachine hebt, ipv meerdere kleine wasjes
 4. Kleding vaker luchten ipv wassen
 5. Minder vaak spoelen bij gekozen wasprogramma
 6. Hotfill voor de wasmachine installeren
 7. Droger niet gebruiken maar was uithangen en laten drogen
Toilet:
 1. Kort/lang spoelen knop gebruiken/installeren. Oud toilet? Vul een fles met stenen of zand en plaats deze in het reservoir (let erop dat je het mechanisme niet blokkeert)
 2. Plasjes niet altijd doorspoelen
 3. Doorspoelen met sopje
 4. Binnenwerk toilet vervangen, nieuwe toiletten zijn zuiniger
 5. Composttoilet gebruiken
Gewoontes:
 1. Minder vaak haren wassen / No Poo
 2. Tanden poetsen met beker ipv lopende kraan
 3. Minder spullen kopen. Mindful kopen i.p.v. impuls aankopen
 4. Water uit de droger bij planten (alleen als je natuurlijke wasmiddelen gebruikt)
 5. Minder vaak auto wassen
Tuin/buiten:
Vergroen je tuin

Vergroen je tuin

 1. Regenpijp afkoppelen, in tuin laten overvloeien
 2. Planten ’s avonds tijdens/na schemering water geven, dan verdampt het water minder snel
 3. Niet sproeien, met gieter water geven
 4. Regenton installeren, voor tuin/planten/auto wassen
 5. Geen zwembad in de tuin opzetten. Ga liever naar het zwembad of vind een natuurlijke zwemvijver (gratis)
 6. Zet je tuin zo vol planten dat water geven niet/nauwelijks nodig is
 7. Vijvers afdekken zodat ze minder water verdampen
 8. Tuintegels weghalen, minder steen, geveltuin aanleggen, dan kan de bodem het water opnemen
 9. Verbeter de bodem in de tuin. Een vruchtbare bodem kan veel vocht opnemen en verdroogt minder snel

 

Heb je een onmisbare aanvullende tip? Maak ons wijzer en geef het door via ‘voeg een tip toe’!

door Elisah Pals

Bestel de sticker

De stickers zijn te bestellen bij onze partner De Bries.

Deel je tip met ons

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blijf op de hoogte

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voeg een locatie toe

De gegevens van 💧 Het ultieme water-besparings-overzicht 💧 wijzigen

 • Hidden
 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.