Zero Waste Nederland

Blog

Foodsharing op de kaart

30 mei 2024

“Dat eet ik morgen nog wel op”. Je hoort of denkt het vast vaak. Maar lukt dat altijd? We gaan het met je hebben over voedselverspilling en over foodsharing. Want eten delen… is geweldig!

Lees meer

Word een expert in de kringloopwinkel

29 mei 2024

Ben je altijd teveel tijd kwijt in de kringloop? Zie je door de troep de pareltjes niet meer? Koop je teveel? Wij helpen je en maken je koning van de kringloop!

Lees meer

Waarom ik geen fan ben van gerecycled plastic

21 april 2024

Geschreven door Elisah Pals, Initiatiefneemster van Zero Waste Nederland Oei. Onlangs had ik een interessante, licht pittige, discussie. Zouden wij

Lees meer

De Week Zonder Afval gaat door

10 april 2024

Dit jaar vindt de Week Zonder Afval plaats van 25 tot en met 31 mei. De organisatie is vanaf dit jaar in handen van Zero Waste Nederland. Na 4 jaar draagt Milieu Centraal het stokje over aan Zero Waste Nederland.

Lees meer
Breda bindt strijd aan tegen reclamedrukwerk met invoering ja-ja-sticker.

Een volmondig JA tegen JA-JA in Breda!

08 maart 2024

Tekst: Elisah Pals. Ik kwam thuis na een lange dag. Moe, beetje hongerig.  Toch nog maar even de live-uitzending van

Lees meer

Aluin als deodorant

14 januari 2024

Wat maar weinig mensen weten, is dat aluin wellicht de beste deodorant ter wereld is. Duurzaam, effectief, afvalvrij en heel goedkoop. Wij vertellen je er alles over.

Lees meer
luisteren

Zero Waste: Het podcast overzicht.

20 augustus 2022

In de afgelopen jaren zijn we al vaak te gast geweest in diverse podcasts. Het werd tijd voor een overzicht.

Lees meer

Cadeaus, hoe doe je dat?

10 november 2021

“Als je Zero Waste leeft, hoe doe je dat dan met cadeaus?” Door de jaren heen hebben we natuurlijk heel

Lees meer

Beestjes buiten

12 juni 2021

Wil je een goede nachtrust zonder beestjes in je kamer? Wij helpen je de beestjes buiten te houden, op een duurzame manier, met 12 tips!

Lees meer

Toekomst van plastic

07 juni 2021

Nederland heeft de ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn. Een economie waarin afval niet bestaat. Intussen produceert de gemiddelde Nederlander sinds 1950 alleen maar meer en meer kilo’s afval. We raken alleen maar verder verwijderd van een circulair Nederland. Hoe gaan we het tij keren?

Lees meer

Brood zonder wegwerpplastic

07 februari 2021

Verpakkingsvrij brood. Het is een van de meest besproken onderwerpen als het gaat om het verminderen van verpakkingen. De hoogste tijd voor een uitgebreide brood-blog met véél antwoorden.

Lees meer
trui duurzaam thuiswerken

Thuiswerken? – Zo verspil je minder energie!

27 januari 2021

Thuiswerken is here to stay! Dat betekent dat we ook wat dingen moeten aanpassen in onze woon/werk situatie thuis. Hoe doe je dat nou zo duurzaam en energiezuinig mogelijk? Wij helpen je met deze 10+ tips.

Lees meer
Meer tonen
28 juni 2020

Verpakkingsvrij haren wassen

shampoobars

Voldoende keuze voor ieder haartype!

We wassen ons haar te vaak. Veel mensen doen dat zelfs iedere dag! Al die chemische stoffen in de shampoo komen in ons afvalwater terecht, plus de hoeveelheid water en energie die je verbruikt bij het wassen en langer douchen… Is dat nou echt goed voor je? En voor het milieu?

Een paar jaar geleden las ik over een vrouw die al zes jaar haar haren niet met zeep had gewassen. No Poo werd het genoemd in het artikel. Zes jaar?! En dat terwijl ik al moeite had om één dagje haren wassen over te slaan.

Gevangen in een cirkel

Mijn hoofdhuid produceerde op dat moment zo veel vet dat ik eigenlijk niet anders kon dan héél vaak wassen, praktisch elke dag. Dat leidde tot stress, en de aanschaf van steeds duurdere en specialere shampoos. Ook kreeg ik een steeds drogere huid van al dat wassen en lang douchen, dus ook daar had ik weer extra lotions en olie voor nodig. M’n haar hield me gevangen in een cirkel van steeds meer wassen, steeds meer gedoe en steeds meer kosten.

Toen ik het met vriendinnen besprak, vertelde juist díe vriendin die er altijd zo netjes en verzorgd uitziet, dat zij hetzelfde aan het doen was, zonder shampoo dus. Zij was de laatste waarvan ik dat verwachtte! Ze spoorde me aan om het ook te proberen.

Van Full Poo naar No Poo in 1 zomer

Ik verdiepte me in de No Poo methode: Helemaal zonder middelen je haren wassen. Gewoon met water. Als je altijd met (veel) shampoo je haren hebt gewassen is het een heel proces om naar No Poo te gaan. Het is een kwestie van heel langzaam afbouwen, en steeds testen wat werkt voor jouw haar. Uiteindelijk is het heel goed mogelijk en zelfs bevrijdend!

Je begint met Low Poo: je shampoo verdunnen, daarna gebruik je alternatieve middelen, zoals baking soda, citroensap, appelciderazijn (conditioner), eigeel, kamillethee of bier om te ontvetten. Daarna ga je steeds verder afbouwen. Het werkte! In 1 zomer ging ik van Full Poo naar No Poo.

Ruim drie jaar na deze overstap waste ik mijn haren volgens de No Poo methode. Intussen experimenteer ik met shampoo bars. Om te ervaren hoe dat is, en om anderen ook te kunnen adviseren op basis van mijn shampoo bar ervaringen. Mijn haren was ik nog altijd maar 1 keer per week. Geen haar-stress meer! Wat een bevrijding.

Ga er ook voor. Kijk wat voor jou haalbaar is en begin gemakkelijk.

Shampoo bar instructies

Wassen met een shampoobar, zo werkt het!

Beginner level

Stap over van die vreselijke plastic shampooflessen op shampoo bars. Zo verminder je direct je afval, en shampoo bars gaan ook nog eens langer mee. Kies het liefst voor handgemaakt en lokaal geproduceerd, met natuurlijke ingrediënten, bijvoorbeeld die van Zaailingen. Begin ook met minder vaak je haren wassen. Laat je haar wennen aan niet elke dag ontvet te worden. Zo herstel je de natuurlijke balans.

Intermediate level

Verdiep je in Low Poo. Sla af en toe een wasbeurt over, en was eens alleen met water. Experimenteer met alternatieve middelen. Wij hebben goede ervaringen met Aleppo zeep, maar ook met baking soda (reiniger), citroensap (conditioner) en eigeel (ontvetter). Let met het gebruik van eigeel wel op dat je het uitspoelt met koud water, anders heb je roerei op je hoofd!

Pro level

Ga voor No Poo of Water Only. Dit vergt wat doorzettingskracht, maar is het meest natuurlijk (en Zero Waste) van allemaal. Gebruik vooral heel veel tips van ervaringsdeskundigen en ga ervoor!

Zo veel voordelen

Waarom zou je dat allemaal doen? Nou, minder vaak je haren wassen

 • is goed voor je haar en hoofdhuid
 • is goed voor je portemonnee
 • zorgt voor minder vervuiling van afvalwater
 • zorgt voor minder waterverbruik
 • zorgt voor minder energieverbruik
 • zorgt voor minder afval van shampooflessen
 • zorgt dat je meer tijd overhoudt voor leukere dingen
 • is niet alleen goed voor je hoofdhuid, maar ook de rest van je huid, want die wordt minder droog!
 • is super makkelijk als je op reis gaat! Een haarzeepje kan niet zomaar heel je koffer onder lekken.
 • is goed tegen dierenleed (dierproeven)
 • Plus je steunt niet meer de grote commerciële (en vaak onethische) cosmetische bedrijven.

Dus ga ervoor, dit kun jij!

Voor meer tips en ervaringen over No Poo en Low Poo, volg vooral ook No Poo (geen shampoo) & Low Poo – NL op Facebook!

door Elisah Pals

Bestel de sticker

De stickers zijn te bestellen bij onze partner De Bries.

Deel je tip met ons

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blijf op de hoogte

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voeg een locatie toe

De gegevens van Verpakkingsvrij haren wassen wijzigen

 • Hidden
 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.