Zero Waste Nederland

Blog

luisteren

Zero Waste: Het podcast overzicht.

20 augustus 2022

In de afgelopen jaren zijn we al vaak te gast geweest in diverse podcasts. Het werd tijd voor een overzicht.

Lees meer

Cadeaus, hoe doe je dat?

10 november 2021

“Als je Zero Waste leeft, hoe doe je dat dan met cadeaus?” Door de jaren heen hebben we natuurlijk heel

Lees meer

Waarom ik geen fan ben van gerecycled plastic

08 juli 2021

Oei. Vandaag had ik een interessante, licht pittige, discussie. Zouden wij als Zero Waste Nederland spullen van gerecycled plastic aanraden?

Lees meer

Beestjes buiten

12 juni 2021

Wil je een goede nachtrust zonder beestjes in je kamer? Wij helpen je de beestjes buiten te houden, op een duurzame manier, met 12 tips!

Lees meer

Toekomst van plastic

07 juni 2021

Nederland heeft de ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn. Een economie waarin afval niet bestaat. Intussen produceert de gemiddelde Nederlander sinds 1950 alleen maar meer en meer kilo’s afval. We raken alleen maar verder verwijderd van een circulair Nederland. Hoe gaan we het tij keren?

Lees meer

Foodsharing op de kaart

06 april 2021

“Dat eet ik morgen nog wel op”. Je hoort of denkt het vast vaak. Maar lukt dat altijd? We gaan het met je hebben over voedselverspilling en over foodsharing. Want eten delen… is geweldig!

Lees meer

Brood zonder wegwerpplastic

07 februari 2021

Verpakkingsvrij brood. Het is een van de meest besproken onderwerpen als het gaat om het verminderen van verpakkingen. De hoogste tijd voor een uitgebreide brood-blog met véél antwoorden.

Lees meer
trui duurzaam thuiswerken

Thuiswerken? – Zo verspil je minder energie!

27 januari 2021

Thuiswerken is here to stay! Dat betekent dat we ook wat dingen moeten aanpassen in onze woon/werk situatie thuis. Hoe doe je dat nou zo duurzaam en energiezuinig mogelijk? Wij helpen je met deze 10+ tips.

Lees meer

Duurzame voornemens

30 december 2020

We helpen je op weg bij het verwezenlijken van je duurzame stappen. We hebben een kort stappenplan en 12 toffe challenges voor je om uit te kiezen wat bij jou past.

Lees meer

Vijf jaar niets nieuws – De balans

15 december 2020

Vijf jaar lang niets nieuws kopen. Is dat haalbaar? Zero Waste Nederland initiatiefneemster Elisah vertelt hoe ze dit aanpakte en hoe jij dit ook kunt!

Lees meer

Duurzame December

01 december 2020

Met deze 12 tips, wordt jouw december een stuk duurzamer!

Lees meer

Zero Waste In Coronatijden

30 juni 2020

Is de corona-crisis het einde van de Zero Waste beweging? Integendeel! We vertellen je waarom.

Lees meer
Meer tonen
27 januari 2021

Thuiswerken? – Zo verspil je minder energie!

Door Corona zijn veel mensen plotseling aan het thuiswerken. Maar ook als de situatie straks weer normaler wordt zal blijken: Thuiswerken is here to stay!
Dat betekent dat we ook wat dingen moeten aanpassen in onze woon/werk situatie thuis. Hoe doe je dat nou zo duurzaam en energiezuinig mogelijk? Het is ook nog midden in de winter. Laat je de hele dag de verwarming loeien, of pak je het slimmer aan? Wij helpen je!

Herkenbaar?
Bij ons was de normale situatie: verwarming ’s nachts uit, in de ochtend een beetje opwarmen tot 16.5 graden, dan de deur uit naar werk, en bij thuiskomst naar 19.5 graden voor een lekker warm huis in de avond.
Nu werken en zijn we praktisch altijd thuis, dus… moeten we dan continue stoken? Dat is niet zo duurzaam en ook een stuk duurder. Gelukkig zijn er veel tips die kunnen helpen om slimmer te verwarmen en minder energie te verspillen. We delen ze met je.

1. Isoleer. Dit is natuurlijk een ‘open deur’. Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe minder warmte er naar buiten verdwijnt. Er zijn heel veel manieren om dat te doen, bijvoorbeeld met HR++ glas, spouwmuurisolatie, dakisolatie, en het opsporen van koudebruggen. Dit is niet altijd (direct) te regelen, bijvoorbeeld als je in een huurhuis woont of niet het budget hebt. De volgende tips zijn daarom budgetvriendelijker, maar toch wilden we deze tip als eerste genoemd hebben, omdat hij zo essentieel is. Kijk voor alle tips op deze site van MilieuCentraal.

2. Warme trui. Als je zit te werken zit je over het algemeen veel stil. Je lijf koelt dan gemakkelijk snel af. Het is fijn als je de warmte van je lijf zo veel mogelijk kunt benutten en vast kunt houden. Een lekkere warme trui is dan helemaal geen gek idee. Niet voor niets wordt elk jaar Warme Truiendag georganiseerd (dit jaar op 5 februari!). Het is namelijk een hele goede manier om de verwarming lager te zetten. Per graad dat de verwarming lager staat, bespaar je 6% energie!

trui duurzaam thuiswerken3. Warme voeten. Op kantoor zal je altijd schoenen dragen, maar wie doet dat thuis? Juist, niet veel van ons. Voeten koelen snel af, zeker als je geen vloerverwarming hebt, en als je eenmaal koude voeten hebt, ervaar je al snel een gevoel van kou of rillerigheid. Je voeten warm houden is dus een supermanier om je lijf warm te houden en de verwarming lager. Kies voor lekkere warme sokken en sloffen. Kijk eens naar deze prachtige sloffen gemaakt van geupcyclede oude wollen dekens van het Zusje van Saar. Of leer ze zelf te maken via deze tutorial van De Zangvogel.

sloffen voeten warm4. Dag tocht! Als je stookt heb je vast niet je ramen en deuren open. Dan nog kan het zijn dat er tocht langs juist díe plekken komt. Voel je bijvoorbeeld kou langs de onderkant van je deur binnenkomen? Of langs je brievenbus? Dan is het tijd om daar iets aan te doen. Er zijn verschillende manieren om tocht tegen te gaan.

 • Tochtrol of -strip. Bij ons was de hal bij de voordeur echt een koude plek. Bij de kringloopwinkel bij ons in de buurt vonden we een tochtrol, die nu steevast tegen de voordeur aan ligt. Heb je die niet, dan kun je er ook een opgerolde deken of sjaal tegenaan leggen. Of ga natuurlijk voor een degelijke tochtstrip die je onderaan je deur bevestigt, als permanente oplossing.
sjaal tocht deur
 • Gordijn bij voordeur. Om verder de verplaatsing van lucht tegen te gaan in de hal hebben we een gordijn aan het plafond gehangen. Eigenlijk zoals bij een café. Zo krijgt de koude lucht van de voordeur en de brievenbus geen kans zich verder de hal in te verplaatsen. Wij vinden het ook gezellig staan. Wellicht werkt dit ook wel voor jou?
 • Gordijnen dicht. Een laatste tip die voor bijna iedereen toepasbaar is: Doe je gordijnen op tijd dicht. Als het donker is buiten, kun je beter je gordijnen dicht doen. Je ramen geleiden namelijk vrijwel altijd behoorlijk wat kou. Laat je gordijnen achter of op de verwarming vallen, maar niet ervoor. Anders verwarm je namelijk je raam, in plaats van de kamer.

5. Radiatorventilator. Dit is de tweede winter dat we radiatorventilatoren gebruiken, en we zijn er erg enthousiast over. Dit zijn kleine ventilatoren die ervoor zorgen dat de warme lucht sneller circuleert in de ruimte, waardoor het sneller aangenaam aanvoelt, en de verwarming dus eerder uit kan. Zo kun je tot wel 30% stookkosten besparen! Niet voor niets was dit de winnaar van de Duurzame Dinsdag energieprijs! Ben jij ook enthousiast geworden? Dan hebben we nog een mooie kortingscode voor je! Bestel je ze via hun site, dan krijg je al 10% korting. Met onze code ZERO krijg je nog eens 20% extra korting. #Nospon.

ventilator speedcomfort6. Lege (kantoor)ruimtes. Als je ergens niet bent, hoef je deze ruimte niet te verwarmen, vrij logisch! Je slaapkamer is daar een goed voorbeeld van. De meeste mensen vinden een frisse slaapkamer toch al fijn. Dan hoeft de verwarming daar ook niet aan. Let wel op dat je de deuren dicht houdt van niet-verwarmde ruimtes. NB. Nu we veel thuis zijn, staan veel kantoorruimtes grotendeels leeg. Overleg met je werkgever of het wel nodig is dat jouw kantoor of afdeling nog verwarmd wordt in deze tijden. Zo voorkomen we dat er dubbel verwarmd wordt!

7. Verwarming op tijd uit. Deze is simpel: zet je verwarming op tijd laag. Hij kan zeker een half uur voordat je van huis gaat of gaat slapen al naar beneden. Plan dus een klein beetje vooruit.

8. Warm vanbinnen. Als je vanbinnen warm bent heb je minder verwarming nodig. Een paar tips:

 • Thermos. Maak ’s ochtends een thermosfles met thee/koffie. Zo voorkom je meerdere keren per dag water koken. Een fijne manier om je lijf en je handen warm te houden, en energie te besparen.
Thermos warm
 • Blijf in beweging. Als je stil zit koel je sneller af, maar blijf je actief, dan kan de verwarming al snel een graadje naar beneden. Dit is ook goed om lekker soepel te blijven. Ga bijvoorbeeld rond de middag even buiten wandelen, om een frisse neus te halen.
 • Leer koud douchen. Koud douchen om je warmer te voelen? Ja, het klinkt tegenstrijdig, maar het werkt echt! Koud douchen zorgt voor een betere doorbloeding en zet je innerlijke kachel goed aan het werk. Daardoor ben je lekker warm van binnenuit, en kun je beter tegen kou. Check ook deze tip, die daarover gaat.

9. Minder was. Nu we veel meer thuis zijn, kunnen we vaker dezelfde kleren aan. Veel mensen hebben elke dag (of om de dag) iets anders aan. Dat hoeft met thuiswerken natuurlijk niet per sé. Bovendien wordt kleding met thuiswerken minder snel vies. Dat scheelt heel veel was! Zo bespaar je veel energie, water en wasmiddel.

wasmand duurzaam thuiswerken10. Minder vaak douchen. Als je thuis bent… is het dan nodig om elke dag te douchen? Een dagje overslaan of met een washandje opfrissen, kan heel prima! Dat scheelt water en energie, en is ook nog beter voor je huid.

We beseffen ons dat niet alle tips voor iedereen even fijn of haalbaar zijn. Of misschien wil je juist nog meer doen dan de tips die we hier vermeld hebben. Iedereen is anders. Iedereen woont anders. Iedereen leeft anders. Kijk wat voor jou bruikbare tips zijn, en begin met besparen.

Zo maken we van deze ‘verplichte’ thuiswerktijd een duurzame tijd!

Illustraties: Veerle Roest.

door Elisah Pals

Bestel de sticker

De stickers zijn momenteel niet los te bestellen. Voor verspreiding door gemeenten en ondernemersverenigingen, neem contact met ons op via info@zerowastenederland.nl.

Deel je tip met ons

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blijf op de hoogte

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voeg een locatie toe

De gegevens van Thuiswerken? – Zo verspil je minder energie! wijzigen

 • Hidden
 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.