Zero Waste Nederland

Blog

ZWNL schrijft advies Klimaatplan kabinet

15 december 2024

Om de klimaatdoelen in 2050 te halen, roept Zero Waste Nederland het kabinet op om afvalpreventie en hergebruik een prominentere rol te geven in het Klimaatplan 2025-2035. In de huidige opzet van het plan wordt de CO2-uitstoot
door consumptie en afval onvoldoende belicht.

Lees meer

Elisah Pals cover model magazine Genoeg

02 december 2024

Onze frontvrouw en oprichtster van Zero Waste Nederland is de nieuwe columniste van Genoeg. In de wintereditie van het magazine wordt Elisah voorgesteld en lees je een groot interview met haar.

Lees meer

Duurzame December

01 december 2024

Met deze 12 tips, wordt jouw december een stuk duurzamer!

Lees meer

Resultaten Nationale Prullenbakteldag

29 november 2024

Sinds de invoering van statiegeld op plastic flesjes en blikjes leidden berichten over zwerfafval door premiejagers die prullenbakken overhoop halen, tot irritatie en negatieve beeldvorming. De resultaten van de Nationale Prullenbakteldag werpen een nieuwe blik op het probleem. Lees de resultaten.

Lees meer

Op stap met de minister

22 november 2024

Onze secretaris Tristan Schonis had de eer om Minister van Klimaat en Groene Groei, Sophie Hermans, te verwelkomen in Breda. Haar bezoek, dat plaatsvond in het kader van de Nationale Klimaatweek van 11 tot en met 17 november 2024, was een uitgelezen kans om het thema Afvalreductie onder de aandacht te brengen.

Lees meer

Microplastics in je bloed

29 juli 2024

Recent onderzoek toont aan dat microplastics in het bloed van mensen voorkomt: voornamelijk plastic uit flesjes en voedselverpakkingen.

Lees meer

Foodsharing op de kaart

30 mei 2024

“Dat eet ik morgen nog wel op”. Je hoort of denkt het vast vaak. Maar lukt dat altijd? We gaan het met je hebben over voedselverspilling en over foodsharing. Want eten delen… is geweldig!

Lees meer

Word een expert in de kringloopwinkel

29 mei 2024

Ben je altijd teveel tijd kwijt in de kringloop? Zie je door de troep de pareltjes niet meer? Koop je teveel? Wij helpen je en maken je koning van de kringloop!

Lees meer

Waarom ik geen fan ben van gerecycled plastic

21 april 2024

Als ik mensen spreek over Zero Waste en afvalvrij leven, krijg ik vaak de reactie: “Oh wat goed, ik recycle ook alles”. Dan moet ik vertellen dat ik juist bijna niets meer ‘recycle’, omdat afvalvrij leven gaat over preventie. Lees de blog van Elisah Pals.

Lees meer

De Week Zonder Afval gaat door

10 april 2024

Dit jaar vindt de Week Zonder Afval plaats van 25 tot en met 31 mei. De organisatie is vanaf dit jaar in handen van Zero Waste Nederland. Na 4 jaar draagt Milieu Centraal het stokje over aan Zero Waste Nederland.

Lees meer
Breda bindt strijd aan tegen reclamedrukwerk met invoering ja-ja-sticker.

Een volmondig JA tegen JA-JA in Breda!

08 maart 2024

In Breda is een motie aangenomen die de invoering van de JA-JA-sticker: alleen als je deze sticker op je brievenbus plakt, krijg je kranten en reclame. Dat gaat zo’n 30 kilo per huishouden aan papierafval schelen. Lees de blog van Elisah Pals.

Lees meer

Aluin als deodorant

14 januari 2024

Wat maar weinig mensen weten, is dat aluin wellicht de beste deodorant ter wereld is. Duurzaam, effectief, afvalvrij en heel goedkoop. Wij vertellen je er alles over.

Lees meer
Meer tonen
01 december 2024

Duurzame December

Sinterklaas en Kerst komen er weer aan. Vaak gaat dat gepaard met veel cadeaus, spullen die we toch niet écht nodig hadden, spullen die vrij snel toch weer weggedaan worden, veel verpakkingsmateriaal en cadeaupapier. Kan dat niet anders? Zeker wel!

We geven je 12 tips die je helpen om je decembercadeaus te verduurzamen.

  1. Starterkit.

Elk cadeautje dat je geeft, kun je zien als een kans om iemand duurzaam te beïnvloeden. Daarmee kun je de ontvanger ervan helpen op zijn of haar weg richting minder afval. Diverse duurzame webshops hebben mooie starterkits en cadeaupakketten samengesteld, zoals Leven Zonder Afval en Bag Again. Natuurlijk kun je ze ook zelf samenstellen. Ze zijn ook erg geschikt om als kerstpakket te geven. En zeg nou zelf, ziet het er niet mooi uit? Dat wil iedereen wel krijgen!

  1. Onverslijtbare waterfles.

Plastic waterflessen kunnen echt niet meer. Het allerbeste kun je gaan voor onverslijtbaar RVS. Die zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je gezondheid. Bij de flessen van Klean Kanteen krijg je levenslange garantie. Ze bieden eerlijke werkomstandigheden, werken klimaatneutraal en doneren 1% aan goede doelen ten behoeve van de planeet. Wij zijn enorm fan. Een prachtig duurzaam cadeau!

  1. Recycle Sint – Ruilen.

Ruilen is het nieuwe kopen. In de afgelopen jaren waren de speelgoed-ruil-evenementen van Recycle Sint een enorm succes. De initiatiefneemster is Elif Algu en ze roept alle ouders van Nederland op om ook een ruilevent of groep te organiseren. Zo besparen we heel veel grondstoffen en overvolle kasten. En zo stimuleren we hergebruik in plaats van productie van nieuwe spullen. Vanwege corona zijn de meeste events nu digitaal.

Kijk op de pagina voor een Recycle Sint (groep) in jouw woonplaats!

  1. Inspirerende boeken.

Geef een inspirerend boek! Er zijn een paar absolute aanraders wat ons betreft. Niet alleen goed om te hebben, maar zeker ook om te geven. In papieren of (beter nog) digitale versie als e-book.

  1. Niets nieuws.

In plaats van iets nieuws te kopen, kun je ook gaan voor tweedehands cadeaus. Laten we samen het taboe op niet-nieuw doorbreken. In de Nederlandse tweedehands winkels ligt zo veel moois te wachten op een toekomstige bestemming, soms nog nieuw in de verpakking! Daar je Sint- en Kerstinkopen doen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Ook als je opzoek bent naar andere kerstballen of kerstversiering, is het leuk om eens een kijkje te gaan nemen bij een kringloop winkel. De meeste kringloopwinkels maken zelfs een heuse kerstafdeling! En neem dan meteen jouw oude ballen mee om iemand anders blij mee te maken.

De handige site van Alle Kringloopwinkels in Nederland en België heeft werkelijk álle kringloopwinkels, vingtagewinkels, tweedehands kledingzaakjes etc. in beeld. Én ze hebben ook een app, dat is gemakkelijk voor onderweg.

Er is een overvloed aan spullen in de wereld. Als we de komende 10 jaar alle fabrieken in de wereld zouden stilleggen, zijn er nog altijd genoeg spullen voor iedereen. In essentie hebben we niets nieuws nodig. Wat we echt nodig hebben, dat hebben we al. Toch blijven we produceren, kopen, en steeds sneller en sneller afdanken. Dat kan anders. Laat dit ook meewegen in je aankoopkeuzes voor Sint en Kerst.

  1. Duurzaam scheermes.

Nooit meer plastic wegwerpscheermesjes. Een cadeau dat blijft en ook nog eens veel beter is voor het milieu. En kijk eens hoe stijlvol! Een safety razor is een perfect en duurzaam cadeau voor hem en haar (ja echt!).

Het scheermes zelf (incl. 5-10 mesjes) is meestal rond de 30 euro, maar er zijn ook aanbiedingen te vinden. Met accessoires zoals een borstel of scheerzeep kun je het zo gek maken als je zelf wil.

Scheermesjes worden regelmatig gevonden bij beach cleanups. Een gevaar voor mens en dier. Deze safety razor-mesjes kunnen gewoon bij het oud ijzer, of worden uit het huisvuil gehaald met magneten. 100% recyclebaar.

Verkrijgbaar bij onder andere: De Scheersalon, The Alphamen, en Bag Again.

  1. Inpakken.

Heb je ooit gehoord van furoshiki? Het is een Japanse manier om cadeaus in te pakken, zonder inpakpapier, maar met mooie stoffen. En het ziet er prachtig uit.

Op die manier geef je extra waarde aan het cadeau, en voorkom je heel veel papierafval. Hoeveel pakpapier we in Nederland gebruiken is niet bekend, maar als we enigszins lijken op onze Engelse buren, kan ons december pakpapier 2,5x de aarde rond.

Het hoeft zeker niet duur te zijn. Stofwinkels hebben vaak restpartijen, en ook bij bijv. Ikea of op de markt kun je reststukjes kopen voor weinig geld. In kringloopwinkels kun je vaak mooie stoffen vinden. Plus het is geen weggegooid geld, want de stoffen gaan niet verloren. Na het uitpakken kunnen ze gewoon opnieuw gebruikt worden.

Kijk hier voor meer tips en diverse knooptechnieken.

Van wegwerp naar hergebruik, het zit hem in de kleine dingen, en jij kunt het ook!

  1. De ultieme thermos.

Voor iedereen die van koffie of thee houdt is een goede thermosfles een must. Het is onmisbaar bij een zero waste leefstijl, en daarom het perfecte cadeau voor de decembermaand.

We zijn ontzettend enthousiast over het Nederlandse merk Tulper. Ze maken trendy flessen van RVS. Die zijn onverwoestbaar en gezond, want ze geven geen stoffen af aan wat erin zit. Maar het gaat verder. Bij elke aankoop investeren ze ook in schoon drinkwater in Afrika en Indonesië. EN ze stimuleren uitdrukkelijk hergebruik, met als doel om plasticvervuiling tegen te gaan.

Goed voor jou, goed voor een ander, goed voor de planeet. Wie wil zo veel goeds nou niet in zijn schoen of onder de kerstboom vinden?

  1. Ongewenste cadeau’s.

Iedereen kent het wel: je krijgt een cadeautje dat eigenlijk helemaal niet bij je past, iets wat je niet mooi vindt, of iets wat je helemaal niet nodig hebt. Maar wat te doen met die presentjes waar je eigenlijk niet op zat te wachten? Eerlijk zijn en de Sint of Kerstman vragen of hij het bonnetje nog heeft om het te ruilen? Dat is een hele goede optie.

Maar je kunt meer doen. Er zijn organisaties die kinderen heel blij kunnen maken met overgebleven cadeaus. Organisaties zoals Stichting Jarige Job en Sintvoorieder1 bijvoorbeeld.

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen, dus probeer vooraf al open en eerlijk aan te geven wat je wel en niet wilt krijgen. Zo geef/krijg je altijd iets wat je wel echt graag wilt of nodig hebt. Fijn voor jezelf maar zeker ook voor het milieu!

  1. Geef een ervaring.

Een goed cadeau vinden dat iemand echt graag wil hebben, dat is niet zo gemakkelijk. Maar is het wel nodig? Met een cadeau willen we eigenlijk waardering of liefde voor iemand uitdrukken. Kunnen we dat niet veel beter doen met het geven van onze tijd en aandacht, in plaats van een tastbaar ‘ding’? Geef daarom eens een ervaring cadeau dit jaar! Natuurlijk is dat nu vanwege Corona iets lastiger dan normaal. Maar geef bijvoorbeeld een cadeaubon voor een leuk uitje als het wel weer kan, dan hebben we er allemaal extra veel behoefte aan!

Dit kan voor iets bijzonders zijn, zoals een escaperoom, een weekendje weg, een wijnproeverij, een indoor skydive, huiskamerconcert, surfles of een middag sauna. Maar het kan ook simpelweg een bos- of strandwandeling zijn, samen naar de bioscoop, of een keer uitgebreid voor iemand koken. Je bent helemaal vrij iets te kiezen dat past bij jou en de ontvanger.

Wat ons echt gelukkig maakt in het leven, is tijd doorbrengen met de mensen waar we om geven, nieuwe ervaringen opdoen, en mooie herinneringen maken. Met een ervaring als cadeau maak je de ontvanger dus pas echt blij.

BONUS-tip: Eigen tas mee.

Ga je decemberinkopen doen? Vergeet dan niet een eigen tasje mee te nemen. Een wegwerptasje van papier is namelijk niet veel beter dan plastic. Laten we omschakelen van wegwerp naar hergebruik. Zo simpel!

door Elisah Pals

Bestel de sticker

De stickers zijn te bestellen bij onze partner De Bries.

Deel je tip met ons

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voeg een locatie toe

De gegevens van Duurzame December wijzigen

  • Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
  • Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.