Zero Waste Nederland

Blog

Waarom ik geen fan ben van gerecycled plastic

21 april 2024

Geschreven door Elisah Pals, Initiatiefneemster van Zero Waste Nederland Oei. Onlangs had ik een interessante, licht pittige, discussie. Zouden wij

Lees meer

De Week Zonder Afval gaat door

10 april 2024

Dit jaar vindt de Week Zonder Afval plaats van 25 tot en met 31 mei. De organisatie is vanaf dit jaar in handen van Zero Waste Nederland. Na 4 jaar draagt Milieu Centraal het stokje over aan Zero Waste Nederland.

Lees meer
Breda bindt strijd aan tegen reclamedrukwerk met invoering ja-ja-sticker.

Een volmondig JA tegen JA-JA in Breda!

08 maart 2024

Tekst: Elisah Pals. Ik kwam thuis na een lange dag. Moe, beetje hongerig.  Toch nog maar even de live-uitzending van

Lees meer

Aluin als deodorant

14 januari 2024

Wat maar weinig mensen weten, is dat aluin wellicht de beste deodorant ter wereld is. Duurzaam, effectief, afvalvrij en heel goedkoop. Wij vertellen je er alles over.

Lees meer
luisteren

Zero Waste: Het podcast overzicht.

20 augustus 2022

In de afgelopen jaren zijn we al vaak te gast geweest in diverse podcasts. Het werd tijd voor een overzicht.

Lees meer

Cadeaus, hoe doe je dat?

10 november 2021

“Als je Zero Waste leeft, hoe doe je dat dan met cadeaus?” Door de jaren heen hebben we natuurlijk heel

Lees meer

Beestjes buiten

12 juni 2021

Wil je een goede nachtrust zonder beestjes in je kamer? Wij helpen je de beestjes buiten te houden, op een duurzame manier, met 12 tips!

Lees meer

Toekomst van plastic

07 juni 2021

Nederland heeft de ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn. Een economie waarin afval niet bestaat. Intussen produceert de gemiddelde Nederlander sinds 1950 alleen maar meer en meer kilo’s afval. We raken alleen maar verder verwijderd van een circulair Nederland. Hoe gaan we het tij keren?

Lees meer

Foodsharing op de kaart

06 april 2021

“Dat eet ik morgen nog wel op”. Je hoort of denkt het vast vaak. Maar lukt dat altijd? We gaan het met je hebben over voedselverspilling en over foodsharing. Want eten delen… is geweldig!

Lees meer

Brood zonder wegwerpplastic

07 februari 2021

Verpakkingsvrij brood. Het is een van de meest besproken onderwerpen als het gaat om het verminderen van verpakkingen. De hoogste tijd voor een uitgebreide brood-blog met véél antwoorden.

Lees meer
trui duurzaam thuiswerken

Thuiswerken? – Zo verspil je minder energie!

27 januari 2021

Thuiswerken is here to stay! Dat betekent dat we ook wat dingen moeten aanpassen in onze woon/werk situatie thuis. Hoe doe je dat nou zo duurzaam en energiezuinig mogelijk? Wij helpen je met deze 10+ tips.

Lees meer

Duurzame voornemens

30 december 2020

We helpen je op weg bij het verwezenlijken van je duurzame stappen. We hebben een kort stappenplan en 12 toffe challenges voor je om uit te kiezen wat bij jou past.

Lees meer
Meer tonen
08 maart 2024

Een volmondig JA tegen JA-JA in Breda!

Tekst: Elisah Pals.

Ik kwam thuis na een lange dag. Moe, beetje hongerig. 

Toch nog maar even de live-uitzending van de Bredase gemeenteraad aangeslingerd. Sinds Corona heb ik een fascinatie voor lokale politiek en volgde ik een cursus ‘Politiek actief’. Sindsdien zet ik – serieus waar – regelmatig de live raadsvergadering aan. 

En dat is dus ontzettend boeiend! Je komt veel meer te weten over wat er speelt in de stad, wat de belangen zijn, hoe die worden gewogen, waarom bepaalde partijen soms op het oog onverklaarbare standpunten innemen… kortom ik snap mijn stad beter. 

En gisteren werd ik dus van m’n sokken geblazen. Zomaar, bijna vanuit het niets, was daar een motie over de invoering van de JA-JA sticker.

30 kilo per jaar

Even wat uitleg: we krijgen met z’n allen ongelofelijk veel gedrukte reclamefolders (vaak met folie) door onze brievenbus geduwd. Ongeveer 30 kilo per jaar. Het grootste deel daarvan wordt niet gelezen en er belanden jaarlijks miljoenen folders direct in de papierbak. Pure verkwisting van schaarse grondstoffen. We hebben nou niet bepaald te veel bomen. 

Bovendien zetten folders aan tot overmatige consumptie: spullen en boodschappen die je helemaal niet nodig had, of niet van plan was te kopen. Natuurlijk kun je een NEE-NEE sticker plakken. Dat doen ook veel mensen. Echter, dit is een opt-out systeem. Dat betekent: je krijgt wel folders… tenzij je aangeeft dat je ze niet wil. En dat is eigenlijk bizar. Want waarom zouden we zo’n ouderwets, achterhaald, verkwistend en niet duurzaam systeem in stand houden? 

Daarom schakelen nu steeds meer gemeenten over op het omgekeerde systeem: dat je een JA moet plakken als je wél folders wil. Amsterdam ging voor, en moest daarvoor eerst nog een flink robbertje vechten met de folderdrukkers. Die zagen hun markt verdampen. 

Amsterdam won. 

En daarna volgden nog een aantal steden zoals Haarlem en Tilburg. Zo’n systeemomkering van opt-out naar opt-in scheelt TACHTIG procent aan onnodige en ongewenste folders. Wát een winst!

JA-JA in Breda

Terug naar de raadsvergadering van gisteren. Partij-voor-de-Dieren-raadslid Janneke van Lierop hield een kort maar vlammend betoog voor de invoering van de JA sticker in Breda. Het was het sluitstuk van een jarenlange strijd die ook al door Tim van het Hof (D66), Thom Dijkstra (GL) en anderen gevoerd werd. 

Gisteren was de stemming unaniem: JA tegen JA-JA in Breda is erdoor!!

Nu de invoering/uitvoering nog. Goede communicatie is van ultiem belang. Bijvoorbeeld met de geleerde lessen uit andere steden. In Rotterdam kunnen mensen de JA-sticker ophalen in de duurzaamheidswinkel. Zo komen mensen die wel reclamefolders willen, toch in aanraking met andere duurzame stappen die ze in huis kunnen zetten. Ook wordt in meerdere steden gewezen op de mogelijkheid digitaal folders te ontvangen.

Laten we niet steeds het wiel opnieuw uitvinden. Laten we van elkaar leren. Wij helpen graag!

Welke gemeente volgt?

door Elisah Pals

Bestel de sticker

De stickers zijn te bestellen bij onze partner De Bries.

Deel je tip met ons

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voeg een locatie toe

De gegevens van Een volmondig JA tegen JA-JA in Breda! wijzigen

  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.