Zero Waste Nederland

Blog

luisteren

Zero Waste: Het podcast overzicht.

20 augustus 2022

In de afgelopen jaren zijn we al vaak te gast geweest in diverse podcasts. Het werd tijd voor een overzicht.

Lees meer

Cadeaus, hoe doe je dat?

10 november 2021

“Als je Zero Waste leeft, hoe doe je dat dan met cadeaus?” Door de jaren heen hebben we natuurlijk heel

Lees meer

Waarom ik geen fan ben van gerecycled plastic

08 juli 2021

Oei. Vandaag had ik een interessante, licht pittige, discussie. Zouden wij als Zero Waste Nederland spullen van gerecycled plastic aanraden?

Lees meer

Beestjes buiten

12 juni 2021

Wil je een goede nachtrust zonder beestjes in je kamer? Wij helpen je de beestjes buiten te houden, op een duurzame manier, met 12 tips!

Lees meer

Toekomst van plastic

07 juni 2021

Nederland heeft de ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn. Een economie waarin afval niet bestaat. Intussen produceert de gemiddelde Nederlander sinds 1950 alleen maar meer en meer kilo’s afval. We raken alleen maar verder verwijderd van een circulair Nederland. Hoe gaan we het tij keren?

Lees meer

Foodsharing op de kaart

06 april 2021

“Dat eet ik morgen nog wel op”. Je hoort of denkt het vast vaak. Maar lukt dat altijd? We gaan het met je hebben over voedselverspilling en over foodsharing. Want eten delen… is geweldig!

Lees meer

Brood zonder wegwerpplastic

07 februari 2021

Verpakkingsvrij brood. Het is een van de meest besproken onderwerpen als het gaat om het verminderen van verpakkingen. De hoogste tijd voor een uitgebreide brood-blog met véél antwoorden.

Lees meer
trui duurzaam thuiswerken

Thuiswerken? – Zo verspil je minder energie!

27 januari 2021

Thuiswerken is here to stay! Dat betekent dat we ook wat dingen moeten aanpassen in onze woon/werk situatie thuis. Hoe doe je dat nou zo duurzaam en energiezuinig mogelijk? Wij helpen je met deze 10+ tips.

Lees meer

Duurzame voornemens

30 december 2020

We helpen je op weg bij het verwezenlijken van je duurzame stappen. We hebben een kort stappenplan en 12 toffe challenges voor je om uit te kiezen wat bij jou past.

Lees meer

Vijf jaar niets nieuws – De balans

15 december 2020

Vijf jaar lang niets nieuws kopen. Is dat haalbaar? Zero Waste Nederland initiatiefneemster Elisah vertelt hoe ze dit aanpakte en hoe jij dit ook kunt!

Lees meer

Duurzame December

01 december 2020

Met deze 12 tips, wordt jouw december een stuk duurzamer!

Lees meer

Zero Waste In Coronatijden

30 juni 2020

Is de corona-crisis het einde van de Zero Waste beweging? Integendeel! We vertellen je waarom.

Lees meer
Meer tonen
07 juni 2021

Toekomst van plastic

Nederland heeft de ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn. Een economie waarin afval niet bestaat. Intussen produceert de gemiddelde Nederlander sinds 1950 alleen maar meer en meer kilo’s afval. Momenteel zitten we al op een jaarproductie aan afval van 490 kilo per hoofd van de bevolking. We raken alleen maar verder verwijderd van een circulair Nederland. Hoe gaan we het tij keren? 

Onze kleding wordt geproduceerd om zeven keer te dragen, en dan af te danken. En dat gebeurd ook. Apparaten gaan snel stuk. Ze gaan vaak net lang genoeg mee tot er een nieuwe versie van uit komt, die we dan weer gaan kopen. We bestellen ons suf, en sturen de pakketten met het grootste gemak weer terug, waardoor talloze producten in warenhuizen liggen te verstoffen, omdat ze niet nog een keer verkocht kunnen worden. Dead stock heet dat dan. Onze consumptiemaatschappij is doorgedraaid. Niets is nog écht waardevol. Alles is vervangbaar, en het liefst zo snel mogelijk. 

Status quo

Onze voedselverpakkingen zijn geen uitzondering in dit geheel. We maken verpakkingen voor eenmalig gebruik, van een materiaal dat nooit vergaat. Hoe bizar is dat eigenlijk? Wereldwijd zijn honderdduizenden mensen bezig met het opruimen van zwerfafval. Iedereen herkent de ergernis van rondslingerend afval op straat. Regelmatig zie ik plaatjes voorbij komen van zwerfafval uit de jaren ’90 of ouder. Nog vrijwel intact. Degelijk spul dat plastic. Maar ergeren en verbazen we ons evenveel in de supermarkt, als we alles verpakt zien liggen? Maken we wel genoeg bewuste keuzes om eenmalig plastic te vermijden en niet te kopen? Of nemen we dit aan als een acceptabele status quo? ‘Zo is het nu eenmaal’.

Niet méér recylen maar minder weggooien

Kort gezegd: in een circulaire samenleving, waar we over minder dan 30 jaar willen zijn, is er geen plaats voor wegwerpproducten. En helaas voor recycle- en afvalverwerkingsbedrijven, in die circulaire samenleving, is óók geen plaats meer voor downcycling en verbranding, wat vaak toch nog als circulair wordt aangemerkt.  

Wat dan wel? We moeten niet méér recyclen, maar minder weggooien. Het begint met preventie. Refuse en reduce. Nee zeggen, alleen het nodige verpakken en bewuste keuzes maken in wat we écht nodig hebben. Daarbij hoort overigens ook een nieuw en bescheidener besef van wat ‘nodig hebben’ inhoudt. Tegenover het begrip: ‘omdat je het waard bent’. 

Gedag tegen wegwerp

Daarna komt hergebruiken. Heb je toch echt een verpakking nodig? Kies dan voor een hervulbare verpakking, zoals een verpakking met statiegeld. Recycling is niet de slimste manier om met materialen om te gaan. Je hebt dan namelijk al een aantal kansen gemist, in het kader van preventie. Daarnaast kost recycling veel energie. Is recycling niet te voorkomen, dan moet het ook daadwerkelijk RE-cycling zijn, en als volwaardig product kunnen terugkomen in de keten.

Er is nog veel werk aan de winkel. Iedereen moet aan de bak. Consumenten, producenten, supermarkten, de overheid. Niemand wordt uitgezonderd. Dat vraagt ook om nieuwe normen, en een nieuw begrip van succes. Het zijn de begrippen tevredenheid, voldoening, degelijkheid en tijdloos die we moeten omarmen.  

Laten we weer waarde gaan hechten aan de spullen in ons leven, aan de dingen waarmee we ons omringen. Laten we wegstappen van de wegwerpmaatschappij. Hergebruik wordt de norm. En wegwerpplastic? Dat heeft geen toekomst meer.  

In samenwerking met MediaPlanet.

door Elisah Pals

Bestel de sticker

De stickers zijn momenteel niet los te bestellen. Voor verspreiding door gemeenten en ondernemersverenigingen, neem contact met ons op via info@zerowastenederland.nl.

Deel je tip met ons

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voeg een locatie toe

De gegevens van Toekomst van plastic wijzigen

  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.