Zero Waste Nederland

Blog

luisteren

Zero Waste: Het podcast overzicht.

20 augustus 2022

In de afgelopen jaren zijn we al vaak te gast geweest in diverse podcasts. Het werd tijd voor een overzicht.

Lees meer

Cadeaus, hoe doe je dat?

10 november 2021

“Als je Zero Waste leeft, hoe doe je dat dan met cadeaus?” Door de jaren heen hebben we natuurlijk heel

Lees meer

Waarom ik geen fan ben van gerecycled plastic

08 juli 2021

Oei. Vandaag had ik een interessante, licht pittige, discussie. Zouden wij als Zero Waste Nederland spullen van gerecycled plastic aanraden?

Lees meer

Beestjes buiten

12 juni 2021

Wil je een goede nachtrust zonder beestjes in je kamer? Wij helpen je de beestjes buiten te houden, op een duurzame manier, met 12 tips!

Lees meer

Toekomst van plastic

07 juni 2021

Nederland heeft de ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn. Een economie waarin afval niet bestaat. Intussen produceert de gemiddelde Nederlander sinds 1950 alleen maar meer en meer kilo’s afval. We raken alleen maar verder verwijderd van een circulair Nederland. Hoe gaan we het tij keren?

Lees meer

Foodsharing op de kaart

06 april 2021

“Dat eet ik morgen nog wel op”. Je hoort of denkt het vast vaak. Maar lukt dat altijd? We gaan het met je hebben over voedselverspilling en over foodsharing. Want eten delen… is geweldig!

Lees meer

Brood zonder wegwerpplastic

07 februari 2021

Verpakkingsvrij brood. Het is een van de meest besproken onderwerpen als het gaat om het verminderen van verpakkingen. De hoogste tijd voor een uitgebreide brood-blog met véél antwoorden.

Lees meer
trui duurzaam thuiswerken

Thuiswerken? – Zo verspil je minder energie!

27 januari 2021

Thuiswerken is here to stay! Dat betekent dat we ook wat dingen moeten aanpassen in onze woon/werk situatie thuis. Hoe doe je dat nou zo duurzaam en energiezuinig mogelijk? Wij helpen je met deze 10+ tips.

Lees meer

Duurzame voornemens

30 december 2020

We helpen je op weg bij het verwezenlijken van je duurzame stappen. We hebben een kort stappenplan en 12 toffe challenges voor je om uit te kiezen wat bij jou past.

Lees meer

Vijf jaar niets nieuws – De balans

15 december 2020

Vijf jaar lang niets nieuws kopen. Is dat haalbaar? Zero Waste Nederland initiatiefneemster Elisah vertelt hoe ze dit aanpakte en hoe jij dit ook kunt!

Lees meer

Duurzame December

01 december 2020

Met deze 12 tips, wordt jouw december een stuk duurzamer!

Lees meer

Zero Waste In Coronatijden

30 juni 2020

Is de corona-crisis het einde van de Zero Waste beweging? Integendeel! We vertellen je waarom.

Lees meer
Meer tonen
26 juni 2020

Bioplastics: oplossing of drama?

Wegwerpplastic is een probleem. Steeds meer mensen willen er vanaf. Het alternatief dat vaak genoemd wordt is gangbaar plastic vervangen door biologisch afbreekbaar of composteerbaar plastic. Dan neemt de natuur het op en verdwijnt het vanzelf, zo wordt geredeneerd. Het perfecte alternatief om plastic afval te verminderen toch? Nou nee. Bioplastic = Restafval!

We hebben eens zelf een biologisch afbreekbare verpakking in de tuin begraven, maar na 6 maanden was deze nog niet vergaan!

 

Helaas is het ideaalbeeld dat geschetst wordt over bioplastics niet in overeenstemming met de werkelijkheid. Zero Waste Europe legt haarfijn uit waarom niet. Bioplastic is niet te composteren, niet thuis, maar ook niet in de composteermachine. Sterker nog: bioplastics verstoren het normale recycleproces want mensen gooien het bij het gewone plastic, waardoor de kwaliteit daarvan omlaag gaat. Afvalverwerkende bedrijven kunnen de bioplastics niet op dezelfde manier verwerken als de “traditionele” plastics, maar er is momenteel ook geen alternatief dat de bioplastics wel aankan. Afvalverwerkers kunnen er niks mee, zeggen ze in het AD.

Bij het compost mag het dus ook niet, want het composteert niet snel genoeg voor de composteerinstallaties, waardoor het ook dat proces verstoort. Waar moet je er dan mee heen? Juist ja, in de restafvalbak. Echt? Ja echt! ALLEEN de groene dunne afvalzakjes van composteerbaar plastic mogen in de GFT bak, want die breken wel snel genoeg af. Milieu Centraal heeft op hun site onder de rubriek welk afval waar een speciale pagina aan bioplastics gewijd waar je meer kan lezen over welk type bioplastic waar naartoe moet. Meer weten over afval scheiden? Check de Afvalscheidingswijzer!

Wat is dan wel de oplossing? Je weet het antwoord al: Go Zero Waste! Check onze winkelzoeker om te zien bij welke winkels in jouw buurt je jouw eigen verpakking mag meenemen!

door Elisah Pals

Bestel de sticker

De stickers zijn momenteel niet los te bestellen. Voor verspreiding door gemeenten en ondernemersverenigingen, neem contact met ons op via info@zerowastenederland.nl.

Deel je tip met ons

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voeg een locatie toe

De gegevens van Bioplastics: oplossing of drama? wijzigen

  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.