Zero Waste Nederland

Sluiten
26 juni 2020

Bioplastics: oplossing of drama?

Wegwerpplastic is een probleem. Steeds meer mensen willen er vanaf. Het alternatief dat vaak genoemd wordt is gangbaar plastic vervangen door biologisch afbreekbaar of composteerbaar plastic. Dan neemt de natuur het op en verdwijnt het vanzelf, zo wordt geredeneerd. Het perfecte alternatief om plastic afval te verminderen toch? Nou nee. Bioplastic = Restafval!

We hebben eens zelf een biologisch afbreekbare verpakking in de tuin begraven, maar na 6 maanden was deze nog niet vergaan!

 

Helaas is het ideaalbeeld dat geschetst wordt over bioplastics niet in overeenstemming met de werkelijkheid. Zero Waste Europe legt haarfijn uit waarom niet. Bioplastic is niet te composteren, niet thuis, maar ook niet in de composteermachine. Sterker nog: bioplastics verstoren het normale recycleproces want mensen gooien het bij het gewone plastic, waardoor de kwaliteit daarvan omlaag gaat. Afvalverwerkende bedrijven kunnen de bioplastics niet op dezelfde manier verwerken als de “traditionele” plastics, maar er is momenteel ook geen alternatief dat de bioplastics wel aankan. Afvalverwerkers kunnen er niks mee, zeggen ze in het AD.

Bij het compost mag het dus ook niet, want het composteert niet snel genoeg voor de composteerinstallaties, waardoor het ook dat proces verstoort. Waar moet je er dan mee heen? Juist ja, in de restafvalbak. Echt? Ja echt! ALLEEN de groene dunne afvalzakjes van composteerbaar plastic mogen in de GFT bak, want die breken wel snel genoeg af. Milieu Centraal heeft op hun site onder de rubriek welk afval waar een speciale pagina aan bioplastics gewijd waar je meer kan lezen over welk type bioplastic waar naartoe moet. Meer weten over afval scheiden? Check de Afvalscheidingswijzer!

Wat is dan wel de oplossing? Je weet het antwoord al: Go Zero Waste! Check onze winkelzoeker om te zien bij welke winkels in jouw buurt je jouw eigen verpakking mag meenemen!

Sluiten

Bestel de sticker

Sluiten

Deel je tip met ons

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Sluiten

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Sluiten

Voeg een locatie toe

  • Locatie sticker

  • Contactpersoon

  • Afronden

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.