Zero Waste Nederland

Blog

Duurzame voornemens

We helpen je op weg bij het verwezenlijken van je duurzame stappen. We hebben een kort stappenplan en 12 toffe challenges voor je om uit te kiezen wat bij jou past.

Lees meer

Vijf jaar niets nieuws – De balans

Vijf jaar lang niets nieuws kopen. Is dat haalbaar? Zero Waste Nederland initiatiefneemster Elisah vertelt hoe ze dit aanpakte en hoe jij dit ook kunt!

Lees meer

Duurzame December

Met deze 12 tips, wordt jouw december een stuk duurzamer!

Lees meer

Zero Waste In Coronatijden

Is de corona-crisis het einde van de Zero Waste beweging? Integendeel! We vertellen je waarom.

Lees meer

De Deeleconomie

Want waarom zou je iets kopen dat je eigenlijk maar zelden gebruikt? Het kost je geld, opbergruimte, onderhoud… Een hele hoop moeite die jij je gemakkelijk kan besparen met deze tips.

Lees meer

Verpakkingsvrij haren wassen

Zero Waste haren wassen kan op meer manieren dan je denkt. Kies voor Shampoo bars, Low Poo of zelfs No Poo, dus zonder shampoo wassen! Wat past bij jou? We leggen de mogelijkheden uit.

Lees meer

💧 Het ultieme water-besparings-overzicht 💧

De gemiddelde Nederlander verbruikt zo’n 50.000 liter schoon drinkwater per jaar. Daarvan wordt een groot deel verspild, terwijl de natuur het nodig heeft. Hoe kan jij water besparen? We geven je 55 tips in dit ultieme overzicht.

Lees meer

Bioplastics: oplossing of drama?

Composteerbare en bioplastics zijn een perfect alternatief voor wegwerpplastic toch? Nou… zo makkelijk is het helaas niet. Het is soms zo mogelijk nog slechter! Lees hier waarom.

Lees meer

Word een expert in de kringloopwinkel

Ben je altijd teveel tijd kwijt in de kringloop? Zie je door de troep de pareltjes niet meer? Koop je teveel? Wij helpen je en maken je koning van de kringloop!

Lees meer

Microplastics vermijden

Al zijn ze nog zo klein… Microplastics zijn een enorm probleem. Wij vertellen je waarom, én wat je eraan kan doen!

Lees meer
Sluiten
26 juni 2020

Bioplastics: oplossing of drama?

Wegwerpplastic is een probleem. Steeds meer mensen willen er vanaf. Het alternatief dat vaak genoemd wordt is gangbaar plastic vervangen door biologisch afbreekbaar of composteerbaar plastic. Dan neemt de natuur het op en verdwijnt het vanzelf, zo wordt geredeneerd. Het perfecte alternatief om plastic afval te verminderen toch? Nou nee. Bioplastic = Restafval!

We hebben eens zelf een biologisch afbreekbare verpakking in de tuin begraven, maar na 6 maanden was deze nog niet vergaan!

 

Helaas is het ideaalbeeld dat geschetst wordt over bioplastics niet in overeenstemming met de werkelijkheid. Zero Waste Europe legt haarfijn uit waarom niet. Bioplastic is niet te composteren, niet thuis, maar ook niet in de composteermachine. Sterker nog: bioplastics verstoren het normale recycleproces want mensen gooien het bij het gewone plastic, waardoor de kwaliteit daarvan omlaag gaat. Afvalverwerkende bedrijven kunnen de bioplastics niet op dezelfde manier verwerken als de “traditionele” plastics, maar er is momenteel ook geen alternatief dat de bioplastics wel aankan. Afvalverwerkers kunnen er niks mee, zeggen ze in het AD.

Bij het compost mag het dus ook niet, want het composteert niet snel genoeg voor de composteerinstallaties, waardoor het ook dat proces verstoort. Waar moet je er dan mee heen? Juist ja, in de restafvalbak. Echt? Ja echt! ALLEEN de groene dunne afvalzakjes van composteerbaar plastic mogen in de GFT bak, want die breken wel snel genoeg af. Milieu Centraal heeft op hun site onder de rubriek welk afval waar een speciale pagina aan bioplastics gewijd waar je meer kan lezen over welk type bioplastic waar naartoe moet. Meer weten over afval scheiden? Check de Afvalscheidingswijzer!

Wat is dan wel de oplossing? Je weet het antwoord al: Go Zero Waste! Check onze winkelzoeker om te zien bij welke winkels in jouw buurt je jouw eigen verpakking mag meenemen!

Sluiten

Bestel de sticker

Sluiten

Deel je tip met ons

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Sluiten

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Sluiten

Voeg een locatie toe

  • Locatie sticker

  • Contactpersoon

  • Afronden

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.