Recent onderzoek toont aan dat microplastics in het bloed van mensen voorkomt: voornamelijk plastic uit flesjes en voedselverpakkingen.
Lees meerDe Deeleconomie
Zero Waste gaat over meer dan alleen (plastic) afval voorkomen. Het is echt een manier van leven. Waar doorsnee Nederland opgaat in de consumptie- en wegwerpmaatschappij, zet Zero Waste daar delen en ruilen tegenover. Dat is heel duurzaam, maar ook heel sociaal én heel goed voor je portemonnee! Wat is de deeleconomie? Hoe pas je dat nou toe?
80% van onze spullen gebruiken we niet vaker dan eens per maand, en sommige gereedschappen nog minder vaak. Een auto staat zelfs 95% van de tijd stil. Waarom zou je het dan kopen, als je het eigenlijk maar zelden gebruikt? Het kost je geld, opbergruimte, onderhoud… Een hele hoop moeite die je je gemakkelijk kunt besparen. Daarnaast levert het kopen van nieuwe spullen gemiddeld gezien de grootste bijdrage aan de CO2 uitstoot van een gemiddelde Nederlander. Alles wat jij niet koopt, maar leent, levert weer een CO2 besparing op (lees daarover meer in het boek De Verborgen Impact van Babette Porcelijn.)
Eigenlijk zijn we al heel lang gewend aan het lenen van spullen. Een van de beste voorbeelden van de deeleconomie is namelijk boeken lenen uit de bieb! Datzelfde idee is op heel veel dingen toepasbaar. Gewoon spullen lenen via een abonnement, een centraal punt waar de spullen op te halen zijn of vandaan verstuurd worden, en de organisatie doet het onderhoud en administratie. Dat kan dus ook gewoon met spullen en kleding.
Lenen van bekenden en buren die je kent voelt niet erg onwennig. Maar als de mensen die je kent niet hebben wat jij nodig hebt, hoe pak je het dan aan? Gelukkig zijn er veel apps en websites die een uitkomst bieden via een deeleconomie platform. Zo vind je snel en gemakkelijk die onbekende buur die je verder helpt. En omdat je het na gebruik weer netjes terugbrengt, hoeft een ander ook niks nieuws te kopen. Een win-win-win situatie dus!
Je kunt zelfs eten delen! Dat betekent natuurlijk niet dat je zelf minder eet, maar juist dat je deelt wat je over hebt. Van al het eten dat we in huis halen gooien we jaarlijks 34kg per Nederlander weg, gelijk aan €120. Waanzin toch? Vaak is dat omdat we kliekjes bewaren, vergeten en dan beschimmeld weg moeten gooien. Soms maak je teveel en krijg je het niet op. En niet iedereen heeft een vriezer. Ook voor een teveel aan eten is delen de oplossing. Met zijn allen op weg naar Zero Foodwaste dus.
Door samen te delen besparen we enorm veel spullen en afval, geld en ruimte. Plus het is goed voor de sociale contacten!
Onze deel-tips op een rij!
- Leer effectief lenen: Lenen is het nieuwe hebben
- Sharing is Caring: Deelplatforms
- Maak gebruik van de Spullenbibliotheek
- Shop bij de Kledingbieb
- Neem de Deelauto
- Red je voedsel
-
0
Lenen is het nieuwe hebben
Lenen is het nieuwe hebben! En het is makkelijker dan je denkt. Wij geven je een paar tips!
Lees meer -
0
Deelplatforms
80% van onze spullen gebruiken we niet vaker dan eens per maand, en sommige gereedschappen nog minder vaak. Waarom zou je dingen kopen die je bijna nooit gebruikt, als je ze ook kunt huren of lenen van je familie, vrienden, of zelfs buren?
Lees meer -
0
Spullenbibliotheken
Waarom je huis vol zetten met dure spullen zoals gereedschappen, die je toch weinig gebruikt? De Spullenbibliotheek of Buurtschuur is hier het antwoord op.
Lees meer -
0
Kledingbieb
Een kledingbibliotheek geeft je de mogelijkheid om kleding te lenen die je anders niet vaak draagt. Dat scheelt ruimte, geld en het is ook nog eens helemaal Zero Waste!
Lees meer -
3
Voedsel gered!
De lekkerste manier om Zero Waste bezig te zijn is toch wel eten redden! Dat kan op verschillende manieren.
Lees meer -
3
Auto delen
Heb jij weleens overwogen om een auto te delen? Dit zijn de voordelen!
Lees meer