Zero Waste Nederland

Blog

ZWNL schrijft advies Klimaatplan kabinet

15 december 2024

Om de klimaatdoelen in 2050 te halen, roept Zero Waste Nederland het kabinet op om afvalpreventie en hergebruik een prominentere rol te geven in het Klimaatplan 2025-2035. In de huidige opzet van het plan wordt de CO2-uitstoot
door consumptie en afval onvoldoende belicht.

Lees meer

Elisah Pals cover model magazine Genoeg

02 december 2024

Onze frontvrouw en oprichtster van Zero Waste Nederland is de nieuwe columniste van Genoeg. In de wintereditie van het magazine wordt Elisah voorgesteld en lees je een groot interview met haar.

Lees meer

Duurzame December

01 december 2024

Met deze 12 tips, wordt jouw december een stuk duurzamer!

Lees meer

Resultaten Nationale Prullenbakteldag

29 november 2024

Sinds de invoering van statiegeld op plastic flesjes en blikjes leidden berichten over zwerfafval door premiejagers die prullenbakken overhoop halen, tot irritatie en negatieve beeldvorming. De resultaten van de Nationale Prullenbakteldag werpen een nieuwe blik op het probleem. Lees de resultaten.

Lees meer

Op stap met de minister

22 november 2024

Onze secretaris Tristan Schonis had de eer om Minister van Klimaat en Groene Groei, Sophie Hermans, te verwelkomen in Breda. Haar bezoek, dat plaatsvond in het kader van de Nationale Klimaatweek van 11 tot en met 17 november 2024, was een uitgelezen kans om het thema Afvalreductie onder de aandacht te brengen.

Lees meer

Microplastics in je bloed

29 juli 2024

Recent onderzoek toont aan dat microplastics in het bloed van mensen voorkomt: voornamelijk plastic uit flesjes en voedselverpakkingen.

Lees meer

Foodsharing op de kaart

30 mei 2024

“Dat eet ik morgen nog wel op”. Je hoort of denkt het vast vaak. Maar lukt dat altijd? We gaan het met je hebben over voedselverspilling en over foodsharing. Want eten delen… is geweldig!

Lees meer

Word een expert in de kringloopwinkel

29 mei 2024

Ben je altijd teveel tijd kwijt in de kringloop? Zie je door de troep de pareltjes niet meer? Koop je teveel? Wij helpen je en maken je koning van de kringloop!

Lees meer

Waarom ik geen fan ben van gerecycled plastic

21 april 2024

Als ik mensen spreek over Zero Waste en afvalvrij leven, krijg ik vaak de reactie: “Oh wat goed, ik recycle ook alles”. Dan moet ik vertellen dat ik juist bijna niets meer ‘recycle’, omdat afvalvrij leven gaat over preventie. Lees de blog van Elisah Pals.

Lees meer

De Week Zonder Afval gaat door

10 april 2024

Dit jaar vindt de Week Zonder Afval plaats van 25 tot en met 31 mei. De organisatie is vanaf dit jaar in handen van Zero Waste Nederland. Na 4 jaar draagt Milieu Centraal het stokje over aan Zero Waste Nederland.

Lees meer
Breda bindt strijd aan tegen reclamedrukwerk met invoering ja-ja-sticker.

Een volmondig JA tegen JA-JA in Breda!

08 maart 2024

In Breda is een motie aangenomen die de invoering van de JA-JA-sticker: alleen als je deze sticker op je brievenbus plakt, krijg je kranten en reclame. Dat gaat zo’n 30 kilo per huishouden aan papierafval schelen. Lees de blog van Elisah Pals.

Lees meer

Aluin als deodorant

14 januari 2024

Wat maar weinig mensen weten, is dat aluin wellicht de beste deodorant ter wereld is. Duurzaam, effectief, afvalvrij en heel goedkoop. Wij vertellen je er alles over.

Lees meer
Meer tonen
29 juni 2020

De Deeleconomie

Zero Waste gaat over meer dan alleen (plastic) afval voorkomen. Het is echt een manier van leven. Waar doorsnee Nederland opgaat in de consumptie- en wegwerpmaatschappij, zet Zero Waste daar delen en ruilen tegenover. Dat is heel duurzaam, maar ook heel sociaal én heel goed voor je portemonnee! Wat is de deeleconomie? Hoe pas je dat nou toe?

80% van onze spullen gebruiken we niet vaker dan eens per maand, en sommige gereedschappen nog minder vaak. Een auto staat zelfs 95% van de tijd stil. Waarom zou je het dan kopen, als je het eigenlijk maar zelden gebruikt? Het kost je geld, opbergruimte, onderhoud… Een hele hoop moeite die je je gemakkelijk kunt besparen. Daarnaast levert het kopen van nieuwe spullen gemiddeld gezien de grootste bijdrage aan de CO2 uitstoot van een gemiddelde Nederlander. Alles wat jij niet koopt, maar leent, levert weer een CO2 besparing op (lees daarover meer in het boek De Verborgen Impact van Babette Porcelijn.)

Eigenlijk zijn we al heel lang gewend aan het lenen van spullen. Een van de beste voorbeelden van de deeleconomie is namelijk boeken lenen uit de bieb! Datzelfde idee is op heel veel dingen toepasbaar. Gewoon spullen lenen via een abonnement, een centraal punt waar de spullen op te halen zijn of vandaan verstuurd worden, en de organisatie doet het onderhoud en administratie. Dat kan dus ook gewoon met spullen en kleding.

Lenen van bekenden en buren die je kent voelt niet erg onwennig. Maar als de mensen die je kent niet hebben wat jij nodig hebt, hoe pak je het dan aan? Gelukkig zijn er veel apps en websites die een uitkomst bieden via een deeleconomie platform. Zo vind je snel en gemakkelijk die onbekende buur die je verder helpt. En omdat je het na gebruik weer netjes terugbrengt, hoeft een ander ook niks nieuws te kopen. Een win-win-win situatie dus!

Je kunt zelfs eten delen! Dat betekent natuurlijk niet dat je zelf minder eet, maar juist dat je deelt wat je over hebt. Van al het eten dat we in huis halen gooien we jaarlijks 34kg per Nederlander weg, gelijk aan €120. Waanzin toch? Vaak is dat omdat we kliekjes bewaren, vergeten en dan beschimmeld weg moeten gooien. Soms maak je teveel en krijg je het niet op. En niet iedereen heeft een vriezer. Ook voor een teveel aan eten is delen de oplossing. Met zijn allen op weg naar Zero Foodwaste dus.

Door samen te delen besparen we enorm veel spullen en afval, geld en ruimte. Plus het is goed voor de sociale contacten!

Onze deel-tips op een rij!

  1. Leer effectief lenen: Lenen is het nieuwe hebben
  2. Sharing is Caring: Deelplatforms
  3. Maak gebruik van de Spullenbibliotheek
  4. Shop bij de Kledingbieb
  5. Neem de Deelauto
  6. Red je voedsel
door Elisah Pals

Bestel de sticker

De stickers zijn te bestellen bij onze partner De Bries.

Deel je tip met ons

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voeg een locatie toe

De gegevens van De Deeleconomie wijzigen

  • Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
  • Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.