Zero Waste Nederland

Blog

Foodsharing op de kaart

30 mei 2024

“Dat eet ik morgen nog wel op”. Je hoort of denkt het vast vaak. Maar lukt dat altijd? We gaan het met je hebben over voedselverspilling en over foodsharing. Want eten delen… is geweldig!

Lees meer

Word een expert in de kringloopwinkel

29 mei 2024

Ben je altijd teveel tijd kwijt in de kringloop? Zie je door de troep de pareltjes niet meer? Koop je teveel? Wij helpen je en maken je koning van de kringloop!

Lees meer

Waarom ik geen fan ben van gerecycled plastic

21 april 2024

Geschreven door Elisah Pals, Initiatiefneemster van Zero Waste Nederland Oei. Onlangs had ik een interessante, licht pittige, discussie. Zouden wij

Lees meer

De Week Zonder Afval gaat door

10 april 2024

Dit jaar vindt de Week Zonder Afval plaats van 25 tot en met 31 mei. De organisatie is vanaf dit jaar in handen van Zero Waste Nederland. Na 4 jaar draagt Milieu Centraal het stokje over aan Zero Waste Nederland.

Lees meer
Breda bindt strijd aan tegen reclamedrukwerk met invoering ja-ja-sticker.

Een volmondig JA tegen JA-JA in Breda!

08 maart 2024

Tekst: Elisah Pals. Ik kwam thuis na een lange dag. Moe, beetje hongerig.  Toch nog maar even de live-uitzending van

Lees meer

Aluin als deodorant

14 januari 2024

Wat maar weinig mensen weten, is dat aluin wellicht de beste deodorant ter wereld is. Duurzaam, effectief, afvalvrij en heel goedkoop. Wij vertellen je er alles over.

Lees meer
luisteren

Zero Waste: Het podcast overzicht.

20 augustus 2022

In de afgelopen jaren zijn we al vaak te gast geweest in diverse podcasts. Het werd tijd voor een overzicht.

Lees meer

Cadeaus, hoe doe je dat?

10 november 2021

“Als je Zero Waste leeft, hoe doe je dat dan met cadeaus?” Door de jaren heen hebben we natuurlijk heel

Lees meer

Beestjes buiten

12 juni 2021

Wil je een goede nachtrust zonder beestjes in je kamer? Wij helpen je de beestjes buiten te houden, op een duurzame manier, met 12 tips!

Lees meer

Toekomst van plastic

07 juni 2021

Nederland heeft de ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn. Een economie waarin afval niet bestaat. Intussen produceert de gemiddelde Nederlander sinds 1950 alleen maar meer en meer kilo’s afval. We raken alleen maar verder verwijderd van een circulair Nederland. Hoe gaan we het tij keren?

Lees meer

Brood zonder wegwerpplastic

07 februari 2021

Verpakkingsvrij brood. Het is een van de meest besproken onderwerpen als het gaat om het verminderen van verpakkingen. De hoogste tijd voor een uitgebreide brood-blog met véél antwoorden.

Lees meer
trui duurzaam thuiswerken

Thuiswerken? – Zo verspil je minder energie!

27 januari 2021

Thuiswerken is here to stay! Dat betekent dat we ook wat dingen moeten aanpassen in onze woon/werk situatie thuis. Hoe doe je dat nou zo duurzaam en energiezuinig mogelijk? Wij helpen je met deze 10+ tips.

Lees meer
Meer tonen
29 juni 2020

De Deeleconomie

Zero Waste gaat over meer dan alleen (plastic) afval voorkomen. Het is echt een manier van leven. Waar doorsnee Nederland opgaat in de consumptie- en wegwerpmaatschappij, zet Zero Waste daar delen en ruilen tegenover. Dat is heel duurzaam, maar ook heel sociaal én heel goed voor je portemonnee! Wat is de deeleconomie? Hoe pas je dat nou toe?

80% van onze spullen gebruiken we niet vaker dan eens per maand, en sommige gereedschappen nog minder vaak. Een auto staat zelfs 95% van de tijd stil. Waarom zou je het dan kopen, als je het eigenlijk maar zelden gebruikt? Het kost je geld, opbergruimte, onderhoud… Een hele hoop moeite die je je gemakkelijk kunt besparen. Daarnaast levert het kopen van nieuwe spullen gemiddeld gezien de grootste bijdrage aan de CO2 uitstoot van een gemiddelde Nederlander. Alles wat jij niet koopt, maar leent, levert weer een CO2 besparing op (lees daarover meer in het boek De Verborgen Impact van Babette Porcelijn.)

Eigenlijk zijn we al heel lang gewend aan het lenen van spullen. Een van de beste voorbeelden van de deeleconomie is namelijk boeken lenen uit de bieb! Datzelfde idee is op heel veel dingen toepasbaar. Gewoon spullen lenen via een abonnement, een centraal punt waar de spullen op te halen zijn of vandaan verstuurd worden, en de organisatie doet het onderhoud en administratie. Dat kan dus ook gewoon met spullen en kleding.

Lenen van bekenden en buren die je kent voelt niet erg onwennig. Maar als de mensen die je kent niet hebben wat jij nodig hebt, hoe pak je het dan aan? Gelukkig zijn er veel apps en websites die een uitkomst bieden via een deeleconomie platform. Zo vind je snel en gemakkelijk die onbekende buur die je verder helpt. En omdat je het na gebruik weer netjes terugbrengt, hoeft een ander ook niks nieuws te kopen. Een win-win-win situatie dus!

Je kunt zelfs eten delen! Dat betekent natuurlijk niet dat je zelf minder eet, maar juist dat je deelt wat je over hebt. Van al het eten dat we in huis halen gooien we jaarlijks 34kg per Nederlander weg, gelijk aan €120. Waanzin toch? Vaak is dat omdat we kliekjes bewaren, vergeten en dan beschimmeld weg moeten gooien. Soms maak je teveel en krijg je het niet op. En niet iedereen heeft een vriezer. Ook voor een teveel aan eten is delen de oplossing. Met zijn allen op weg naar Zero Foodwaste dus.

Door samen te delen besparen we enorm veel spullen en afval, geld en ruimte. Plus het is goed voor de sociale contacten!

Onze deel-tips op een rij!

 1. Leer effectief lenen: Lenen is het nieuwe hebben
 2. Sharing is Caring: Deelplatforms
 3. Maak gebruik van de Spullenbibliotheek
 4. Shop bij de Kledingbieb
 5. Neem de Deelauto
 6. Red je voedsel
door Elisah Pals

Bestel de sticker

De stickers zijn te bestellen bij onze partner De Bries.

Deel je tip met ons

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blijf op de hoogte

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voeg een locatie toe

De gegevens van De Deeleconomie wijzigen

 • Hidden
 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.