Zero Waste Nederland

Sluiten
29 juni 2020

De Deeleconomie

Zero Waste gaat over meer dan alleen (plastic) afval voorkomen. Het is echt een manier van leven. Waar doorsnee Nederland opgaat in de consumptie- en wegwerpmaatschappij, zet Zero Waste daar delen en ruilen tegenover. Dat is heel duurzaam, maar ook heel sociaal én heel goed voor je portemonnee! Wat is de deeleconomie? Hoe pas je dat nou toe?

80% van onze spullen gebruiken we niet vaker dan eens per maand, en sommige gereedschappen nog minder vaak. Een auto staat zelfs 95% van de tijd stil. Waarom zou je het dan kopen, als je het eigenlijk maar zelden gebruikt? Het kost je geld, opbergruimte, onderhoud… Een hele hoop moeite die je je gemakkelijk kunt besparen. Daarnaast levert het kopen van nieuwe spullen gemiddeld gezien de grootste bijdrage aan de CO2 uitstoot van een gemiddelde Nederlander. Alles wat jij niet koopt, maar leent, levert weer een CO2 besparing op (lees daarover meer in het boek De Verborgen Impact van Babette Porcelijn.)

Eigenlijk zijn we al heel lang gewend aan het lenen van spullen. Een van de beste voorbeelden van de deeleconomie is namelijk boeken lenen uit de bieb! Datzelfde idee is op heel veel dingen toepasbaar. Gewoon spullen lenen via een abonnement, een centraal punt waar de spullen op te halen zijn of vandaan verstuurd worden, en de organisatie doet het onderhoud en administratie. Dat kan dus ook gewoon met spullen en kleding.

Lenen van bekenden en buren die je kent voelt niet erg onwennig. Maar als de mensen die je kent niet hebben wat jij nodig hebt, hoe pak je het dan aan? Gelukkig zijn er veel apps en websites die een uitkomst bieden via een deeleconomie platform. Zo vind je snel en gemakkelijk die onbekende buur die je verder helpt. En omdat je het na gebruik weer netjes terugbrengt, hoeft een ander ook niks nieuws te kopen. Een win-win-win situatie dus!

Je kunt zelfs eten delen! Dat betekent natuurlijk niet dat je zelf minder eet, maar juist dat je deelt wat je over hebt. Van al het eten dat we in huis halen gooien we jaarlijks 34kg per Nederlander weg, gelijk aan €120. Waanzin toch? Vaak is dat omdat we kliekjes bewaren, vergeten en dan beschimmeld weg moeten gooien. Soms maak je teveel en krijg je het niet op. En niet iedereen heeft een vriezer. Ook voor een teveel aan eten is delen de oplossing. Met zijn allen op weg naar Zero Foodwaste dus.

Door samen te delen besparen we enorm veel spullen en afval, geld en ruimte. Plus het is goed voor de sociale contacten!

Onze deel-tips op een rij!

 1. Leer effectief lenen: Lenen is het nieuwe hebben
 2. Sharing is Caring: Deelplatforms
 3. Maak gebruik van de Spullenbibliotheek
 4. Shop bij de Kledingbieb
 5. Neem de Deelauto
 6. Red je voedsel
Sluiten

Bestel de sticker

Sluiten

Deel je tip met ons

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Sluiten

Blijf op de hoogte

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Sluiten

Voeg een locatie toe

 • Locatie sticker

 • Contactpersoon

 • Afronden

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.