Zero Waste Nederland

Blog

luisteren

Zero Waste: Het podcast overzicht.

20 augustus 2022

In de afgelopen jaren zijn we al vaak te gast geweest in diverse podcasts. Het werd tijd voor een overzicht.

Lees meer

Cadeaus, hoe doe je dat?

10 november 2021

“Als je Zero Waste leeft, hoe doe je dat dan met cadeaus?” Door de jaren heen hebben we natuurlijk heel

Lees meer

Waarom ik geen fan ben van gerecycled plastic

08 juli 2021

Oei. Vandaag had ik een interessante, licht pittige, discussie. Zouden wij als Zero Waste Nederland spullen van gerecycled plastic aanraden?

Lees meer

Beestjes buiten

12 juni 2021

Wil je een goede nachtrust zonder beestjes in je kamer? Wij helpen je de beestjes buiten te houden, op een duurzame manier, met 12 tips!

Lees meer

Toekomst van plastic

07 juni 2021

Nederland heeft de ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn. Een economie waarin afval niet bestaat. Intussen produceert de gemiddelde Nederlander sinds 1950 alleen maar meer en meer kilo’s afval. We raken alleen maar verder verwijderd van een circulair Nederland. Hoe gaan we het tij keren?

Lees meer

Foodsharing op de kaart

06 april 2021

“Dat eet ik morgen nog wel op”. Je hoort of denkt het vast vaak. Maar lukt dat altijd? We gaan het met je hebben over voedselverspilling en over foodsharing. Want eten delen… is geweldig!

Lees meer

Brood zonder wegwerpplastic

07 februari 2021

Verpakkingsvrij brood. Het is een van de meest besproken onderwerpen als het gaat om het verminderen van verpakkingen. De hoogste tijd voor een uitgebreide brood-blog met véél antwoorden.

Lees meer
trui duurzaam thuiswerken

Thuiswerken? – Zo verspil je minder energie!

27 januari 2021

Thuiswerken is here to stay! Dat betekent dat we ook wat dingen moeten aanpassen in onze woon/werk situatie thuis. Hoe doe je dat nou zo duurzaam en energiezuinig mogelijk? Wij helpen je met deze 10+ tips.

Lees meer

Duurzame voornemens

30 december 2020

We helpen je op weg bij het verwezenlijken van je duurzame stappen. We hebben een kort stappenplan en 12 toffe challenges voor je om uit te kiezen wat bij jou past.

Lees meer

Vijf jaar niets nieuws – De balans

15 december 2020

Vijf jaar lang niets nieuws kopen. Is dat haalbaar? Zero Waste Nederland initiatiefneemster Elisah vertelt hoe ze dit aanpakte en hoe jij dit ook kunt!

Lees meer

Duurzame December

01 december 2020

Met deze 12 tips, wordt jouw december een stuk duurzamer!

Lees meer

Zero Waste In Coronatijden

30 juni 2020

Is de corona-crisis het einde van de Zero Waste beweging? Integendeel! We vertellen je waarom.

Lees meer
Meer tonen
30 juni 2020

Zero Waste In Coronatijden

Door Corona zitten we in een gedeeltelijke lockdown, en er is meer aandacht voor hygiëne dan ooit. Eigen verpakkingen gebruiken en Zero Waste leven lijken daarom moeilijker te zijn geworden. We lezen de laatste tijd wel eens koppen als “Coronavirus Is Threatening the Zero Waste Movement“. Is de corona-crisis het einde van de Zero Waste beweging?

Gelukkig kunnen we in volle overtuiging zeggen:
Integendeel! De beweging wordt juist sterker. Zero Waste leven is nu juist gemakkelijker. En dit is het perfecte moment voor duurzame keuzes!

Waarom we dat zeggen? Doordat we vertragen gaan we anders naar ons leven, onze gewoontes en onze spullen kijken.

1. We kopen minder.

Kleding gratis mee te nemen

Tip! Maak een weggeefbox met spullen die nog een ronde meekunnen.

We kopen minder kleding want we zien ineens hoeveel we al hebben, en als je thuis bent draag je veel vaker dezelfde kledingstukken. Geen noodzaak om te kopen. Hetzelfde met spullen. We zien ineens hoeveel we al hebben. We hebben eerder de behoefte om weg te doen, dan om te kopen. Minder spullen kopen is het duurzaamste dat je kunt doen, en leidt ook tot een veel kleinere afvalberg.

2. Meer tijd, minder haast.

We zijn veel minder onderweg, en hebben minder tijdsdruk. Er is minder behoefte aan snelle aankopen en snacks, minder wegwerp. We hebben bijvoorbeeld de tijd om meer zelf te koken, zelf verzorgingsproducten te maken en kapotte spullen te repareren. Dingen waar je normaal weinig tijd voor hebt, kun je nu juist wel doen. Ben je normaal gehaast rond etenstijd en koop je daarom vaak voorgesneden groenten? Die tijd heb je nu wel, en dat scheelt veel afval.

3. Verbinding met buiten.

Moestuinieren

Tip! Laat zaden ontkiemen in een oude eierdoos. Daarna kan doos en al de tuin in.

Nu we veel minder naar buiten kunnen, gaan we buiten juist meer waarderen. We hebben ineens oog voor de vogels in de tuin. De bloesem aan de bomen valt ons op. We werken meer in de tuin, en zaaien plantjes in. We hebben een sterke behoefte om naar het bos of strand te gaan, of even een frisse neus te halen. Het valt ons op dat er minder lawaai, minder straatvuil en minder luchtvervuiling is, en iedereen vindt dat heerlijk. Dat inspireert velen om juist nu keuzes te maken die beter zijn voor het milieu.

4. Verpakken is niet beter.

Tenslotte krijgen we nog al eens de vraag of eigen verpakkingen nog wel welkom zijn bij de winkels. Op de markt hebben we daarmee geen problemen ondervonden. Ook in de supermarkt kun je nog steeds prima broodjes kopen met een eigen broodzak. Meer verpakken leidt niet tot een lager risico op corona, want onderzoek laat zien dat corona meerdere dagen overleeft op plastic. Je eigen herbruikbare verpakking is dus ondanks corona nog steeds veilig, zo verklaren ook honderden wetenschappers. Wil je minder risico lopen? Was dan vooral goed je handen en je gekochte producten. Laat je niet wijsmaken dat eigen verpakkingen onhygiënisch zouden zijn.

We zien dat de beweging sterk groeit, en we zijn trots op de sterke en veerkrachtige mensen die deze community vormen. Dankjewel dat je daar deel van uitmaakt. We komen hier samen duurzamer en sterker uit.

door Elisah Pals

Bestel de sticker

De stickers zijn momenteel niet los te bestellen. Voor verspreiding door gemeenten en ondernemersverenigingen, neem contact met ons op via info@zerowastenederland.nl.

Deel je tip met ons

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voeg een locatie toe

De gegevens van Zero Waste In Coronatijden wijzigen

  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.