Zero Waste Nederland

Blog

Verbod op BPA in voedselverpakkingen

24 januari 2025

Deze week ingegaan: een verbod op Bisfenol A, of BPA, in voedselverpakkingen en drinkflessen. De stof blijkt grote gezondheidsrisico’s met zich mee te brengen, maar zit overal in: van vershoudbakjes en broodtrommels tot koffiebekertjes en herbruikbare plastic flessen.

Lees meer

ZWNL schrijft advies Klimaatplan kabinet

15 december 2024

Om de klimaatdoelen in 2050 te halen, roept Zero Waste Nederland het kabinet op om afvalpreventie en hergebruik een prominentere rol te geven in het Klimaatplan 2025-2035. In de huidige opzet van het plan wordt de CO2-uitstoot
door consumptie en afval onvoldoende belicht.

Lees meer

Elisah Pals cover model magazine Genoeg

02 december 2024

Onze frontvrouw en oprichtster van Zero Waste Nederland is de nieuwe columniste van Genoeg. In de wintereditie van het magazine wordt Elisah voorgesteld en lees je een groot interview met haar.

Lees meer

Duurzame December

01 december 2024

Met deze 12 tips, wordt jouw december een stuk duurzamer!

Lees meer

Resultaten Nationale Prullenbakteldag

29 november 2024

Sinds de invoering van statiegeld op plastic flesjes en blikjes leidden berichten over zwerfafval door premiejagers die prullenbakken overhoop halen, tot irritatie en negatieve beeldvorming. De resultaten van de Nationale Prullenbakteldag werpen een nieuwe blik op het probleem. Lees de resultaten.

Lees meer

Op stap met de minister

22 november 2024

Onze secretaris Tristan Schonis had de eer om Minister van Klimaat en Groene Groei, Sophie Hermans, te verwelkomen in Breda. Haar bezoek, dat plaatsvond in het kader van de Nationale Klimaatweek van 11 tot en met 17 november 2024, was een uitgelezen kans om het thema Afvalreductie onder de aandacht te brengen.

Lees meer

Microplastics in je bloed

29 juli 2024

Recent onderzoek toont aan dat microplastics in het bloed van mensen voorkomt: voornamelijk plastic uit flesjes en voedselverpakkingen.

Lees meer

Foodsharing op de kaart

30 mei 2024

“Dat eet ik morgen nog wel op”. Je hoort of denkt het vast vaak. Maar lukt dat altijd? We gaan het met je hebben over voedselverspilling en over foodsharing. Want eten delen… is geweldig!

Lees meer

Word een expert in de kringloopwinkel

29 mei 2024

Ben je altijd teveel tijd kwijt in de kringloop? Zie je door de troep de pareltjes niet meer? Koop je teveel? Wij helpen je en maken je koning van de kringloop!

Lees meer

Waarom ik geen fan ben van gerecycled plastic

21 april 2024

Als ik mensen spreek over Zero Waste en afvalvrij leven, krijg ik vaak de reactie: “Oh wat goed, ik recycle ook alles”. Dan moet ik vertellen dat ik juist bijna niets meer ‘recycle’, omdat afvalvrij leven gaat over preventie. Lees de blog van Elisah Pals.

Lees meer

De Week Zonder Afval gaat door

10 april 2024

Dit jaar vindt de Week Zonder Afval plaats van 25 tot en met 31 mei. De organisatie is vanaf dit jaar in handen van Zero Waste Nederland. Na 4 jaar draagt Milieu Centraal het stokje over aan Zero Waste Nederland.

Lees meer
Breda bindt strijd aan tegen reclamedrukwerk met invoering ja-ja-sticker.

Een volmondig JA tegen JA-JA in Breda!

08 maart 2024

In Breda is een motie aangenomen die de invoering van de JA-JA-sticker: alleen als je deze sticker op je brievenbus plakt, krijg je kranten en reclame. Dat gaat zo’n 30 kilo per huishouden aan papierafval schelen. Lees de blog van Elisah Pals.

Lees meer
Meer tonen
30 juni 2020

Zero Waste In Coronatijden

Door Corona zitten we in een gedeeltelijke lockdown, en er is meer aandacht voor hygiëne dan ooit. Eigen verpakkingen gebruiken en Zero Waste leven lijken daarom moeilijker te zijn geworden. We lezen de laatste tijd wel eens koppen als “Coronavirus Is Threatening the Zero Waste Movement“. Is de corona-crisis het einde van de Zero Waste beweging?

Gelukkig kunnen we in volle overtuiging zeggen:
Integendeel! De beweging wordt juist sterker. Zero Waste leven is nu juist gemakkelijker. En dit is het perfecte moment voor duurzame keuzes!

Waarom we dat zeggen? Doordat we vertragen gaan we anders naar ons leven, onze gewoontes en onze spullen kijken.

1. We kopen minder.

Kleding gratis mee te nemen

Tip! Maak een weggeefbox met spullen die nog een ronde meekunnen.

We kopen minder kleding want we zien ineens hoeveel we al hebben, en als je thuis bent draag je veel vaker dezelfde kledingstukken. Geen noodzaak om te kopen. Hetzelfde met spullen. We zien ineens hoeveel we al hebben. We hebben eerder de behoefte om weg te doen, dan om te kopen. Minder spullen kopen is het duurzaamste dat je kunt doen, en leidt ook tot een veel kleinere afvalberg.

2. Meer tijd, minder haast.

We zijn veel minder onderweg, en hebben minder tijdsdruk. Er is minder behoefte aan snelle aankopen en snacks, minder wegwerp. We hebben bijvoorbeeld de tijd om meer zelf te koken, zelf verzorgingsproducten te maken en kapotte spullen te repareren. Dingen waar je normaal weinig tijd voor hebt, kun je nu juist wel doen. Ben je normaal gehaast rond etenstijd en koop je daarom vaak voorgesneden groenten? Die tijd heb je nu wel, en dat scheelt veel afval.

3. Verbinding met buiten.

Moestuinieren

Tip! Laat zaden ontkiemen in een oude eierdoos. Daarna kan doos en al de tuin in.

Nu we veel minder naar buiten kunnen, gaan we buiten juist meer waarderen. We hebben ineens oog voor de vogels in de tuin. De bloesem aan de bomen valt ons op. We werken meer in de tuin, en zaaien plantjes in. We hebben een sterke behoefte om naar het bos of strand te gaan, of even een frisse neus te halen. Het valt ons op dat er minder lawaai, minder straatvuil en minder luchtvervuiling is, en iedereen vindt dat heerlijk. Dat inspireert velen om juist nu keuzes te maken die beter zijn voor het milieu.

4. Verpakken is niet beter.

Tenslotte krijgen we nog al eens de vraag of eigen verpakkingen nog wel welkom zijn bij de winkels. Op de markt hebben we daarmee geen problemen ondervonden. Ook in de supermarkt kun je nog steeds prima broodjes kopen met een eigen broodzak. Meer verpakken leidt niet tot een lager risico op corona, want onderzoek laat zien dat corona meerdere dagen overleeft op plastic. Je eigen herbruikbare verpakking is dus ondanks corona nog steeds veilig, zo verklaren ook honderden wetenschappers. Wil je minder risico lopen? Was dan vooral goed je handen en je gekochte producten. Laat je niet wijsmaken dat eigen verpakkingen onhygiënisch zouden zijn.

We zien dat de beweging sterk groeit, en we zijn trots op de sterke en veerkrachtige mensen die deze community vormen. Dankjewel dat je daar deel van uitmaakt. We komen hier samen duurzamer en sterker uit.

door Elisah Pals

Bestel de sticker

De stickers zijn te bestellen bij onze partner De Bries.

Deel je tip met ons

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voeg een locatie toe

De gegevens van Zero Waste In Coronatijden wijzigen

  • Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
  • Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.