Deze week ingegaan: een verbod op Bisfenol A, of BPA, in voedselverpakkingen en drinkflessen. De stof blijkt grote gezondheidsrisico’s met zich mee te brengen, maar zit overal in: van vershoudbakjes en broodtrommels tot koffiebekertjes en herbruikbare plastic flessen.
Lees meerZero Waste In Coronatijden
Door Corona zitten we in een gedeeltelijke lockdown, en er is meer aandacht voor hygiëne dan ooit. Eigen verpakkingen gebruiken en Zero Waste leven lijken daarom moeilijker te zijn geworden. We lezen de laatste tijd wel eens koppen als “Coronavirus Is Threatening the Zero Waste Movement“. Is de corona-crisis het einde van de Zero Waste beweging?
Gelukkig kunnen we in volle overtuiging zeggen:
Integendeel! De beweging wordt juist sterker. Zero Waste leven is nu juist gemakkelijker. En dit is het perfecte moment voor duurzame keuzes!
Waarom we dat zeggen? Doordat we vertragen gaan we anders naar ons leven, onze gewoontes en onze spullen kijken.
1. We kopen minder.
We kopen minder kleding want we zien ineens hoeveel we al hebben, en als je thuis bent draag je veel vaker dezelfde kledingstukken. Geen noodzaak om te kopen. Hetzelfde met spullen. We zien ineens hoeveel we al hebben. We hebben eerder de behoefte om weg te doen, dan om te kopen. Minder spullen kopen is het duurzaamste dat je kunt doen, en leidt ook tot een veel kleinere afvalberg.
2. Meer tijd, minder haast.
We zijn veel minder onderweg, en hebben minder tijdsdruk. Er is minder behoefte aan snelle aankopen en snacks, minder wegwerp. We hebben bijvoorbeeld de tijd om meer zelf te koken, zelf verzorgingsproducten te maken en kapotte spullen te repareren. Dingen waar je normaal weinig tijd voor hebt, kun je nu juist wel doen. Ben je normaal gehaast rond etenstijd en koop je daarom vaak voorgesneden groenten? Die tijd heb je nu wel, en dat scheelt veel afval.
3. Verbinding met buiten.
Nu we veel minder naar buiten kunnen, gaan we buiten juist meer waarderen. We hebben ineens oog voor de vogels in de tuin. De bloesem aan de bomen valt ons op. We werken meer in de tuin, en zaaien plantjes in. We hebben een sterke behoefte om naar het bos of strand te gaan, of even een frisse neus te halen. Het valt ons op dat er minder lawaai, minder straatvuil en minder luchtvervuiling is, en iedereen vindt dat heerlijk. Dat inspireert velen om juist nu keuzes te maken die beter zijn voor het milieu.
4. Verpakken is niet beter.
Tenslotte krijgen we nog al eens de vraag of eigen verpakkingen nog wel welkom zijn bij de winkels. Op de markt hebben we daarmee geen problemen ondervonden. Ook in de supermarkt kun je nog steeds prima broodjes kopen met een eigen broodzak. Meer verpakken leidt niet tot een lager risico op corona, want onderzoek laat zien dat corona meerdere dagen overleeft op plastic. Je eigen herbruikbare verpakking is dus ondanks corona nog steeds veilig, zo verklaren ook honderden wetenschappers. Wil je minder risico lopen? Was dan vooral goed je handen en je gekochte producten. Laat je niet wijsmaken dat eigen verpakkingen onhygiënisch zouden zijn.
We zien dat de beweging sterk groeit, en we zijn trots op de sterke en veerkrachtige mensen die deze community vormen. Dankjewel dat je daar deel van uitmaakt. We komen hier samen duurzamer en sterker uit.
-
2
Verpakkingen
Plastic verpakkingen, daar zijn wij van Zero Waste Nederland geen fan van! Kies daarom het plasticvrije alternatief!
Lees meer -
3
Voedsel
Zero Waste boodschappen doen kan je samenvatten in 2 woorden: vers en bulk!
Lees meer -
0
Beginnen met Shampoo Bars / Low-Poo / No-Poo
Haren wassen zonder plastic? Het kan! Check onze beginnerstips hier!
Lees meer -
0
Meer geld met minder spullen
Zero Waste leven betekent ook minder kopen, minder consumeren, minder hebben. Je gaat veel zuiniger om met je spullen, en hebt behoefte aan minder.
Lees meer -
1
Zero Waste schoonmaken
Voor ieder oppervlak is er een aparte plastic fles met schoonmaakmiddel te vinden. Kan dat nou niet anders? Jawel! Met baking soda en azijn kom je verder dan je denkt!
Lees meer -
5
De markt
Waar in de supermarkt veel producten al zijn voorverpakt, vind je op de markt brood, kaas, noten, zaden, rozijnen, tapenades, vis en natuurlijk groenten en fruit onverpakt. De markt is één van de beste plekken om afval te besparen.
Lees meer -
0
Repareren kun je leren
Minder afval produceren gaat niet alleen over dat wat je dagelijks in je kliko gooit, maar het gaat zeker ook over hoe je met de spullen omgaat die je al hebt. Ben je niet handig met repareren? Bezoek dan eens een Repair Café.
Lees meer -
15
Kweek je eigen spons(komkommer)!
Je kan heel makkelijk zelf een alternatief voor schuursponsjes kweken! Wij vertellen je hoe!
Lees meer