Zero Waste Nederland

Blog

luisteren

Zero Waste: Het podcast overzicht.

20 augustus 2022

In de afgelopen jaren zijn we al vaak te gast geweest in diverse podcasts. Het werd tijd voor een overzicht.

Lees meer

Cadeaus, hoe doe je dat?

10 november 2021

“Als je Zero Waste leeft, hoe doe je dat dan met cadeaus?” Door de jaren heen hebben we natuurlijk heel

Lees meer

Waarom ik geen fan ben van gerecycled plastic

08 juli 2021

Oei. Vandaag had ik een interessante, licht pittige, discussie. Zouden wij als Zero Waste Nederland spullen van gerecycled plastic aanraden?

Lees meer

Beestjes buiten

12 juni 2021

Wil je een goede nachtrust zonder beestjes in je kamer? Wij helpen je de beestjes buiten te houden, op een duurzame manier, met 12 tips!

Lees meer

Toekomst van plastic

07 juni 2021

Nederland heeft de ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn. Een economie waarin afval niet bestaat. Intussen produceert de gemiddelde Nederlander sinds 1950 alleen maar meer en meer kilo’s afval. We raken alleen maar verder verwijderd van een circulair Nederland. Hoe gaan we het tij keren?

Lees meer

Foodsharing op de kaart

06 april 2021

“Dat eet ik morgen nog wel op”. Je hoort of denkt het vast vaak. Maar lukt dat altijd? We gaan het met je hebben over voedselverspilling en over foodsharing. Want eten delen… is geweldig!

Lees meer

Brood zonder wegwerpplastic

07 februari 2021

Verpakkingsvrij brood. Het is een van de meest besproken onderwerpen als het gaat om het verminderen van verpakkingen. De hoogste tijd voor een uitgebreide brood-blog met véél antwoorden.

Lees meer
trui duurzaam thuiswerken

Thuiswerken? – Zo verspil je minder energie!

27 januari 2021

Thuiswerken is here to stay! Dat betekent dat we ook wat dingen moeten aanpassen in onze woon/werk situatie thuis. Hoe doe je dat nou zo duurzaam en energiezuinig mogelijk? Wij helpen je met deze 10+ tips.

Lees meer

Duurzame voornemens

30 december 2020

We helpen je op weg bij het verwezenlijken van je duurzame stappen. We hebben een kort stappenplan en 12 toffe challenges voor je om uit te kiezen wat bij jou past.

Lees meer

Vijf jaar niets nieuws – De balans

15 december 2020

Vijf jaar lang niets nieuws kopen. Is dat haalbaar? Zero Waste Nederland initiatiefneemster Elisah vertelt hoe ze dit aanpakte en hoe jij dit ook kunt!

Lees meer

Duurzame December

01 december 2020

Met deze 12 tips, wordt jouw december een stuk duurzamer!

Lees meer

Zero Waste In Coronatijden

30 juni 2020

Is de corona-crisis het einde van de Zero Waste beweging? Integendeel! We vertellen je waarom.

Lees meer
Meer tonen
28 mei 2020

Microplastics vermijden

De plek van plastic in de circulaire economie is geen gemakkelijke. Verbeterde recyclebaarheid zou de oplossing moeten zijn voor het wereldwijde plasticprobleem. Voor microplastics is dat echter geen optie. Hoe recycle je iets dat je bijna niet kunt zien of vastpakken? Daarom kiezen wij voor een andere aanpak: Preventie.

Niet alleen zeedieren en vogels krijgen plastic in hun maag. Ook wij, moderne mensen in het wegwerp-tijdperk, consumeren ongeveer een creditcard aan plastic per week, in de vorm van microplastics. Dit komt niet alleen van het plastic dat wordt weggegooid en in ontelbaar veel minuscule stukjes uit elkaar valt. We ademen en eten de kunststofvezels van onze synthetische kleding en uitgeklopte fleecedekentjes. Eenmaal in de natuur zijn microplastics niet meer op te ruimen. Want hoe ruim je iets op dat je nauwelijks kunt zien?

Het goede nieuws

Tot zo ver het slechte nieuws. Het goede nieuws is dat je zelf veel kunt doen om microplastics uit je omgeving te weren, met een aantal simpele tips. De belangrijkste: Leer microplastics herkennen. Soms zitten ze goed verstopt. Zodra je ze herkent, kun je ze ook vermijden. Een paar tips:

Mic

Microplastics GuppyFriend

Microplastics die we hebben verzameld met GuppyFriend Washbag

rovezels

Kijk eens op het wasvoorschrift van wat je nu aanhebt. In hoeverre is het gemaakt van synthetische stoffen? En bij elke draagbeurt, wasbeurt of uitklopbeurt komen er microvezels vrij.

Wat te doen? Minder ervan kopen. Vermijd goedkope fast fashion en ga voor natuurlijke en eerlijke materialen. Die zijn ook nog eens beter voor je huid (ze ademen meer, dus je zal minder zweten), gaan langer mee en zijn beter te repareren. Meer waar voor je geld dus.

Hangt je hele garderobe vol met synthetische stoffen… alles direct weggooien en vervangen is niet erg duurzaam. Ga er dan zorgvuldig mee om. Was niet te vaak en laat je was drogen op een wasrek, in plaats van in de droger. Vermijd ook microvezel-schoonmaakdoekjes, en fleece… dat kun je echt maar beter wegdoen.

Wil je verder gaan, of kan je ergens écht geen afscheid van nemen, gebruik dan een speciale waszak. Die vangt de microvezels op.

VerzorgingBeat the Microbead logo

Microplastics worden veel toegevoegd aan alledaagse producten, zoals tandpasta, douchegel en scrubs. Zolang deze plastic toevoegingen nog niet Europees verboden zijn, is het zaak om geen producten met microbeads meer te kopen. Maar hoe weet je of het in je product zit of niet?

Staat bij de ingrediënten polyethylene genoemd? Juist ja… weer plastics. Vaak zijn ze niet duidelijk vermeld. De site van Beat the Microbead biedt dan uitkomst en toont je de plastic-inhoud. Zitten ze erin? Dan is weggooien helaas beter dan opmaken. Wil je je verder verdiepen, maak dan je verzorgingsproducten zelf. Dan ben je zeker van de ingrediënten.

Glitter is Litter

Glitter bestaat uit piepkleine stukjes plastic en wordt gezien als een ecologische ramp. Wetenschappers wereldwijd willen dat glitter verboden wordt, zó slecht is het.

Denk hier eens over na als je een kaartje voor iemand koopt waar glitters op zitten. Of als je een feestje of festival hebt en je wil je gezicht opmaken met glitters. Er is ook haargel met glitters en eindeloos veel knutselspullen en kinderspeelgoed met glitters.

Sta er even bij stil, en loop er dan met een grote boog omheen is ons advies!

door Elisah Pals

Bestel de sticker

De stickers zijn momenteel niet los te bestellen. Voor verspreiding door gemeenten en ondernemersverenigingen, neem contact met ons op via info@zerowastenederland.nl.

Deel je tip met ons

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voeg een locatie toe

De gegevens van Microplastics vermijden wijzigen

  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.