Zero Waste Nederland

Sluiten
28 mei 2020

Microplastics vermijden

De plek van plastic in de circulaire economie is geen gemakkelijke. Verbeterde recyclebaarheid zou de oplossing moeten zijn voor het wereldwijde plasticprobleem. Voor microplastics is dat echter geen optie. Hoe recycle je iets dat je bijna niet kunt zien of vastpakken? Daarom kiezen wij voor een andere aanpak: Preventie.

Niet alleen zeedieren en vogels krijgen plastic in hun maag. Ook wij, moderne mensen in het wegwerp-tijdperk, consumeren ongeveer een creditcard aan plastic per week, in de vorm van microplastics. Dit komt niet alleen van het plastic dat wordt weggegooid en in ontelbaar veel minuscule stukjes uit elkaar valt. We ademen en eten de kunststofvezels van onze synthetische kleding en uitgeklopte fleecedekentjes. Eenmaal in de natuur zijn microplastics niet meer op te ruimen. Want hoe ruim je iets op dat je nauwelijks kunt zien?

Het goede nieuws

Tot zo ver het slechte nieuws. Het goede nieuws is dat je zelf veel kunt doen om microplastics uit je omgeving te weren, met een aantal simpele tips. De belangrijkste: Leer microplastics herkennen. Soms zitten ze goed verstopt. Zodra je ze herkent, kun je ze ook vermijden. Een paar tips:

Mic

Microplastics GuppyFriend

Microplastics die we hebben verzameld met GuppyFriend Washbag

rovezels

Kijk eens op het wasvoorschrift van wat je nu aanhebt. In hoeverre is het gemaakt van synthetische stoffen? En bij elke draagbeurt, wasbeurt of uitklopbeurt komen er microvezels vrij.

Wat te doen? Minder ervan kopen. Vermijd goedkope fast fashion en ga voor natuurlijke en eerlijke materialen. Die zijn ook nog eens beter voor je huid (ze ademen meer, dus je zal minder zweten), gaan langer mee en zijn beter te repareren. Meer waar voor je geld dus.

Hangt je hele garderobe vol met synthetische stoffen… alles direct weggooien en vervangen is niet erg duurzaam. Ga er dan zorgvuldig mee om. Was niet te vaak en laat je was drogen op een wasrek, in plaats van in de droger. Vermijd ook microvezel-schoonmaakdoekjes, en fleece… dat kun je echt maar beter wegdoen.

Wil je verder gaan, of kan je ergens écht geen afscheid van nemen, gebruik dan een speciale waszak. Die vangt de microvezels op.

VerzorgingBeat the Microbead logo

Microplastics worden veel toegevoegd aan alledaagse producten, zoals tandpasta, douchegel en scrubs. Zolang deze plastic toevoegingen nog niet Europees verboden zijn, is het zaak om geen producten met microbeads meer te kopen. Maar hoe weet je of het in je product zit of niet?

Staat bij de ingrediënten polyethylene genoemd? Juist ja… weer plastics. Vaak zijn ze niet duidelijk vermeld. De site van Beat the Microbead biedt dan uitkomst en toont je de plastic-inhoud. Zitten ze erin? Dan is weggooien helaas beter dan opmaken. Wil je je verder verdiepen, maak dan je verzorgingsproducten zelf. Dan ben je zeker van de ingrediënten.

Glitter is Litter

Glitter bestaat uit piepkleine stukjes plastic en wordt gezien als een ecologische ramp. Wetenschappers wereldwijd willen dat glitter verboden wordt, zó slecht is het.

Denk hier eens over na als je een kaartje voor iemand koopt waar glitters op zitten. Of als je een feestje of festival hebt en je wil je gezicht opmaken met glitters. Er is ook haargel met glitters en eindeloos veel knutselspullen en kinderspeelgoed met glitters.

Sta er even bij stil, en loop er dan met een grote boog omheen is ons advies!

Sluiten

Bestel de sticker

Sluiten

Deel je tip met ons

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Sluiten

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Sluiten

Voeg een locatie toe

  • Locatie sticker

  • Contactpersoon

  • Afronden

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.