Zero Waste Nederland

Blog

luisteren

Zero Waste: Het podcast overzicht.

20 augustus 2022

In de afgelopen jaren zijn we al vaak te gast geweest in diverse podcasts. Het werd tijd voor een overzicht.

Lees meer

Cadeaus, hoe doe je dat?

10 november 2021

“Als je Zero Waste leeft, hoe doe je dat dan met cadeaus?” Door de jaren heen hebben we natuurlijk heel

Lees meer

Waarom ik geen fan ben van gerecycled plastic

08 juli 2021

Oei. Vandaag had ik een interessante, licht pittige, discussie. Zouden wij als Zero Waste Nederland spullen van gerecycled plastic aanraden?

Lees meer

Beestjes buiten

12 juni 2021

Wil je een goede nachtrust zonder beestjes in je kamer? Wij helpen je de beestjes buiten te houden, op een duurzame manier, met 12 tips!

Lees meer

Toekomst van plastic

07 juni 2021

Nederland heeft de ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn. Een economie waarin afval niet bestaat. Intussen produceert de gemiddelde Nederlander sinds 1950 alleen maar meer en meer kilo’s afval. We raken alleen maar verder verwijderd van een circulair Nederland. Hoe gaan we het tij keren?

Lees meer

Foodsharing op de kaart

06 april 2021

“Dat eet ik morgen nog wel op”. Je hoort of denkt het vast vaak. Maar lukt dat altijd? We gaan het met je hebben over voedselverspilling en over foodsharing. Want eten delen… is geweldig!

Lees meer

Brood zonder wegwerpplastic

07 februari 2021

Verpakkingsvrij brood. Het is een van de meest besproken onderwerpen als het gaat om het verminderen van verpakkingen. De hoogste tijd voor een uitgebreide brood-blog met véél antwoorden.

Lees meer
trui duurzaam thuiswerken

Thuiswerken? – Zo verspil je minder energie!

27 januari 2021

Thuiswerken is here to stay! Dat betekent dat we ook wat dingen moeten aanpassen in onze woon/werk situatie thuis. Hoe doe je dat nou zo duurzaam en energiezuinig mogelijk? Wij helpen je met deze 10+ tips.

Lees meer

Duurzame voornemens

30 december 2020

We helpen je op weg bij het verwezenlijken van je duurzame stappen. We hebben een kort stappenplan en 12 toffe challenges voor je om uit te kiezen wat bij jou past.

Lees meer

Vijf jaar niets nieuws – De balans

15 december 2020

Vijf jaar lang niets nieuws kopen. Is dat haalbaar? Zero Waste Nederland initiatiefneemster Elisah vertelt hoe ze dit aanpakte en hoe jij dit ook kunt!

Lees meer

Duurzame December

01 december 2020

Met deze 12 tips, wordt jouw december een stuk duurzamer!

Lees meer

Zero Waste In Coronatijden

30 juni 2020

Is de corona-crisis het einde van de Zero Waste beweging? Integendeel! We vertellen je waarom.

Lees meer
Meer tonen
25 juni 2020

Word een expert in de kringloopwinkel

Ben je altijd teveel tijd kwijt in de kringloop? Zie je door de troep de pareltjes niet meer? Koop je teveel? Weet je niet waar te beginnen? Wij helpen je!

Shoppen bij de kringloopwinkel is heel duurzaam. Het kopen van nieuwe spullen heeft de grootste impact op onze CO2 voetafdruk. Een nieuwe bestemming geven aan spullen die al gemaakt zijn, in plaats van nieuwe spullen te kopen, is dus een van de beste dingen die je kunt doen. Toch shopt lang niet iedereen bij de kringloopwinkel. Zonde. Want als we er meer gaan brengen dan kopen wordt het nooit een gesloten cirkel. Wat houdt je tegen?

Kringlopen kun je leren

Word ook kampioen kringlopen

We beseffen ons dat tweedehands winkelen niet voor iedereen even leuk of gemakkelijk is. Sommigen gaan al van kleins af aan met het gezin mee naar de kringloop of rommelmarkt. Op die manier bouw je al jong aan de skills die je nodig hebt, zoals goed kijken, voorbereid zijn en afdingen. Voor anderen is dat heel moeilijk of erg ongemakkelijk.

Ook belemmerende gedachtes kunnen meespelen. “Er is vast iets mis mee”, is er zo één. Of de aanname dat tweedehands spullen vies zijn, of dat anderen negatief over je zullen denken als je tweedehands kleding draagt of een pre-loved cadeautje geeft… Tja, die gedachtes kunnen je behoorlijk in de weg staan.

Gelukkig kunnen we je opbeuren: Kringloopshoppen is een vaardigheid die je gemakkelijk kunt aanleren én het heeft heel veel voordelen! Zo ga jij het ook echt leuk vinden. Over de skills vertellen we je zo meer. Eerst de voordelen.

Duurzaam

Kringloopwinkel Rataplan

Kringloopwinkel Rataplan in Amsterdam

In het begin vertelden we je al over het duurzaamheidsaspect. Spullen die tweedehands gekocht worden, hoeven niet nieuw geproduceerd te worden. Je zorgt dus niet alleen voor minder afval (verpakkingen en afgedankte spullen), maar ook de grondstoffen en energie van het maken en vervoeren. Het is milieuwinst op heel veel vlakken! Helemaal in lijn met de Zero Waste gedachte.

Goedkoop

Bij de tweedehandswinkel shoppen is een hele goede manier om veel geld te besparen. Je koopt er prima functionele spullen voor een fractie van de nieuwprijs, gemiddeld zo’n 10%. Dat is serieus geld. Het voordeel is ook dat de spullen nadat jij ze vervolgens weer gebruikt hebt niet nóg verder dalen in prijs. Ze hebben dan al een min of meer vaste tweedehands waarde. Als jij ze dus verkoopt voor ongeveer hetzelfde bedrag, heb je ze al die tijd dus gratis gebruikt! Als je een oog voor koopjes en design ontwikkelt kun je zelfs nog geld verdienen met tweedehands shoppen, al is dat wel een hele andere tak van sport.

Unieke items

Als je tweedehands shopt is de kans veel kleiner dat je een 13 in een dozijn look krijgt, zowel in je kledingkast als in je huis. Vintage kledingstukken of unieke woonitems… die bepalen jouw stijl! En niemand anders kan jou nadoen. Jaloerse blikken gegarandeerd.

Magie

Tenslotte is er nog de magie van het kringloopshoppen. Het moment dat je hart een sprongetje maakt als je dat ene item vindt dat je al lang zocht. Of het moment dat je verrast wordt door iets dat je juist helemaal niet zocht, maar waar je zomaar tegenaan loopt. Die toevallige ontdekkingen, die maken kringloopshoppen magisch!

Onze tips

Na de voordelen, geven we je dan nu de vaardigheden. Samen met de experts van Alle Kringloopwinkels in Nederland en België (vind de kringloopwinkels in de buurt!) geven we je beste tips om te slagen in de kringloopwinkel.

Wat zijn jouw favoriete tips uit dit lijstje? Of heb je zelf nog een super-tip die we gemist hebben? Laat het ons weten!

NB. Helemaal niets kopen is uiteraard nog duurzamer, maar dat spreekt voor zich.

door Elisah Pals

Bestel de sticker

De stickers zijn momenteel niet los te bestellen. Voor verspreiding door gemeenten en ondernemersverenigingen, neem contact met ons op via info@zerowastenederland.nl.

Deel je tip met ons

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voeg een locatie toe

De gegevens van Word een expert in de kringloopwinkel wijzigen

  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.