Zero Waste Nederland

Sluiten
25 juni 2020

Word een expert in de kringloopwinkel

Ben je altijd teveel tijd kwijt in de kringloop? Zie je door de troep de pareltjes niet meer? Koop je teveel? Weet je niet waar te beginnen? Wij helpen je!

Shoppen bij de kringloopwinkel is heel duurzaam. Het kopen van nieuwe spullen heeft de grootste impact op onze CO2 voetafdruk. Een nieuwe bestemming geven aan spullen die al gemaakt zijn, in plaats van nieuwe spullen te kopen, is dus een van de beste dingen die je kunt doen. Toch shopt lang niet iedereen bij de kringloopwinkel. Zonde. Want als we er meer gaan brengen dan kopen wordt het nooit een gesloten cirkel. Wat houdt je tegen?

Kringlopen kun je leren

Word ook kampioen kringlopen

We beseffen ons dat tweedehands winkelen niet voor iedereen even leuk of gemakkelijk is. Sommigen gaan al van kleins af aan met het gezin mee naar de kringloop of rommelmarkt. Op die manier bouw je al jong aan de skills die je nodig hebt, zoals goed kijken, voorbereid zijn en afdingen. Voor anderen is dat heel moeilijk of erg ongemakkelijk.

Ook belemmerende gedachtes kunnen meespelen. “Er is vast iets mis mee”, is er zo één. Of de aanname dat tweedehands spullen vies zijn, of dat anderen negatief over je zullen denken als je tweedehands kleding draagt of een pre-loved cadeautje geeft… Tja, die gedachtes kunnen je behoorlijk in de weg staan.

Gelukkig kunnen we je opbeuren: Kringloopshoppen is een vaardigheid die je gemakkelijk kunt aanleren én het heeft heel veel voordelen! Zo ga jij het ook echt leuk vinden. Over de skills vertellen we je zo meer. Eerst de voordelen.

Duurzaam

Kringloopwinkel Rataplan

Kringloopwinkel Rataplan in Amsterdam

In het begin vertelden we je al over het duurzaamheidsaspect. Spullen die tweedehands gekocht worden, hoeven niet nieuw geproduceerd te worden. Je zorgt dus niet alleen voor minder afval (verpakkingen en afgedankte spullen), maar ook de grondstoffen en energie van het maken en vervoeren. Het is milieuwinst op heel veel vlakken! Helemaal in lijn met de Zero Waste gedachte.

Goedkoop

Bij de tweedehandswinkel shoppen is een hele goede manier om veel geld te besparen. Je koopt er prima functionele spullen voor een fractie van de nieuwprijs, gemiddeld zo’n 10%. Dat is serieus geld. Het voordeel is ook dat de spullen nadat jij ze vervolgens weer gebruikt hebt niet nóg verder dalen in prijs. Ze hebben dan al een min of meer vaste tweedehands waarde. Als jij ze dus verkoopt voor ongeveer hetzelfde bedrag, heb je ze al die tijd dus gratis gebruikt! Als je een oog voor koopjes en design ontwikkelt kun je zelfs nog geld verdienen met tweedehands shoppen, al is dat wel een hele andere tak van sport.

Unieke items

Als je tweedehands shopt is de kans veel kleiner dat je een 13 in een dozijn look krijgt, zowel in je kledingkast als in je huis. Vintage kledingstukken of unieke woonitems… die bepalen jouw stijl! En niemand anders kan jou nadoen. Jaloerse blikken gegarandeerd.

Magie

Tenslotte is er nog de magie van het kringloopshoppen. Het moment dat je hart een sprongetje maakt als je dat ene item vindt dat je al lang zocht. Of het moment dat je verrast wordt door iets dat je juist helemaal niet zocht, maar waar je zomaar tegenaan loopt. Die toevallige ontdekkingen, die maken kringloopshoppen magisch!

Onze tips

Na de voordelen, geven we je dan nu de vaardigheden. Samen met de experts van Alle Kringloopwinkels in Nederland en België (vind de kringloopwinkels in de buurt!) geven we je beste tips om te slagen in de kringloopwinkel.

Wat zijn jouw favoriete tips uit dit lijstje? Of heb je zelf nog een super-tip die we gemist hebben? Laat het ons weten!

NB. Helemaal niets kopen is uiteraard nog duurzamer, maar dat spreekt voor zich.

Sluiten

Bestel de sticker

Sluiten

Deel je tip met ons

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Sluiten

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Sluiten

Voeg een locatie toe

  • Locatie sticker

  • Contactpersoon

  • Afronden

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.