80% van onze spullen gebruiken we niet vaker dan eens per maand, en sommige gereedschappen nog minder vaak. Waarom zou je dingen kopen die je bijna nooit gebruikt, als je ze ook kunt huren of lenen van je familie, vrienden, of zelfs buren?
Lees meer
80% van onze spullen gebruiken we niet vaker dan eens per maand, en sommige gereedschappen nog minder vaak. Waarom zou je dingen kopen die je bijna nooit gebruikt, als je ze ook kunt huren of lenen van je familie, vrienden, of zelfs buren?
Lees meerDe betere kringloopwinkels zijn goed geordend en overzichtelijk, maar dan nog… Gelukkig kan je de perfecte vondsten op het spoor komen door gebruik te maken van je zintuigen!
Lees meerMet een beetje vooruitdenken kom je een heel eind! Neem dus zeker een aantal herbruikbare alternatieven standaard mee als je onderweg bent!
Lees meerDie ‘makkelijke’ vochtige doekjes: ze bestaan voor het grootste deel uit plastic! Spoel ze zeker niet door het toilet en lees onze tips over de alternatieven.
Lees meerHet oudejaarsavondfeest of andere festiviteiten kunnen ook feestelijk én milieuvriendelijk zijn! In plaats van vuurwerk, dat niet alleen voor veel afval zorgt, maar ook luchtvervuiling en geluidsoverlast met zich meebrengt, zijn er tal van alternatieven die zowel duurzaam als feestelijk zijn.
Lees meerDerde kerstdag is helemaal top! Door slim om te gaan met restjes, ongebruikte cadeaus en een beetje creativiteit, kun je er een gezellige, verspilling-vrije dag van maken. Nodig je vrienden en familie uit, een feest voor zowel elkaar als de planeet!
Lees meerEen bijenwasdoek is een geweldig alternatief voor plastic-, zilverfolie en kaaspapier. Met dit recept maak je in een handomdraai je eigen bijenwasdoeken.
Lees meerSinterklaasavond is een feest van geven, maar de traditie van het geven van cadeaus is niet zo goed voor de planeet. Gelukkig zijn er leukere en duurzamere manieren om cadeaus te geven.
Lees meerHeb jij ook weleens niks om aan te trekken? Vaak is het probleem dat je niet te weinig, maar juist teveel in je kast hebt hangen! De oplossing? Een capsule wardrobe.
Lees meerNiet het verwarmen van je huis, niet de spullen die je koopt, maar dat wat je eet zorgt voor de meeste CO2-uitstoot. Met 22% is voeding de grootste energieverslinder in onze huishoudens. En dan gooien we daarvan ook nog eens zo’n tien procent ongegeten weg. Zonde! In deze blog leren we je hoe je met de afsnijdsels van je groenten een heerlijke bouillon kunt maken.
Lees meerMinder afval produceren gaat niet alleen over dat wat je dagelijks in je kliko gooit, maar het gaat zeker ook over hoe je met de spullen omgaat die je al hebt. Ben je niet handig met repareren? Bezoek dan eens een Repair Café.
Lees meerWanneer je kinderen krijgt, doen opeens heel veel spullen hun intrede in je huis. Een commode, kinderwagen, speelgoed, knuffels. En dan die eindeloze stroom volle luiers. Je kliko is ineens drie keer zo snel vol. Wij geven je tips om je luierafval drastisch te verminderen.
Lees meerWaarom zou je dingen kopen die je bijna nooit gebruikt, als je ze ook kunt huren of lenen van je familie, vrienden, of zelfs buren? Je kent het spreekwoord wel… Sharing is caring!
De deeleconomie dus. Dat is precies de filosofie van sites als Peerby en Olio. Zij helpen je díe buur te vinden die precies heeft wat jij op dat moment nodig hebt. En meestal is het nog gratis ook! Kun je niemand vinden in jouw buurt die heeft wat jij zoekt? Dan kun je ook eens kijken naar de app van Nextdoor, en daar een oproepje plaatsen.
Een ander platform is Togethy. Dit biedt een heel andere manier van delen. Bij Togethy is er namelijk sprake van een soort ‘gezamenlijk eigendom’. Iedere gebruiker betaalt per dag een klein bedrag voor het gebruik. Op basis hiervan kunnen de producten betaald worden die door de wijk circuleren. Na gebruik geeft een gebruiker het product door naar de volgende, het is immers niet geleend of gehuurd, dus hoeft ook niet teruggebracht te worden.
Spullenbibliotheken werken ongeveer hetzelfde. Je koopt dan een abonnement, en haalt de spullen op bij een uitgiftepunt, net als bij een echte bieb. Het is veel goedkoper, bespaart veel grondstoffen, bespaart afval, en heel veel ruimte in je huis!
Moet je nog even wennen aan het idee? Zo gek is het allemaal niet, denk maar eens aan Airbnb en Uber, daar zijn we ook heel snel aan gewend!