lifestyle

Tips voor jou

Capsule kledingkast

Heb jij ook weleens niks om aan te trekken? Vaak is het probleem dat je niet te weinig, maar juist teveel in je kast hebt hangen! De oplossing? Een capsule wardrobe.

Lees meer

Lenen is het nieuwe hebben

Lenen is het nieuwe hebben! En het is makkelijker dan je denkt. Wij geven je een paar tips!

Lees meer

Billen- en andere poetsdoekjes

Die ‘makkelijke’ vochtige doekjes: ze bestaan voor het grootste deel uit plastic! Spoel ze zeker niet door het toilet en lees onze tips over de alternatieven.

Lees meer
Credits: freepik.com

In één keer goed

Heel veel wegwerpproducten die we kopen zijn er ook in herbruikbare variant: spullen die lang meegaan, die wasbaar zijn of gemakkelijk te repareren. Lees onze tips en maak de swap!

Lees meer

Wees niet bang voor tweedehands

Kringloop shoppen. Sommige mensen halen er hun neus voor op. Onze tip: kijk door een beetje vies heen en er gaat een (kringloop)wereld voor je open!

Lees meer

Planned obsolescence

Planned watte? Sommige dingen gaan snel kapot. Veel sneller dan je met de huidige stand van de techniek zou verwachten. Als we naar de maan kunnen vliegen, dan kunnen we toch ook wel telefoonkabeltjes maken die niet om de haverklap stuk gaan.

Lees meer

Repareren kun je leren

Minder afval produceren gaat niet alleen over dat wat je dagelijks in je kliko gooit, maar het gaat zeker ook over hoe je met de spullen omgaat die je al hebt. Ben je niet handig met repareren? Bezoek dan eens een Repair Café.

Lees meer

Vind je kringloopwinkel!

Vind alle kringloopwinkels van Nederland en België met deze handige site en app!

Lees meer

De Kooppiramide

Ken je de Buyerarchy of Needs al? Doorloop de simpele stappen van deze handige kooppiramide en weet of er een alternatief is voor het product dat je nodig hebt.

Lees meer

Natuurlijke materialen

Welke materialen zijn nou natuurlijke materialen in je kleding? Wij vertellen het je.

Lees meer

Koop kwaliteit

Doe fast fashion in de ban en lees onze vijf tips om te checken of de kleding die je koopt lang meegaat!

Lees meer

Wasbare luiers

Als je kleine kinderen hebt herken je het vast: verschonen, verschonen, verschonen. En met wegwerpluiers telt dat aardig op. Luiers bestaan uit een samengesteld materiaal waardoor ze niet goed recyclebaar zijn. Het kan wel, maar dat kost veel energie en levert laagwaardige producten op. Geen oplossing dus. Wat dan wel?

Lees meer
Meer tonen
  • Besparen

Lenen is het nieuwe hebben

Hoeveel spullen heb jij in huis die je maar eens per jaar gebruikt? Kampeerspullen voor die ene kampeervakantie in het jaar, een partytent voor dat verjaarsfeestje op een regenachtige zomerdag, een kruiwagen om in je tuin te klussen of die boormachine voor een op te hangen schilderij. Dat soort spullen? Die hoef je helemaal niet te kopen. Want lenen is namelijk het nieuwe hebben!

Drie gezinnen die samen een grote tent kopen, dat scheelt een hoop geld (en opslagruimte!). Een straat waarin de kruiwagen van de buurvrouw door iedereen gebruikt mag worden: dat is een stuk duurzamer.

Dus ga voor ons stappenplan!

Hoe vind je nou precies dat wat jij nodig hebt? Er zijn verschillende mogelijkheden waarvan de ene optie je wellicht meer aan zal spreken dan de andere:

  • Stap 1: vraag het aan je vrienden en familie;
  • Stap 2: doe een oproep op je eigen social media;
  • Stap 3: klop aan bij je buren of vraag het in je straat-app. Een goede buur… enfin, je kent het spreekwoord;
  • Stap 4: maak gebruik van deelplatforms, zoals Peerby en Ruilen.nl. Kijk voor een overzicht van nog veel meer deelplatforms op de site van onze partner Milieu Centraal.

Bestel de sticker

De stickers zijn te bestellen bij onze partner De Bries.

Deel je tip met ons

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voeg een locatie toe

De gegevens van Lenen is het nieuwe hebben wijzigen

  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.