lifestyle

Tips voor jou

Duurzame Pakjesavond: waarom tweedehands cadeaus een betere keuze zijn

Sinterklaasavond is een feest van geven, maar de traditie van het geven van cadeaus is niet zo goed voor de planeet. Gelukkig zijn er leukere en duurzamere manieren om cadeaus te geven.

Lees meer

Capsule kledingkast

Heb jij ook weleens niks om aan te trekken? Vaak is het probleem dat je niet te weinig, maar juist teveel in je kast hebt hangen! De oplossing? Een capsule wardrobe.

Lees meer

Bouillon van groenterestjes

Niet het verwarmen van je huis, niet de spullen die je koopt, maar dat wat je eet zorgt voor de meeste CO2-uitstoot. Met 22% is voeding de grootste energieverslinder in onze huishoudens. En dan gooien we daarvan ook nog eens zo’n tien procent ongegeten weg. Zonde! In deze blog leren we je hoe je met de afsnijdsels van je groenten een heerlijke bouillon kunt maken.

Lees meer

Repareren kun je leren

Minder afval produceren gaat niet alleen over dat wat je dagelijks in je kliko gooit, maar het gaat zeker ook over hoe je met de spullen omgaat die je al hebt. Ben je niet handig met repareren? Bezoek dan eens een Repair Café.

Lees meer

Schone baby’s

Wanneer je kinderen krijgt, doen opeens heel veel spullen hun intrede in je huis. Een commode, kinderwagen, speelgoed, knuffels. En dan die eindeloze stroom volle luiers. Je kliko is ineens drie keer zo snel vol. Wij geven je tips om je luierafval drastisch te verminderen.

Lees meer

Dagelijkse Boodschappen

Als je graag wil bijdragen aan een duurzamere wereld, begint het met je dagelijkse keuzes. Boodschappen doen zonder afval of verspilling kan een enorme impact hebben op het milieu.
We geven je 9 tips!

Lees meer

Verborgen impact van spullen

Wist jij dat alle spullen die we met elkaar bezitten, de allergrootste klimaatimpact hebben. Die A++ heggenschaar lijkt misschien heel duurzaam in gebruik, maar wat ging eraan vooraf voordat ie in jouw schuur belandde? Maar wat is het alternatief?

Lees meer

Zonnebrand zonder luchtje

Wil je zonnebrandcrème gebruiken die veilig voor jou en het milieu is? Let er dan op dat de producten ‘reef safe’ of ‘ocean friendly’ zijn. En controleer of er geen microplastics in zitten. Hoe je dat doet? Wij leggen het uit.

Lees meer

5 tips voor een Zero Waste vakantie!

Ga je op vakantie? Vijf tips voor een Zero Waste reis!

Lees meer

Kleding documentaires

Leer meer over de wereld achter je kleding! Heel veel mensen hebben geen flauw idee welke wereld er schuil gaat achter onze kleding.

Het is belangrijk om er meer over te weten, zodat je bewust betere kledingkeuzes kan maken.

Lees meer

Koop Niks Nieuws Challenge

De beste manier om impact te maken is om even een tijdje niks nieuws te kopen. Dat lijkt een eenzaam gebeuren, maar niets is minder waar: er doen al 10.000 mensen met je mee!

Lees meer

Lenen is het nieuwe hebben

Lenen is het nieuwe hebben! En het is makkelijker dan je denkt. Wij geven je een paar tips!

Lees meer
Meer tonen
  • Besparen
  • Huis & tuin

Billen- en andere poetsdoekjes

Vochtige doekjes, je kent ze wel: van billendoekjes tot snoetenpoetsers, van vochtig toiletpapier tot schoonmaakdoekjes. Wist je dat deze doekjes vrijwel altijd gemaakt zijn van plastic? Het zijn synthetische vezels van en met name polyester.
In Nederland zijn we blijkbaar groot fan van die dingen, want we ‘consumeren’ er enorm veel. Na gebruik belanden de doekjes, of ze nou voor volwassenen of baby’s gebruikt worden, heel vaak in het toilet. Naar schatting 10.5 miljoen stuks, per WEEK! Die doekjes veroorzaken veel problemen in het riool en bij de waterzuiveringsinstallatie. Ze verstoppen de filtersystemen. Plus: er komen dus veel microvezels af, net zoals bij andere synthetische stoffen. En die belanden meteen in ons afvalwater (en daarna in het milieu). Waar de doekjes aan de ene kant de zuiveringsinstallaties verstoppen, zijn tegelijkertijd de microplastics die ervan af komen te klein om gefilterd te kunnen worden! En linksom of rechtsom belanden die vervolgens in het milieu, of in ons drinkwater.
Ons advies: Gebruik dit stukje wegwerpplastic niet meer. Ga voor wasbare billendoekjes voor je baby, en kijk voor volwassenen naar andere opties, zoals een bidet of Japans toilet. Of gebruik gewoon het ouderwetse natte washandje.
En wat je ook doet… gooi de doekjes NOOIT meer in het toilet!

Bestel de sticker

De stickers zijn te bestellen bij onze partner De Bries.

Deel je tip met ons

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voeg een locatie toe

De gegevens van Billen- en andere poetsdoekjes wijzigen

  • Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
  • Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.