Stoor jij je ook zo aan al die schoonmaakmiddelen in plastic wegwerpflessen? Gelukkig zijn er genoeg manieren om je huis schoon te houden zónder de planeet te belasten. Lees onze tips!
Lees meer
Stoor jij je ook zo aan al die schoonmaakmiddelen in plastic wegwerpflessen? Gelukkig zijn er genoeg manieren om je huis schoon te houden zónder de planeet te belasten. Lees onze tips!
Lees meerWe weten het eigenlijk allemaal wel: meer spullen maken ons niet gelukkiger. En toch blijven we kopen. Consuminderen is niet moeilijk, als je je afsluit voor koopverleiding. Dit zijn onze beste tips.
Lees meerRepareren hoeft geen klus te zijn – maak er een gezellig moment van!
Plan een repair date met een vriend(in), buur of familielid en fix samen die kapotte spullen met thee, muziek en een beetje lef.
Menstrueren zonder afval, irritatie of gedoe?
Er zijn steeds meer herbruikbare opties die comfortabel, gezond én voordelig zijn.
Ontdek welk product bij jou past en bespaar geld, afval en stress elke maand opnieuw!
Wil je duurzamer leven? Begin klein, maar krachtig: repareer je spullen! Veel apparaten die kapot lijken, doen het vaak weer prima na een simpele fix. Zo verleng je hun levensduur én bespaar je grondstoffen, energie en afval.
Lees meerKleding ruilen is een geweldige manier om je garderobe te vernieuwen zonder nieuwe items te kopen. In deze uitgebreide post delen we verschillende manieren waarop je aan kleding ruilen kunt doen, plus waarom dit zo veel beter is voor onze planeet.
Lees meer80% van onze spullen gebruiken we niet vaker dan eens per maand, en sommige gereedschappen nog minder vaak. Waarom zou je dingen kopen die je bijna nooit gebruikt, als je ze ook kunt huren of lenen van je familie, vrienden, of zelfs buren?
Lees meerDe betere kringloopwinkels zijn goed geordend en overzichtelijk, maar dan nog… Gelukkig kan je de perfecte vondsten op het spoor komen door gebruik te maken van je zintuigen!
Lees meerMet een beetje vooruitdenken kom je een heel eind! Neem dus zeker een aantal herbruikbare alternatieven standaard mee als je onderweg bent!
Lees meerDie ‘makkelijke’ vochtige doekjes: ze bestaan voor het grootste deel uit plastic! Spoel ze zeker niet door het toilet en lees onze tips over de alternatieven.
Lees meerHet oudejaarsavondfeest of andere festiviteiten kunnen ook feestelijk én milieuvriendelijk zijn! In plaats van vuurwerk, dat niet alleen voor veel afval zorgt, maar ook luchtvervuiling en geluidsoverlast met zich meebrengt, zijn er tal van alternatieven die zowel duurzaam als feestelijk zijn.
Lees meerDerde kerstdag is helemaal top! Door slim om te gaan met restjes, ongebruikte cadeaus en een beetje creativiteit, kun je er een gezellige, verspilling-vrije dag van maken. Nodig je vrienden en familie uit, een feest voor zowel elkaar als de planeet!
Lees meerNiet het verwarmen van je huis, niet de spullen die je koopt, maar dat wat je eet zorgt voor de meeste CO2-uitstoot. Met 22% is voeding de grootste energieverslinder in onze huishoudens. En dan gooien we daarvan ook nog eens zo’n tien procent ongegeten weg.* Zonde! In deze blog leren we je hoe je met de afsnijdsels van je groenten een heerlijke bouillon kunt maken.
Ben jij van het gemakkelijke type en koop je je groenten graag voorgesneden? Wist je dat groenten en fruit veel sneller bederven wanneer je ze voorgesneden koopt en dat ze altijd in de koelkast bewaard moeten worden? Dit in tegenstelling tot niet-gesneden groenten en fruit. Deze zijn veel langer houdbaar en vaak ook buiten de koelkast, zoals tomaten, courgettes en aardappels. Daarnaast scheelt het een boel verpakkingsmateriaal in je prullenbak en blijft de smaak beter wanneer je zelf je groenten en fruit snijdt. En het leuke is: de restjes gooi je niet in de biobak, maar gebruik je om een heerlijke groentebouillon van te trekken!
Zo doe je dat:
Wanneer je je groenten snijdt, houd dan alle afsnijdsels van je groenten apart. Denk aan de harde groene uiteinden van je prei, de kontjes van je courgette, de restjes van een paprika, de rasp van je wortels en ook schillen van de ui (ja echt!). Wees matig met kool, dit kan gaan overheersen in de smaak. Was al het zand eraf en bewaar de restjes in een afsluitbare diepvrieszak of bak. Spaar net zo lang door totdat je een flinke zak vol hebt.
Benodigdheden
Een zak met ingevroren groentenrestjes
1 bosje peterselie (een ingevroren restje van alleen de steeltjes voldoet ook!)
3 laurierblaadjes
Peper en zout naar smaak
Doe de bevroren groenten, het bosje peterselie en de laurierblaadjes samen in een grote pan. Voeg een tot anderhalve liter water toe – of zoveel totdat de groenten onder water staan. Breng het geheel aan de kook en laat het op een zacht pitje een tot anderhalf uur koken. Voor een krachtiger smaak, laat je het op het eind nog wat inkoken. Nu is je bouillon klaar. In de koelkast een paar dagen houdbaar, of vries het in. Eet smakelijk!
*Bron Milieu Centraal