lifestyle

Tips voor jou

Duurzame Pakjesavond: waarom tweedehands cadeaus een betere keuze zijn

Sinterklaasavond is een feest van geven, maar de traditie van het geven van cadeaus is niet zo goed voor de planeet. Gelukkig zijn er leukere en duurzamere manieren om cadeaus te geven.

Lees meer

Capsule kledingkast

Heb jij ook weleens niks om aan te trekken? Vaak is het probleem dat je niet te weinig, maar juist teveel in je kast hebt hangen! De oplossing? Een capsule wardrobe.

Lees meer

Bouillon van groenterestjes

Niet het verwarmen van je huis, niet de spullen die je koopt, maar dat wat je eet zorgt voor de meeste CO2-uitstoot. Met 22% is voeding de grootste energieverslinder in onze huishoudens. En dan gooien we daarvan ook nog eens zo’n tien procent ongegeten weg. Zonde! In deze blog leren we je hoe je met de afsnijdsels van je groenten een heerlijke bouillon kunt maken.

Lees meer

Repareren kun je leren

Minder afval produceren gaat niet alleen over dat wat je dagelijks in je kliko gooit, maar het gaat zeker ook over hoe je met de spullen omgaat die je al hebt. Ben je niet handig met repareren? Bezoek dan eens een Repair Café.

Lees meer

Schone baby’s

Wanneer je kinderen krijgt, doen opeens heel veel spullen hun intrede in je huis. Een commode, kinderwagen, speelgoed, knuffels. En dan die eindeloze stroom volle luiers. Je kliko is ineens drie keer zo snel vol. Wij geven je tips om je luierafval drastisch te verminderen.

Lees meer

Dagelijkse Boodschappen

Als je graag wil bijdragen aan een duurzamere wereld, begint het met je dagelijkse keuzes. Boodschappen doen zonder afval of verspilling kan een enorme impact hebben op het milieu.
We geven je 9 tips!

Lees meer

Verborgen impact van spullen

Wist jij dat alle spullen die we met elkaar bezitten, de allergrootste klimaatimpact hebben. Die A++ heggenschaar lijkt misschien heel duurzaam in gebruik, maar wat ging eraan vooraf voordat ie in jouw schuur belandde? Maar wat is het alternatief?

Lees meer

Zonnebrand zonder luchtje

Wil je zonnebrandcrème gebruiken die veilig voor jou en het milieu is? Let er dan op dat de producten ‘reef safe’ of ‘ocean friendly’ zijn. En controleer of er geen microplastics in zitten. Hoe je dat doet? Wij leggen het uit.

Lees meer

5 tips voor een Zero Waste vakantie!

Ga je op vakantie? Vijf tips voor een Zero Waste reis!

Lees meer

Kleding documentaires

Leer meer over de wereld achter je kleding! Heel veel mensen hebben geen flauw idee welke wereld er schuil gaat achter onze kleding.

Het is belangrijk om er meer over te weten, zodat je bewust betere kledingkeuzes kan maken.

Lees meer

Koop Niks Nieuws Challenge

De beste manier om impact te maken is om even een tijdje niks nieuws te kopen. Dat lijkt een eenzaam gebeuren, maar niets is minder waar: er doen al 10.000 mensen met je mee!

Lees meer

Lenen is het nieuwe hebben

Lenen is het nieuwe hebben! En het is makkelijker dan je denkt. Wij geven je een paar tips!

Lees meer
Meer tonen
  • Huis & tuin
  • Voeding

Dagelijkse Boodschappen

Als je graag wil bijdragen aan een duurzamere wereld, begint het met je dagelijkse keuzes. Boodschappen doen zonder afval of verspilling kan een enorme impact hebben op het milieu. Hier zijn enkele handige tips om je boodschappen efficiënter en duurzamer te doen.

1. Gebruik een Boodschappenlijstje

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar een goed boodschappenlijstje helpt je niet alleen om gericht te winkelen, maar voorkomt ook impulsinkopen. Dit vermindert verspilling, zowel van voedsel als van verpakking. Door van tevoren na te denken over wat je nodig hebt, koop je alleen de items die je daadwerkelijk gaat gebruiken, wat ook helpt om onnodige afval te vermijden.

2. Kies voor Herbruikbare Tassen

Zeg nee tegen plastic tassen en neem altijd je eigen herbruikbare tas mee. Het is een simpele stap, maar het helpt enorm om de hoeveelheid plastic afval die je meeneemt van de winkel te verminderen. Bewaar een tas in je auto of tas, zodat je er altijd eentje bij je hebt.

3. Koop in Bulk

Als je de mogelijkheid hebt, koop dan producten in grotere hoeveelheden. Veel winkels bieden bulksecties aan waar je producten zoals pasta, rijst, noten en granen kunt kopen zonder verpakking. Gebruik je eigen herbruikbare zakken of bewaardozen om de producten mee naar huis te nemen. Dit bespaart niet alleen verpakkingsafval, maar vaak ook geld.

4. Kies voor Onverpakte Groenten en Fruit

In veel supermarkten kun je losse groenten en fruit kopen zonder dat ze in plastic verpakt zijn. Kies voor deze onverpakte producten om verpakkingsafval te vermijden. Als je het product wel in een zak moet stoppen, gebruik dan een herbruikbare groenten- of fruitzak.

5. Denk Aan Duurzame Verpakkingen

Let bij je aankopen op de verpakkingsmaterialen. Kies bijvoorbeeld voor producten die zijn verpakt in gerecycled papier, statiegeldglas of herbruikbare containers in plaats van plastic. Steeds meer merken bieden Zero Waste opties, zoals kaas in wasdoek of yoghurt in een glazen fles met statiegeld.

6. Plan Maaltijden en Koop Bewust

Door vooraf maaltijden te plannen, kun je gericht boodschappen doen en voorkomt dat je producten koopt die je niet nodig hebt. Dit bespaart voedselverspilling. Gebruik je lijstje ook om restjes van vorige maaltijden in je planning op te nemen, zodat je niets weg hoeft te gooien.

7. Vermijd Kant-en-Klare Maaltijden

Kant-en-klare maaltijden zijn vaak zwaar verpakt en bevatten vaak veel plastic. Door zelf te koken en verse ingrediënten te kopen, kun je niet alleen afval besparen, maar ook gezonder eten. Maak grotere hoeveelheden en vries restjes in voor later gebruik.

8. Steun Duurzame Winkels

Probeer lokale winkels of markten te ondersteunen die zich inzetten voor duurzaamheid. Veel lokale boeren en marktkramen verkopen hun producten zonder veel verpakkingen en zijn vaak bereid om je producten in je eigen bakjes of zakken te doen.

9. Gebruik het Eetmaatje van het Voedingscentrum

Het Eetmaatje van het Voedingscentrum is een handig en gratis hulpmiddel om je porties goed in te schatten en te voorkomen dat je te veel kookt. Vooral bij producten zoals rijst en pasta is het makkelijk om teveel te maken, wat vaak resulteert in verspilling. Het Eetmaatje helpt je om precies de juiste hoeveelheid te koken voor het aantal personen, zodat je geen restjes hoeft weg te gooien. Dit voorkomt niet alleen voedselverspilling, maar helpt je ook om gezonder en efficiënter te koken!

Door je boodschappen met een beetje meer bewustzijn te doen, kun je een groot verschil maken in het verminderen van afval en verspilling. Elke kleine stap telt, en samen dragen we bij aan een duurzamere toekomst!

Bestel de sticker

De stickers zijn te bestellen bij onze partner De Bries.

Deel je tip met ons

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voeg een locatie toe

De gegevens van Dagelijkse Boodschappen wijzigen

  • Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
  • Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.