lifestyle

Tips voor jou

Zelf mascara maken

Wist je dat je heel gemakkelijk en goedkoop zelf mascara kunt maken? Zonder chemische troep, zonder dierenleed, zonder single-use plastic.

Lees meer
mokken

Eigen mokken rocken!

Wegwerpkoffiebekertjes gaan verdwijnen, hoera! Want eigen mokken rocken. Met deze toffe gratis poster influence je jouw afdeling vandaag al.

Lees meer
Safety razor

Safety razors, tips voor écht veilig scheren

We horen het heel vaak: “Ik wil wel zo’n veiligheidsscheermes gebruiken, maar ik vind het nog te spannend.” Met deze 14 tips kan er niets meer mis gaan.

Lees meer

Nooit meer ongewenste post

Als je Zero Waste leeft leer je al snel de eerste regel: Refuse. Hoe vervelend is het dan om ongewenst post te blijven ontvangen? Zo door je brievenbus je huis in… Om gek van te worden! Met deze tips is ongewenste post zo verleden tijd.

Lees meer

Doe-het-zelf verzorging

Cosmetica, badkamerproducten, dagelijkse verzorging…. Je hebt het nagenoeg elke dag nodig, en het zijn vaak dure producten. En toch zijn juist dít de verpakkingen die je wilt vermijden, want ze zijn vrijwel nooit recyclebaar. De oplossing? Lekker zelf maken!

Lees meer
Waterconsumptiemeter

Korter douchen of slimmer douchen?

We verbruiken met z’n allen teveel water, en veel daarvan verbruiken we tijdens het douchen. Is korter douchen voor jou echt geen optie? Dan is slimmer douchen misschien wel wat voor jou!

Lees meer
de markt

De markt

Een van de beste plekken om afval te besparen is op de markt. Je kan veel zaken zonder verpakking krijgen, en je eigen verpakking meenemen levert begrip op, en soms zelfs een schepje extra van het een of ander

Lees meer
Geredde bananencake

Voedsel gered!

De lekkerste manier om Zero Waste bezig te zijn is toch wel eten redden! Dat kan op verschillende manieren.

Lees meer
Sok met gat

Sokken zonder gaten

Hoe zorg je er nou voor dat je er het langst van kunt genieten, zonder dat ze gaan slijten? We hebben 2 supersimpele tips voor je.

Lees meer

Afval scheiden

Waar moet je nou heen met je afval? Wij vertellen je meer!

Lees meer

Pluizen en pillen verwijderen

Pluisjes en pillen verwijder je gemakkelijk, en je kleding is weer als nieuw! We geven je 3 tips.

Lees meer
Ice Man Challenge

Innerlijke Kachel

Wist je dat je door koud douchen het uiteindelijk vaker warm gaat hebben? Wij geven je tips van een echte pro!

Lees meer
Meer tonen
  • Kleding

Geef jouw kledingkast een cijfer

Hoe duurzaam is jouw kledingkast eigenlijk? Draag je alles dat je hebt? Heb je veel nieuw gekocht, of juist alleen maar tweedehands? En is het fast fashion of alleen duurzame merken?

Saskia Mulder (@thesocialreporter op instagram) heeft een handige manier bedacht om de duurzaamheid van je kledingkast inzichtelijk te maken: De Kleding Kubus. Hoe werkt het? Je geeft al je kledingstukken een combinatie van 3 cijfers:
– Meer dan 30x gedragen (1), of minder dan 30 (0)
– Tweedehands (1), of nieuw gekocht (0)
– Duurzaam merk (1), of fast fashion (0)
Daar komen dan 8 verschillende combinaties uit, waardoor je je kleding over 8 verschillende stapeltjes kunt verdelen (111 is het meest duurzaam en 000 het minst).

Fijn dat overzicht, en nu?
– Bekijk welke kleding het verdient om vaker gedragen te worden. Niet dragen is ook verspilling. Leg die stukken bovenop de stapel of hang ze vooraan in je kast.
– Er zitten vast kledingstukken bij die je niet wilt houden. Leg deze apart, en gebruik ze als inbreng voor een kledingruil (super duurzaam!).
– Sta even stil bij de impact van jouw koopgedrag. Wist je hoeveel kleding je überhaupt had? Heb je veel fast fashion? Heb je veel kleding die je weinig draagt? Kijk of je een tijdje zonder nieuwe aankopen kunt, of verdiep je eens in duurzame en eerlijke merken.

PRO tip: Nu je toch je kleding onder de loep neemt, kijk dan ook eens goed naar de materialen waar het van gemaakt is. Zit er veel bij van synthetische vezels? Dat zijn microplastics, die bij het wassen en uitkloppen in de omgeving terecht komen. Laat dit ook meewegen in de keuze om kledingstukken te kopen of juist weg te doen.

Bestel de sticker

De stickers zijn te bestellen bij onze partner De Bries.

Deel je tip met ons

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voeg een locatie toe

De gegevens van Geef jouw kledingkast een cijfer wijzigen

  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.