Hoe duurzaam is jouw kledingkast eigenlijk? Draag je alles dat je hebt? Heb je veel nieuw gekocht, of juist alleen maar tweedehands? En is het fast fashion of alleen duurzame merken?
Saskia Mulder (@thesocialreporter op instagram) heeft een handige manier bedacht om de duurzaamheid van je kledingkast inzichtelijk te maken: De Kleding Kubus. Hoe werkt het? Je geeft al je kledingstukken een combinatie van 3 cijfers:
– Meer dan 30x gedragen (1), of minder dan 30 (0)
– Tweedehands (1), of nieuw gekocht (0)
– Duurzaam merk (1), of fast fashion (0)
Daar komen dan 8 verschillende combinaties uit, waardoor je je kleding over 8 verschillende stapeltjes kunt verdelen (111 is het meest duurzaam en 000 het minst).
Fijn dat overzicht, en nu?
– Bekijk welke kleding het verdient om vaker gedragen te worden. Niet dragen is ook verspilling. Leg die stukken bovenop de stapel of hang ze vooraan in je kast.
– Er zitten vast kledingstukken bij die je niet wilt houden. Leg deze apart, en gebruik ze als inbreng voor een kledingruil (super duurzaam!).
– Sta even stil bij de impact van jouw koopgedrag. Wist je hoeveel kleding je überhaupt had? Heb je veel fast fashion? Heb je veel kleding die je weinig draagt? Kijk of je een tijdje zonder nieuwe aankopen kunt, of verdiep je eens in duurzame en eerlijke merken.
PRO tip: Nu je toch je kleding onder de loep neemt, kijk dan ook eens goed naar de materialen waar het van gemaakt is. Zit er veel bij van synthetische vezels? Dat zijn microplastics, die bij het wassen en uitkloppen in de omgeving terecht komen. Laat dit ook meewegen in de keuze om kledingstukken te kopen of juist weg te doen.