80% van onze spullen gebruiken we niet vaker dan eens per maand, en sommige gereedschappen nog minder vaak. Waarom zou je dingen kopen die je bijna nooit gebruikt, als je ze ook kunt huren of lenen van je familie, vrienden, of zelfs buren?
Lees meer
80% van onze spullen gebruiken we niet vaker dan eens per maand, en sommige gereedschappen nog minder vaak. Waarom zou je dingen kopen die je bijna nooit gebruikt, als je ze ook kunt huren of lenen van je familie, vrienden, of zelfs buren?
Lees meerDe betere kringloopwinkels zijn goed geordend en overzichtelijk, maar dan nog… Gelukkig kan je de perfecte vondsten op het spoor komen door gebruik te maken van je zintuigen!
Lees meerMet een beetje vooruitdenken kom je een heel eind! Neem dus zeker een aantal herbruikbare alternatieven standaard mee als je onderweg bent!
Lees meerDie ‘makkelijke’ vochtige doekjes: ze bestaan voor het grootste deel uit plastic! Spoel ze zeker niet door het toilet en lees onze tips over de alternatieven.
Lees meerHet oudejaarsavondfeest of andere festiviteiten kunnen ook feestelijk én milieuvriendelijk zijn! In plaats van vuurwerk, dat niet alleen voor veel afval zorgt, maar ook luchtvervuiling en geluidsoverlast met zich meebrengt, zijn er tal van alternatieven die zowel duurzaam als feestelijk zijn.
Lees meerDerde kerstdag is helemaal top! Door slim om te gaan met restjes, ongebruikte cadeaus en een beetje creativiteit, kun je er een gezellige, verspilling-vrije dag van maken. Nodig je vrienden en familie uit, een feest voor zowel elkaar als de planeet!
Lees meerEen bijenwasdoek is een geweldig alternatief voor plastic-, zilverfolie en kaaspapier. Met dit recept maak je in een handomdraai je eigen bijenwasdoeken.
Lees meerSinterklaasavond is een feest van geven, maar de traditie van het geven van cadeaus is niet zo goed voor de planeet. Gelukkig zijn er leukere en duurzamere manieren om cadeaus te geven.
Lees meerHeb jij ook weleens niks om aan te trekken? Vaak is het probleem dat je niet te weinig, maar juist teveel in je kast hebt hangen! De oplossing? Een capsule wardrobe.
Lees meerNiet het verwarmen van je huis, niet de spullen die je koopt, maar dat wat je eet zorgt voor de meeste CO2-uitstoot. Met 22% is voeding de grootste energieverslinder in onze huishoudens. En dan gooien we daarvan ook nog eens zo’n tien procent ongegeten weg. Zonde! In deze blog leren we je hoe je met de afsnijdsels van je groenten een heerlijke bouillon kunt maken.
Lees meerMinder afval produceren gaat niet alleen over dat wat je dagelijks in je kliko gooit, maar het gaat zeker ook over hoe je met de spullen omgaat die je al hebt. Ben je niet handig met repareren? Bezoek dan eens een Repair Café.
Lees meerWanneer je kinderen krijgt, doen opeens heel veel spullen hun intrede in je huis. Een commode, kinderwagen, speelgoed, knuffels. En dan die eindeloze stroom volle luiers. Je kliko is ineens drie keer zo snel vol. Wij geven je tips om je luierafval drastisch te verminderen.
Lees meerDe betere kringloopwinkels zijn goed geordend en overzichtelijk, maar dan nog is er teveel om op te noemen! Gelukkig heb je de tools die je nodig hebt om toffe spullen te vinden al bij je. Het zijn namelijk je zintuigen! Je kunt ze allemaal inzetten om je droomvondsten op het spoor te komen.
Natuurlijk gebruik je je ogen. Maar die kunnen soms de overvloed aan spullen niet bijhouden. Het kan zijn dat je ogen vermoeid raken. Laat je ogen daarom niet voortdurend dwalen, maar train ze om op bepaalde punten stil te staan. Vergelijk het met naar buiten kijken uit het raampje van de trein. Probeer je continu alles te zien en met de beweging van de trein mee te gaan, dan raken je ogen vermoeid. Laat je ogen regelmatig rusten door te focussen op 1 plek of item.
Zoek je iets in een bepaalde kleur, stijl of categorie? Focus je dan alleen daarop en kijk niet naar de rest.
Waar trekt je blik automatisch naartoe? Sommige dingen zullen snel opvallen in de massa van spullen. Wellicht is dat omdat dat item precies bij jou past. Het is het onderzoeken waard!
Je kunt nooit alles in één keer zien. Soms is het de moeite waard een tweede of derde keer langs hetzelfde rek te lopen. Dan zie je toch net weer andere dingen. Loop de tweede keer dan niet hetzelfde rondje, maar juist in de andere richting! Dan heb je een ander perspectief.
Je neus is een waardevol instrument. Input van je neus heeft veel effect op de processen in onze hersenen. Luister dus naar je reuk! Kleding die mooi is, maar zweet ruikt? Dat ga je niet graag dragen. Boeken die naar rook stinken? Nope. Veel geurtjes zijn te verwijderen of te maskeren (hierover verderop meer), maar wees kritisch.
Ook je gehoor kun je inzetten, vooral bij apparaten en speelgoed. Rammel er eens mee. Zitten er losse stukjes in? Dan weet je dat dat geen goed nieuws is. Glas en kristal kun je ook van elkaar onderscheiden op gehoor, want kristal heeft een veel langere klank. Extra tip: test apparaten altijd even. Er is vast een stopcontact in de buurt, dan weet je meteen of het werkt.
Je handen zijn heel belangrijk met kringloop shoppen. Kijken doe je namelijk toch vaak met je handen, soms tot ergernis van verkopers. Bij de kringloopwinkel is dat wat minder erg en kun je lekker ongestoord alles vastpakken. Let bij voelen op materiaal, textuur, gewicht, en beschadigingen, trek bijvoorbeeld een kast eens open! Draai ook dingen om, om te zien van welk merk, of welk type het is. Zo kun je echt van nep onderscheiden. Zet dingen even opzij om erachter te kunnen kijken. Het verplaatsen van spullen alleen al kan ervoor zorgen dat jij degene bent die de vondst doet, en niet iemand anders.
Er is ook nog zoiets als je zesde zintuig. Soms kun je niet verklaren wat het is, maar iets zegt je dat je op een bepaalde plek moet kijken, en dan doe je die topvondst. Of je ziet een item en je hart maakt een sprongetje. Of je hebt iets vast waarbij je meteen gaat dromen, over van wie het was, of wat jij er allemaal mee kunt doen. Die gevoelens… die zijn niet te sturen of te beredeneren. Dat is de magie van kringlopen!