lifestyle

Tips voor jou

Capsule kledingkast

Heb jij ook weleens niks om aan te trekken? Vaak is het probleem dat je niet te weinig, maar juist teveel in je kast hebt hangen! De oplossing? Een capsule wardrobe.

Lees meer

Lenen is het nieuwe hebben

Lenen is het nieuwe hebben! En het is makkelijker dan je denkt. Wij geven je een paar tips!

Lees meer

Billen- en andere poetsdoekjes

Die ‘makkelijke’ vochtige doekjes: ze bestaan voor het grootste deel uit plastic! Spoel ze zeker niet door het toilet en lees onze tips over de alternatieven.

Lees meer
Credits: freepik.com

In één keer goed

Heel veel wegwerpproducten die we kopen zijn er ook in herbruikbare variant: spullen die lang meegaan, die wasbaar zijn of gemakkelijk te repareren. Lees onze tips en maak de swap!

Lees meer

Wees niet bang voor tweedehands

Kringloop shoppen. Sommige mensen halen er hun neus voor op. Onze tip: kijk door een beetje vies heen en er gaat een (kringloop)wereld voor je open!

Lees meer

Planned obsolescence

Planned watte? Sommige dingen gaan snel kapot. Veel sneller dan je met de huidige stand van de techniek zou verwachten. Als we naar de maan kunnen vliegen, dan kunnen we toch ook wel telefoonkabeltjes maken die niet om de haverklap stuk gaan.

Lees meer

Repareren kun je leren

Minder afval produceren gaat niet alleen over dat wat je dagelijks in je kliko gooit, maar het gaat zeker ook over hoe je met de spullen omgaat die je al hebt. Ben je niet handig met repareren? Bezoek dan eens een Repair Café.

Lees meer

Vind je kringloopwinkel!

Vind alle kringloopwinkels van Nederland en België met deze handige site en app!

Lees meer

De Kooppiramide

Ken je de Buyerarchy of Needs al? Doorloop de simpele stappen van deze handige kooppiramide en weet of er een alternatief is voor het product dat je nodig hebt.

Lees meer

Natuurlijke materialen

Welke materialen zijn nou natuurlijke materialen in je kleding? Wij vertellen het je.

Lees meer

Koop kwaliteit

Doe fast fashion in de ban en lees onze vijf tips om te checken of de kleding die je koopt lang meegaat!

Lees meer

Wasbare luiers

Als je kleine kinderen hebt herken je het vast: verschonen, verschonen, verschonen. En met wegwerpluiers telt dat aardig op. Luiers bestaan uit een samengesteld materiaal waardoor ze niet goed recyclebaar zijn. Het kan wel, maar dat kost veel energie en levert laagwaardige producten op. Geen oplossing dus. Wat dan wel?

Lees meer
Meer tonen
  • Besparen
  • Huis & tuin

Kies voor kwaliteit in de kringloopwinkel

De betere kringloopwinkels zijn goed geordend en overzichtelijk, maar dan nog is er teveel om op te noemen! Gelukkig heb je de tools die je nodig hebt om toffe spullen te vinden al bij je. Het zijn namelijk je zintuigen! Je kunt ze allemaal inzetten om je droomvondsten op het spoor te komen.

Zicht

Natuurlijk gebruik je je ogen. Maar die kunnen soms de overvloed aan spullen niet bijhouden. Het kan zijn dat je ogen vermoeid raken. Laat je ogen daarom niet voortdurend dwalen, maar train ze om op bepaalde punten stil te staan. Vergelijk het met naar buiten kijken uit het raampje van de trein. Probeer je continu alles te zien en met de beweging van de trein mee te gaan, dan raken je ogen vermoeid. Laat je ogen regelmatig rusten door te focussen op 1 plek of item.

Zoek je iets in een bepaalde kleur, stijl of categorie? Focus je dan alleen daarop en kijk niet naar de rest.

Waar trekt je blik automatisch naartoe? Sommige dingen zullen snel opvallen in de massa van spullen. Wellicht is dat omdat dat item precies bij jou past. Het is het onderzoeken waard!

Je kunt nooit alles in één keer zien. Soms is het de moeite waard een tweede of derde keer langs hetzelfde rek te lopen. Dan zie je toch net weer andere dingen. Loop de tweede keer dan niet hetzelfde rondje, maar juist in de andere richting! Dan heb je een ander perspectief.

Reuk

Je neus is een waardevol instrument. Input van je neus heeft veel effect op de processen in onze hersenen. Luister dus naar je reuk! Kleding die mooi is, maar zweet ruikt? Dat ga je niet graag dragen. Boeken die naar rook stinken? Nope. Veel geurtjes zijn te verwijderen of te maskeren (hierover verderop meer), maar wees kritisch.

Gehoor

Ook je gehoor kun je inzetten, vooral bij apparaten en speelgoed. Rammel er eens mee. Zitten er losse stukjes in? Dan weet je dat dat geen goed nieuws is. Glas en kristal kun je ook van elkaar onderscheiden op gehoor, want kristal heeft een veel langere klank. Extra tip: test apparaten altijd even. Er is vast een stopcontact in de buurt, dan weet je meteen of het werkt.

Tast

Je handen zijn heel belangrijk met kringloop shoppen. Kijken doe je namelijk toch vaak met je handen, soms tot ergernis van verkopers. Bij de kringloopwinkel is dat wat minder erg en kun je lekker ongestoord alles vastpakken. Let bij voelen op materiaal, textuur, gewicht, en beschadigingen, trek bijvoorbeeld een kast eens open! Draai ook dingen om, om te zien van welk merk, of welk type het is. Zo kun je echt van nep onderscheiden. Zet dingen even opzij om erachter te kunnen kijken. Het verplaatsen van spullen alleen al kan ervoor zorgen dat jij degene bent die de vondst doet, en niet iemand anders.

‘Gevoel’

Er is ook nog zoiets als je zesde zintuig. Soms kun je niet verklaren wat het is, maar iets zegt je dat je op een bepaalde plek moet kijken, en dan doe je die topvondst. Of je ziet een item en je hart maakt een sprongetje. Of je hebt iets vast waarbij je meteen gaat dromen, over van wie het was, of wat jij er allemaal mee kunt doen. Die gevoelens… die zijn niet te sturen of te beredeneren. Dat is de magie van kringlopen!

Bestel de sticker

De stickers zijn te bestellen bij onze partner De Bries.

Deel je tip met ons

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voeg een locatie toe

De gegevens van Kies voor kwaliteit in de kringloopwinkel wijzigen

  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.