lifestyle

Tips voor jou

Capsule kledingkast

Heb jij ook weleens niks om aan te trekken? Vaak is het probleem dat je niet te weinig, maar juist teveel in je kast hebt hangen! De oplossing? Een capsule wardrobe.

Lees meer

Lenen is het nieuwe hebben

Lenen is het nieuwe hebben! En het is makkelijker dan je denkt. Wij geven je een paar tips!

Lees meer

Billen- en andere poetsdoekjes

Die ‘makkelijke’ vochtige doekjes: ze bestaan voor het grootste deel uit plastic! Spoel ze zeker niet door het toilet en lees onze tips over de alternatieven.

Lees meer
Credits: freepik.com

In één keer goed

Heel veel wegwerpproducten die we kopen zijn er ook in herbruikbare variant: spullen die lang meegaan, die wasbaar zijn of gemakkelijk te repareren. Lees onze tips en maak de swap!

Lees meer

Wees niet bang voor tweedehands

Kringloop shoppen. Sommige mensen halen er hun neus voor op. Onze tip: kijk door een beetje vies heen en er gaat een (kringloop)wereld voor je open!

Lees meer

Planned obsolescence

Planned watte? Sommige dingen gaan snel kapot. Veel sneller dan je met de huidige stand van de techniek zou verwachten. Als we naar de maan kunnen vliegen, dan kunnen we toch ook wel telefoonkabeltjes maken die niet om de haverklap stuk gaan.

Lees meer

Repareren kun je leren

Minder afval produceren gaat niet alleen over dat wat je dagelijks in je kliko gooit, maar het gaat zeker ook over hoe je met de spullen omgaat die je al hebt. Ben je niet handig met repareren? Bezoek dan eens een Repair Café.

Lees meer

Vind je kringloopwinkel!

Vind alle kringloopwinkels van Nederland en België met deze handige site en app!

Lees meer

De Kooppiramide

Ken je de Buyerarchy of Needs al? Doorloop de simpele stappen van deze handige kooppiramide en weet of er een alternatief is voor het product dat je nodig hebt.

Lees meer

Natuurlijke materialen

Welke materialen zijn nou natuurlijke materialen in je kleding? Wij vertellen het je.

Lees meer

Koop kwaliteit

Doe fast fashion in de ban en lees onze vijf tips om te checken of de kleding die je koopt lang meegaat!

Lees meer

Wasbare luiers

Als je kleine kinderen hebt herken je het vast: verschonen, verschonen, verschonen. En met wegwerpluiers telt dat aardig op. Luiers bestaan uit een samengesteld materiaal waardoor ze niet goed recyclebaar zijn. Het kan wel, maar dat kost veel energie en levert laagwaardige producten op. Geen oplossing dus. Wat dan wel?

Lees meer
Meer tonen
 • Besparen
 • Huis & tuin

Halen en brengen bij de kringloopwinkel

Kringloop. Het woord zegt het zelf al. Dat moet rond zijn. Een kringloopwinkel kan alleen blijven draaien als we er niet alleen komen halen, en ook niet als we er alleen komen brengen.

Onze tip is dan ook: zet spullen klaar om naar de kringloop te brengen, als je toch al van plan was om naar de kringloopwinkel te gaan. Lever regelmatig wat spullen daar in, daarmee maak je anderen weer blij en creëer je ruimte in je eigen huis.

Een bijkomende tip is: let goed op wat je precies inlevert. Helaas leveren veel mensen spullen in van zulke slechte kwaliteit, dat ze onverkoopbaar zijn. Dat is eigenlijk ‘vertraagd weggooien’. Je zadelt dan een ander op met jouw troep omdat je het zelf zonde vindt om weg te gooien, niet omdat een ander het nog echt kan gebruiken.

Maak jouw kringloopwinkel blij door deze tips te volgen!

 • Check voordat je spullen inlevert welke spullen de winkel inneemt. Er worden vaak zoveel spullen gedoneerd, dat een winkel niet de ruimte heeft voor alles wat binnenkomt. Daarnaast moeten spullen ook verkoopbaar zijn. Oude orgels, encyclopedie-series, koelkasten zijn spullen die niet altijd welkom zijn.
 • Wil je zeker weten dat je meubels, kleding, huisraad e.d. wordt aangenomen, maak dan een foto en stuur deze naar de kringloopwinkel met de vraag of ze je spullen zouden willen aannemen.
 • Lever spullen schoon in. Was je kleding eerst. Sop je keukengerei. Stof je decoratie voor in huis af, maak speelgoed schoon etc.
 • Lever spullen compleet in. Check of speelgoed en spelletjes compleet zijn. Zorg ervoor dat cd’s en dvd’s in hun doosjes zitten.
 • Lever spullen werkend in. Check of die elektrische zaag nog werkt, het koffiezetapparaat het doet, je haardroger nog werkt. Alles met een stekker dat niet werkt is niet direct geschikt voor hergebruik. (Sommige kringloopwinkels organiseren wekelijks of maandelijks een repairshop waar jij samen met vrijwilligers van de winkel je spullen kan repareren.)
 • Zet spullen nooit voor een dichte deur neer. Dit is een grote frustratie van kringloopwinkels. Lever spullen alleen in tijdens de innametijden die een winkel hanteert.
 • Lukt het niet om je spullen zelf te brengen? De meeste kringloopwinkels hebben een gratis ophaalservice. Laat ook hier weer duidelijk weten wat je aanbiedt om te voorkomen dat de winkel je spullen niet meeneemt.

Een kringloopwinkel heeft niks aan spullen die niet verkocht kunnen worden. Deze belanden bij het afval en dat kost de winkel geld. Een kringloopwinkel is immers geen afvalverwerkingsbedrijf.

 

Bestel de sticker

De stickers zijn te bestellen bij onze partner De Bries.

Deel je tip met ons

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blijf op de hoogte

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voeg een locatie toe

De gegevens van Halen en brengen bij de kringloopwinkel wijzigen

 • Hidden
 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.