Het is misschien maar een klein onderwerp, maar toch eens goed om bij stil te staan.
Jarenlang werd er gezegd dat houten snijplanken onhygiënisch waren en dat je veel beter voor een kunststof snijplank zou kunnen kiezen. Inmiddels wordt er weer van dat idee
afgestapt, want hoewel je misschien anders zou verwachten, krijgen bacteriën op een plastic snijplank juist
meer kans om te overleven dan op een houten plank. Een ander, niet onbelangrijk voordeel is, dat je messen langer scherp blijven bij gebruik van een houten snijplank.
Behalve de hygiëne, is er wat ons betreft nóg een hele goede reden om geen kunststof snijplank te gebruiken: microplastics. Elke keer dat jij je snijplank gebruikt, snij je minuscuul kleine stukjes plastic los, die linea recta op je eten terechtkomen en in je lijf verdwijnen. Je eet je snijplank letterlijk op. Soms kun je de stukjes zelfs in je eten zien zitten, zeker wanneer je een gekleurde snijplank hebt.
Hoe ouder de plank, en hoe dieper de groeven, des te meer microplastics er vanaf komen. Ook is zachter kunststof zoals polyethyleen en polypropyleen minder geschikt. Deze laatste twee materialen worden vaak gebruikt in snijplanken voor thuisgebruik, tegenover HDPE dat vaker in de horeca gebruikt wordt.
In het kort: gebruik liever een houten snijplank!