Van welk materiaal is jouw favoriete kledingstuk gemaakt? De kans is groot dat jouw kleding van synthetische vezels, zoals polyester, nylon, acryl of fleece gemaakt is en dat betekent dat je kleding microplastics afgeeft. Niet zo gezond voor jou en slecht voor het milieu.
Welke materialen kun je dragen als je synthetische stoffen wil vermijden? En wat zijn de natuurlijke eigenschappen van deze stoffen?
- Katoen is een van de meest gebruikte materialen om kleding van te maken, maar hier zitten ook wat minpunten aan. Om katoen te verbouwen is erg veel water nodig en als je niet-biologische katoen koopt, zijn er in het productieproces ook nog eens veel pesticiden gebruikt. Koop je katoenen kleding? Neem dan liever biologisch katoen!
- Eén van de oudste materialen waar kleding van gemaakt wordt, is linnen. Linnen wordt gemaakt van de vlasplant en werd al gedragen in de tijd van de Farao’s in Egypte! Het is heerlijk luchtig en perfect voor zomerse temperaturen;
- Hennep is iets ruwer dan linnen en wordt gebruikt in linnen-achtige stoffen en denims. De keuze voor kleding van hennep is een heel duurzame, omdat de hennepplant snel groeit en weinig grondstoffen verbruikt.
- Niet alle viscose is hetzelfde. Viscose wordt gemaakt van cellulosevezels. Deze worden door middel van een chemisch proces zacht gemaakt om er stof van te kunnen maken. Let erop dat je viscose de merknamen Modal of Tencel draagt. Deze merken hebben een closed-loop systeem waarbij de gebruikte chemicaliën niet in de natuur terecht komen!
- Zijde wordt gemaakt van de cocon van de zijderups en staat bekend om zijn prachtige soepelheid en glans. Glanst het, is het soepelvallende stof, maar is het heel goedkoop? Let dan op, want de kans is groot dat je dan polyester koopt. Dat gaat veel minder lang mee en is veel minder comfortabel. Check dus altijd het labeltje!
- Wol heb je in verschillende soorten: van kriebelwol, tot zachte merino- of alpacawol. In principe is wol een ideaal materiaal: het is warm, duurzaam en hoef je vanwege zijn vuilafstotende laagje maar weinig te wassen. Let wel op dat je wol met een keurmerk koopt, zodat je weet dat de schapen goed behandeld zijn.