lifestyle

Tips voor jou

mokken

Eigen mokken rocken!

Wegwerpkoffiebekertjes gaan verdwijnen, hoera! Want eigen mokken rocken. Met deze toffe gratis poster influence je jouw afdeling vandaag al.

Lees meer
Safety razor

Safety razors, tips voor écht veilig scheren

We horen het heel vaak: “Ik wil wel zo’n veiligheidsscheermes gebruiken, maar ik vind het nog te spannend.” Met deze 14 tips kan er niets meer mis gaan.

Lees meer

Nooit meer ongewenste post

Als je Zero Waste leeft leer je al snel de eerste regel: Refuse. Hoe vervelend is het dan om ongewenst post te blijven ontvangen? Zo door je brievenbus je huis in… Om gek van te worden! Met deze tips is ongewenste post zo verleden tijd.

Lees meer

Doe-het-zelf verzorging

Cosmetica, badkamerproducten, dagelijkse verzorging…. Je hebt het nagenoeg elke dag nodig, en het zijn vaak dure producten. En toch zijn juist dít de verpakkingen die je wilt vermijden, want ze zijn vrijwel nooit recyclebaar. De oplossing? Lekker zelf maken!

Lees meer
Waterconsumptiemeter

Korter douchen of slimmer douchen?

We verbruiken met z’n allen teveel water, en veel daarvan verbruiken we tijdens het douchen. Is korter douchen voor jou echt geen optie? Dan is slimmer douchen misschien wel wat voor jou!

Lees meer
de markt

De markt

Een van de beste plekken om afval te besparen is op de markt. Je kan veel zaken zonder verpakking krijgen, en je eigen verpakking meenemen levert begrip op, en soms zelfs een schepje extra van het een of ander

Lees meer
Geredde bananencake

Voedsel gered!

De lekkerste manier om Zero Waste bezig te zijn is toch wel eten redden! Dat kan op verschillende manieren.

Lees meer
Sok met gat

Sokken zonder gaten

Hoe zorg je er nou voor dat je er het langst van kunt genieten, zonder dat ze gaan slijten? We hebben 2 supersimpele tips voor je.

Lees meer

Afval scheiden

Waar moet je nou heen met je afval? Wij vertellen je meer!

Lees meer

Pluizen en pillen verwijderen

Pluisjes en pillen verwijder je gemakkelijk, en je kleding is weer als nieuw! We geven je 3 tips.

Lees meer
Ice Man Challenge

Innerlijke Kachel

Wist je dat je door koud douchen het uiteindelijk vaker warm gaat hebben? Wij geven je tips van een echte pro!

Lees meer

Auto delen

Heb jij weleens overwogen om een auto te delen? Dit zijn de voordelen!

Lees meer
Meer tonen
  • Kleding

Plastic-proof wassen

Microplastics GuppyFriend

Microplastics die we hebben verzameld met GuppyFriend Washbag

Microplastics zijn een groot probleem, en veel daarvan komen uit je kleren! Kijk maar eens op het wasvoorschrift van wat je nu aanhebt. In hoeverre is het gemaakt van synthetische stoffen zoals polyester, acryl, elastaan, lycra, spandex, polyamide of nylon? Juist ja… allemaal plastic.

En bij elke draagbeurt, wasbeurt of uitklopbeurt (is dat een woord?) komen er microvezels vrij, omdat de vezels een beetje verslijten. We ademen ze in, eten ze op, en verspreiden ze via de lucht en water óveral.  Deze vezels verdwijnen niet, maar komen zo als microplastics in je afvalwater, en uiteindelijk in de natuur terecht! Dat moet natuurlijk anders:

  • Sowieso kan je minder van deze materialen in huis halen! Fast fashion bestaat bijna uitsluitend nog uit kunststofvezels.  Kijk dus gewoon op het labeltje als je iets koopt. Ga voor natuurlijke en eerlijke materialen.
  • Was minder! Minder wassen is de beste optie. Zorg ervoor dat je je kleding vaker dan 1x draagt voordat je ze wast. Draag bijvoorbeeld een katoenen shirt of top onder een synthetische blouse. Laat je kleding eerst een nachtje uithangen voordat je bepaalt of iets in de was moet. Het zal je nog verbazen hoe veel het scheelt!
  • Gebruik een GuppyFriend Waszak. Je stopt je synthetische kleding in de GuppyFriend washbag en doet je was verder zoals normaal. Zodra de was schoon is, check even goed de hoekjes van je Guppyfriend voor de opgehoopte microplastics! Bij ons verzamelen ze zich bij de rits. Wij bewaren ze in een glazen potje, om ervoor te zorgen dat het niet in de natuur komt.

In de Zero Waste gedachte is preventie altijd het beste. Beter dan opvangen, beter dan recyclen, beter dan opruimen. Minder plastic troep kopen dus, ook als het om kleding gaat.

NB. Guppyfriend is onder andere verkrijgbaar bij Ecomondo en Green Jump.

Bestel de sticker

De stickers zijn momenteel niet los te bestellen. Voor verspreiding door gemeenten en ondernemersverenigingen, neem contact met ons op via info@zerowastenederland.nl.

Deel je tip met ons

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voeg een locatie toe

De gegevens van Plastic-proof wassen wijzigen

  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.