lifestyle

Tips voor jou

mokken

Eigen mokken rocken!

Wegwerpkoffiebekertjes gaan verdwijnen, hoera! Want eigen mokken rocken. Met deze toffe gratis poster influence je jouw afdeling vandaag al.

Lees meer
Safety razor

Safety razors, tips voor écht veilig scheren

We horen het heel vaak: “Ik wil wel zo’n veiligheidsscheermes gebruiken, maar ik vind het nog te spannend.” Met deze 14 tips kan er niets meer mis gaan.

Lees meer

Nooit meer ongewenste post

Als je Zero Waste leeft leer je al snel de eerste regel: Refuse. Hoe vervelend is het dan om ongewenst post te blijven ontvangen? Zo door je brievenbus je huis in… Om gek van te worden! Met deze tips is ongewenste post zo verleden tijd.

Lees meer

Doe-het-zelf verzorging

Cosmetica, badkamerproducten, dagelijkse verzorging…. Je hebt het nagenoeg elke dag nodig, en het zijn vaak dure producten. En toch zijn juist dít de verpakkingen die je wilt vermijden, want ze zijn vrijwel nooit recyclebaar. De oplossing? Lekker zelf maken!

Lees meer
Waterconsumptiemeter

Korter douchen of slimmer douchen?

We verbruiken met z’n allen teveel water, en veel daarvan verbruiken we tijdens het douchen. Is korter douchen voor jou echt geen optie? Dan is slimmer douchen misschien wel wat voor jou!

Lees meer
de markt

De markt

Een van de beste plekken om afval te besparen is op de markt. Je kan veel zaken zonder verpakking krijgen, en je eigen verpakking meenemen levert begrip op, en soms zelfs een schepje extra van het een of ander

Lees meer
Geredde bananencake

Voedsel gered!

De lekkerste manier om Zero Waste bezig te zijn is toch wel eten redden! Dat kan op verschillende manieren.

Lees meer
Sok met gat

Sokken zonder gaten

Hoe zorg je er nou voor dat je er het langst van kunt genieten, zonder dat ze gaan slijten? We hebben 2 supersimpele tips voor je.

Lees meer

Afval scheiden

Waar moet je nou heen met je afval? Wij vertellen je meer!

Lees meer

Pluizen en pillen verwijderen

Pluisjes en pillen verwijder je gemakkelijk, en je kleding is weer als nieuw! We geven je 3 tips.

Lees meer
Ice Man Challenge

Innerlijke Kachel

Wist je dat je door koud douchen het uiteindelijk vaker warm gaat hebben? Wij geven je tips van een echte pro!

Lees meer

Auto delen

Heb jij weleens overwogen om een auto te delen? Dit zijn de voordelen!

Lees meer
Meer tonen
 • Besparen
 • Huis & tuin

Wees niet bang voor tweedehands

Kringloop shoppen heeft soms een negatief imago, vooral als het gaat om hygiëne. Met name mensen die er niet echt mee bekend zijn halen soms hun neus op… “Dat is toch vies? Ik koop het liever nieuw.”

Onze tips komen hier op neer: Wees niet bang van een beetje ‘vies’. Zodra je daar doorheen kunt kijken, gaat de kringloopwereld pas echt voor je open. We werken het een beetje voor je uit:

 • Accepteer dat de spullen niet nieuw zijn. Het is een open deur, maar wel een belangrijk uitgangspunt. Ga met een flexibele mindset de kringloopwinkel in.
 • Schrik niet van vieze spullen. Kun je het gemakkelijk schoon maken? Is het dan precies wat je zoekt? Als je beide vragen met JA kunt beantwoorden, laat je dan niet stoppen door de huidige vieze toestand.
 • Is het erg dat het item een vlekje heeft of niet 100% schoon is? Zit het op een erg zichtbare plek? Of geeft het juist een beetje charme? Als het eigenlijk niet zo uitmaakt is het dus geen deal breaker.
 • Vind je het vies om de spullen in de tweedehandswinkel aan te raken? Je kunt altijd een nat washandje meenemen in een zakje of potje, om je handen schoon te maken.
 • Verdiep je even in grootmoeders schoonmaaktips. Je zal versteld staan wat je allemaal schoon kunt krijgen met zuiveringszout, azijn, groene zeep en zonlicht!
  • Speelgoed kun je gemakkelijk schoon krijgen door het in een waszak te doen en mee te wassen in de wasmachine.
 • Besef dat veel spullen in de kringloopwinkel gewoon splinternieuw zijn! Er wordt bijvoorbeeld ook lingerie aangeboden aan kringloopwinkels aan het einde van het verkoopseizoen. Je zou het wellicht niet in gebruikte staat kopen, maar wel als het nog niet gedragen is. Vaak is het gemakkelijk te zien. Let hierbij bijvoorbeeld op stickers of kaartjes die er nog op of aan zitten.
 • Sommige spullen zal je willen overslaan. Ondergoed, zwemkleding, sportkleding, schoenen, beddengoed, babyknuffels en kroeldoekjes, pannen, snijplanken… Voor sommige mensen een no-go, voor anderen wat minder bezwaarlijk. Kijk ook naar de staat. Is het echt veel gebruikt? Of nog nieuw in de verpakking? Het oordeel is aan jou en de grens ligt voor iedereen ergens anders.

Bestel de sticker

De stickers zijn momenteel niet los te bestellen. Voor verspreiding door gemeenten en ondernemersverenigingen, neem contact met ons op via info@zerowastenederland.nl.

Deel je tip met ons

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blijf op de hoogte

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voeg een locatie toe

De gegevens van Wees niet bang voor tweedehands wijzigen

 • Hidden
 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.