lifestyle

Tips voor jou

Duurzame alternatieven voor vuurwerk

Het oudejaarsavondfeest of andere festiviteiten kunnen ook feestelijk én milieuvriendelijk zijn! In plaats van vuurwerk, dat niet alleen voor veel afval zorgt, maar ook luchtvervuiling en geluidsoverlast met zich meebrengt, zijn er tal van alternatieven die zowel duurzaam als feestelijk zijn.

Lees meer

Derde Kerstdag: verspillingsvrij feest!

Derde kerstdag is helemaal top! Door slim om te gaan met restjes, ongebruikte cadeaus en een beetje creativiteit, kun je er een gezellige, verspilling-vrije dag van maken. Nodig je vrienden en familie uit, een feest voor zowel elkaar als de planeet!

Lees meer

Maak je eigen bijenwasdoek

Een bijenwasdoek is een geweldig alternatief voor plastic-, zilverfolie en kaaspapier. Met dit recept maak je in een handomdraai je eigen bijenwasdoeken.

Lees meer

Duurzame Pakjesavond: waarom tweedehands cadeaus een betere keuze zijn

Sinterklaasavond is een feest van geven, maar de traditie van het geven van cadeaus is niet zo goed voor de planeet. Gelukkig zijn er leukere en duurzamere manieren om cadeaus te geven.

Lees meer

Capsule kledingkast

Heb jij ook weleens niks om aan te trekken? Vaak is het probleem dat je niet te weinig, maar juist teveel in je kast hebt hangen! De oplossing? Een capsule wardrobe.

Lees meer

Bouillon van groenterestjes

Niet het verwarmen van je huis, niet de spullen die je koopt, maar dat wat je eet zorgt voor de meeste CO2-uitstoot. Met 22% is voeding de grootste energieverslinder in onze huishoudens. En dan gooien we daarvan ook nog eens zo’n tien procent ongegeten weg. Zonde! In deze blog leren we je hoe je met de afsnijdsels van je groenten een heerlijke bouillon kunt maken.

Lees meer

Repareren kun je leren

Minder afval produceren gaat niet alleen over dat wat je dagelijks in je kliko gooit, maar het gaat zeker ook over hoe je met de spullen omgaat die je al hebt. Ben je niet handig met repareren? Bezoek dan eens een Repair Café.

Lees meer

Schone baby’s

Wanneer je kinderen krijgt, doen opeens heel veel spullen hun intrede in je huis. Een commode, kinderwagen, speelgoed, knuffels. En dan die eindeloze stroom volle luiers. Je kliko is ineens drie keer zo snel vol. Wij geven je tips om je luierafval drastisch te verminderen.

Lees meer

Dagelijkse Boodschappen

Als je graag wil bijdragen aan een duurzamere wereld, begint het met je dagelijkse keuzes. Boodschappen doen zonder afval of verspilling kan een enorme impact hebben op het milieu.
We geven je 9 tips!

Lees meer

Verborgen impact van spullen

Wist jij dat alle spullen die we met elkaar bezitten, de allergrootste klimaatimpact hebben. Die A++ heggenschaar lijkt misschien heel duurzaam in gebruik, maar wat ging eraan vooraf voordat ie in jouw schuur belandde? Maar wat is het alternatief?

Lees meer

Zonnebrand zonder luchtje

Wil je zonnebrandcrème gebruiken die veilig voor jou en het milieu is? Let er dan op dat de producten ‘reef safe’ of ‘ocean friendly’ zijn. En controleer of er geen microplastics in zitten. Hoe je dat doet? Wij leggen het uit.

Lees meer

5 tips voor een Zero Waste vakantie!

Ga je op vakantie? Vijf tips voor een Zero Waste reis!

Lees meer
Meer tonen
  • Besparen
  • Huis & tuin

Wees niet bang voor tweedehands

Kringloop shoppen. Sommige mensen halen er hun neus voor op: ‘Dat is toch vies: ik koop het liever nieuw.’ Onze tip: wees niet bang van een beetje ‘vies’. Kijk je daar doorheen, dan gaat er een (kringloop)wereld voor je open! We werken het een beetje voor je uit:

  • Accepteer dat de spullen niet nieuw zijn. Het is een open deur, maar wel een belangrijk uitgangspunt. Ga met een flexibele mindset de kringloopwinkel in;
  • Schrik niet van vieze spullen. Stel jezelf de vragen: is het precies wat ik zoek? Kan ik het makkelijk schoon maken? Twee keer ‘ja’? Laat je dan niet stoppen en neem het mee;
  • Verdiep je in grootmoeders schoonmaaktips. Je zal versteld staan wat je allemaal schoon kunt krijgen met zuiveringszout, azijn, groene zeep en zonlicht!
    • N.B. Speelgoed krijg gemakkelijk schoon door het in een waszak mee te wassen in de wasmachine;
  • Neem een deukje of beschadiging op de koop toe. Draai de beschadiging uit het zicht, of accepteer het. Doorleefd heeft zijn charme en onder de naam ‘vintage’ wordt er algauw goud geld voor oude spullen betaald;
  • Wist je dat veel spullen in de kringloopwinkel spiksplinternieuw zijn! Cadeaus die de ontvanger niet leuk vond, restpartijen van winkelketens. Nieuw is meestal goed te herkennen aan de prijslabeltjes, stickers of verpakking die er nog aan of om zit.

Niet iedereen zal alles tweedehands willen kopen. Sportkleding, schoenen, babyknuffels, pannen: voor sommigen is dat een no go. Kijk naar de staat. Is het echt veel gebruikt, of nog (bijna) nieuw. Het oordeel is aan jou en de grens ligt voor iedereen ergens anders.

Bestel de sticker

De stickers zijn te bestellen bij onze partner De Bries.

Deel je tip met ons

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voeg een locatie toe

De gegevens van Wees niet bang voor tweedehands wijzigen

  • Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
  • Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.