Ga je op vakantie? Dan zit de zonnebrandcrème ongetwijfeld bovenin je toilettas. Maar let er goed op welke zonnebrandcrème je meeneemt, want er zijn nogal wat merken waar een naar luchtje aan zit.
De chemische UV-filters in veel zonnebrandcrèmes zijn schadelijk voor het milieu, zo kun je lezen op de website van de Consumentenbond. Ze kunnen een voedingsbodem vormen voor virussen die het koraal aantasten of zelfs doden. Bovendien kunnen stoffen uit zonnebrand reageren met de ultraviolette straling van de zon en veranderen in waterstofperoxide: hartstikke giftig voor fytoplankton (de basis van de voedselketen) en voor veel vissen. Daarnaast bevatten zonnebrandmiddelen ook vaak microplastics, die niet alleen schade aan het milieu toebrengen, maar ook aan jouw gezondheid.
Wil je zonnebrandcrème gebruiken die veilig voor jou en het milieu is? Let er dan op dat de producten ‘reef safe’ of ‘ocean friendly’ zijn. En controleer of er geen microplastics in zitten. Hoe je dat checkt? Download daarvoor de ‘Beat the microbead’-app van de helden van de Plastic Soup Foundation. Wanneer je de ingrediëntenlijst van je zonnebrandcrème scant met de app, weet je direct of er microplastics in je product zitten.
N.B. Koop bij voorkeur je zonnebrand in een plastic vrije verpakking. Als je de moeite doet om zonnebrandcrème te kopen waar geen microplastics in zitten, dan is het toch jammer als die plastics wel om je crème heen zitten 😉 Voorbeelden van plasticvrije en reef safe merken vind je hier!