Zero Waste Nederland

Week Zonder Afval

Van 25 t/m 31 mei gaan we de uitdaging aan: hoe zorgen we er samen voor dat we zo min mogelijk aan de afvalberg bijdragen? Doe jij mee? Elke dag delen we tips en tricks hoe jij met kleine veranderingen in je dagelijks leven stap voor stap duurzamer bezig kunt zijn.

Je kunt meedoen met de activiteiten van onze partners, een duurzame switch maken door te kiezen voor een herbruikbaar product, of iets repareren wat je anders zou wegdoen en nieuw kopen. Je kunt je ook inschrijven voor onze nieuwsbrief en de Week volgen op Instragram. Deel je daar ook jouw beste Week Zonder Afval tips met #weekzonderafval2024… dan valt er nog een mooi duurzaam en herbruikbaar pakket te winnen van Klean Kanteen en EcoLiving!

Hieronder vind je de thema’s van de Week Zonder Afval, met tips, acties en een agenda met activiteiten door het hele land, georganiseerd door Zero Waste Nederland en onze partners.

Plastic, not so fantastic

Na een rondje boodschappen je kliko vol verpakkingsmateriaal? Kopje koffie op kantoor, lekker met suiker en een portie microplastics? Neem liever je eigen verpakking of mok mee. Zo red je het milieu én je gezondheid van zwerfafval en microplastics.

Lees meer

Delen en lenen

In elke schuur een partytent, in elke tuin een kruiwagen: is dat wel handig? Door te delen, lenen, ruilen of huren, kom je in contact met je buren en dat is niet alleen gezellig, maar bespaart je ook nog eens een smak geld en grondstoffen!

Lees meer
Maak herbruikbaar gangbaar

Maak herbruikbaar gangbaar

Van luiers tot je scheermesje, van een boterhamzakje tot notitieboek: voor veel wegwerpartikelen bestaat een prima wasbaar of opnieuw te

Lees meer

Draag duurzaam

Regelmatig een nieuwe outfit die na een paar keer dragen al uit elkaar valt? 15 kledingstukken bestellen en er 12 terugsturen? Koop (of ruil!) bewust, zodat je mode draagt waarvan je weet dat het goed zit.

Lees meer
Tweedehands, eerste keus

Tweedehands, eerste keus

Word koning van de kringloop! Vind op Whoppah jouw ideale vintage stoel, zet zoekopdrachten uit op Marktplaats voor dat legopakket, of die bureaulamp. Gevonden? Een goed gevoel gegarandeerd!

Lees meer
Voorkom voedselverspilling

Voorkom voedselverspilling

Maar liefst dertig procent van het geproduceerde voedsel belandt niet op ons bord maar in de prullenbak. Dat is veel! Dus taste the waste: gooi je etenswaar niet weg, maar eet het op.

Lees meer

Repareren kun je leren

Laat je broodrooster fixen bij een Repair Café of geef je kleding een eigen twist met mooi patchwork. Door te repareren ga je wat je hebt nóg meer waarderen en kun je je favoriete spullen langer gebruiken. Dus: repareer meer!

Lees meer

Partners

Met deze partners lopen we samen op tijdens de Week Zonder Afval. Alleen ga je snel, samen kom je ver!

Hier vind je ook onze toffe toolkit.

Bekijk

Repareren kun je leren

Laat je broodrooster fixen bij een Repair Café of geef je kleding met mooi patchwork een eigen twist. Door te repareren ga je wat je hebt nóg meer waarderen en kun je je favoriete spullen langer gebruiken. Dus: repareer meer!

Wat is er te doen in de Week Zonder Afval?

Onze tips!

Bestel de sticker

De stickers zijn te bestellen bij onze partner De Bries.

Deel je tip met ons

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voeg een locatie toe

De gegevens van Repareren kun je leren wijzigen

  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.