Waar kunnen we terecht met herbruikbare zakken, bekers en bakjes? Met deze raamsticker laten winkels en horecazaken weten dat ze je graag helpen met afval verminderen. Je ziet de stickers inmiddels in veel zaken in Nederland. Samen dringen we het gebruik van wegwerpverpakkingen terug!

Bestel de sticker

 • Raamsticker: binnen plakken, buiten zichtbaar.
 • Afmetingen: 105 mm bij 105 mm.
 • Duurzaam: bestand tegen jarenlang zon en zeem.
 • Herkenbaar: één signaal voor heel Nederland.
 • Non-profit: tegen kostprijs aangeboden.

Welke sticker wil je bestellen?

Raamsticker Kraamsticker

Veelgestelde vragen

 • Waarom zijn de stickers van plastic?

  We hebben voor plastic gekozen omwille van de duurzaamheid. De raamstickers zijn bedoeld voor deuren en etalages van winkels en horecazaken. Dit zijn veeleisende plekken, vaak direct in het zonlicht en veelvuldig schoongemaakt.

  We hebben de mogelijkheden vergeleken: stickers van plastic, papier en maiszetmeel. Plastic bleek het enige materiaal dat jarenlang goed blijft, ook qua kleur (UV bestendig), onder de gebruiksomstandigheden. Het is ook onze bedoeling dat ze lang blijven hangen. Het is geen tijdelijke actie, maar een permanente aanduiding. Geen wegwerpplastic dus.
  Papieren posters daarentegen worden meestal snel vervangen, zijn onhandig als er gezeemd moet worden (en worden dan vaak verwijderd), en worden doorgaans opgeplakt met plakband. Dat is dus niet echt duurzamer.
  Verder hebben we hout met lasergravure overwogen. Dit bleek minder duurzaam door het gewicht en de gevolgen daarvan voor de distributie.

  Winkeliers, horeca-ondernemers en consumenten zijn bekend met dit soort raamsticker (denk aan MAESTRO- en Michelingidsstickers). Onze boodschap heeft als raamsticker een hoge slagingskans. En als elke sticker leidt tot één bekertje, bakje of zakje minder besparen we al een aanzienlijke hoeveelheid plastic!

  Krijtborden en andere zelf gemaakte posters of berichten zijn natuurlijk ook prima! We willen vanuit Zero Waste Nederland echter gaan voor een uniforme en herkenbare boodschap.

 • Kan ik de stickers ook in België gebruiken?

  Wij versturen desgewenst ook stickers naar België. Let wel: op onze stickers staat de naam van onze stichting: Zero Waste Nederland.

  Omwille van de herkenbaarheid raden wij aan om stickers te bestellen bij Zero Waste België. Meer informatie vind je op hun website.

 • Wat kost een raamsticker?

  We willen dat onze raamsticker zo snel mogelijk algemeen bekend is in het straatbeeld. Om dat te bereiken, sturen we de stickers tegen kostprijs op. Je betaalt voor de productie per sticker (€0.50), de envelop en de verzendkosten. Als je het bestelformulier invult berekent het formulier precies de prijs die past bij jouw gewenste aantal.

  Extra donaties zijn welkom. Hiermee kunnen we de sticker promoten en de bekendheid ervan vergroten.

 • Kan ik een sticker gebruiken voor mijn marktkraam?

  De raamstickers zijn aan de plakkant bedrukt. Ze zijn bedoeld om aan de binnenkant van een ruit te plakken, zodat de boodschap vanaf de buitenkant zichtbaar is. Voor marktkramen zonder vitrine zijn ze niet bruikbaar.

  Natuurlijk zijn er andere manieren om de boodschap te brengen, bijvoorbeeld door een bordje op te hangen. Heb je hier interesse in? Stuur een mailtje naar info@zerowastenederland.nl.

 • Wat zegt de wet over herbruikbare foodcontainers?

  Hoe zit het met de hygiëne, voedselveiligheid en aansprakelijkheid als klanten komen met hun eigen bakjes, potjes en flessen? In principe nemen klanten daarvoor zelf verantwoordelijkheid.

  Wil je het risico op aansprakelijkheid afdekken? Dat is op te lossen met een simpele disclaimer, waar we je ook bij kunnen helpen. Neem in dat geval contact via info@zerowastenederland.nl.

 • Welke horecazaken en winkels doen mee?

  We werken aan een overzicht dat we op onze website kunnen plaatsen. Daarmee moeten we zorgvuldig zijn, omdat we bij wet verplicht zijn om de ondernemers om toestemming te vragen. Wil je een seintje als het overzicht online staat? Volg Zero Waste Nederland op Facebook of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

 • Is er een digitale versie van de sticker verkrijgbaar?

  Op aanvraag delen we een PDF van het ontwerp. Stuur een mailtje naar info@zerowastenederland.nl.

 • Kan ik meer dan 50 stickers bestellen?

  Natuurlijk kan dat! Graag zelfs. Achter grote bestellingen zit vaak een goed verhaal. We horen graag wat je van plan bent. Neem contact op met via info@zerowastenederland.nl.

 • De locatie die ik in gedachten had wil toch niet meewerken, wat nu?

  We vinden het heel belangrijk dat de sticker niet weggegooid wordt of ergens blijft liggen. Geef niet te snel op en probeer het op andere plaatsen. Onze ervaring is dat er meer geïnteresseerde ondernemers zijn dan je denkt!

 • Zero Waste Hero, wat houdt dat in?

  Zero Waste Heroes zijn onze ambassadeurs. Zij staan achter onze doelstellingen en dragen deze actie een warm hart toe. Ze helpen met het promoten en verspreiden van de stickers.

  We zoeken in zoveel mogelijk regio’s en steden enthousiaste ambassadeurs. Zero Waste Heroes in dezelfde regio brengen we in contact met elkaar, zodat ze onderling kunnen afstemmen. Wij zien graag lokale communities ontstaan. En zullen zeker iets terugdoen voor onze heroes als we daar de mogelijkheden voor hebben.

  Meld je aan via info@zerowastenederland.nl.