lifestyle

Tips voor jou

Kleding documentaires

Leer meer over de wereld achter je kleding! Heel veel mensen hebben geen flauw idee welke wereld er schuil gaat achter onze kleding.

Het is belangrijk om er meer over te weten, zodat je bewust betere kledingkeuzes kan maken.

Lees meer

Koop Niks Nieuws Challenge

De beste manier om impact te maken is om even een tijdje niks nieuws te kopen. Dat lijkt een eenzaam gebeuren, maar niets is minder waar: er doen al 10.000 mensen met je mee!

Lees meer

Capsule kledingkast

Heb jij ook weleens niks om aan te trekken? Vaak is het probleem dat je niet te weinig, maar juist teveel in je kast hebt hangen! De oplossing? Een capsule wardrobe.

Lees meer

Lenen is het nieuwe hebben

Lenen is het nieuwe hebben! En het is makkelijker dan je denkt. Wij geven je een paar tips!

Lees meer

Billen- en andere poetsdoekjes

Die ‘makkelijke’ vochtige doekjes: ze bestaan voor het grootste deel uit plastic! Spoel ze zeker niet door het toilet en lees onze tips over de alternatieven.

Lees meer
Credits: freepik.com

In één keer goed

Heel veel wegwerpproducten die we kopen zijn er ook in herbruikbare variant: spullen die lang meegaan, die wasbaar zijn of gemakkelijk te repareren. Lees onze tips en maak de swap!

Lees meer

Wees niet bang voor tweedehands

Kringloop shoppen. Sommige mensen halen er hun neus voor op. Onze tip: kijk door een beetje vies heen en er gaat een (kringloop)wereld voor je open!

Lees meer

Planned obsolescence

Planned watte? Sommige dingen gaan snel kapot. Veel sneller dan je met de huidige stand van de techniek zou verwachten. Als we naar de maan kunnen vliegen, dan kunnen we toch ook wel telefoonkabeltjes maken die niet om de haverklap stuk gaan.

Lees meer

Repareren kun je leren

Minder afval produceren gaat niet alleen over dat wat je dagelijks in je kliko gooit, maar het gaat zeker ook over hoe je met de spullen omgaat die je al hebt. Ben je niet handig met repareren? Bezoek dan eens een Repair Café.

Lees meer

Vind je kringloopwinkel!

Vind alle kringloopwinkels van Nederland en België met deze handige site en app!

Lees meer

De Kooppiramide

Ken je de Buyerarchy of Needs al? Doorloop de simpele stappen van deze handige kooppiramide en weet of er een alternatief is voor het product dat je nodig hebt.

Lees meer

Natuurlijke materialen

Welke materialen zijn nou natuurlijke materialen in je kleding? Wij vertellen het je.

Lees meer
Meer tonen
 • Besparen
 • Huis & tuin

Stop verspilling

Zero Waste leven gaat niet alleen over minderen met plastic. Het gaat veel verder dan dat. In essentie gaat het over het voorkomen van alle soorten verspilling, dus ook van voedsel, water, energie, warmte, CO2, grondstoffen en spullen.

Het verminderen van onze verspilling, door bijvoorbeeld de verwarming wat lager te zetten, korter te douchen, de fiets te pakken in plaats van de auto, of te koken met kliekjes, past perfect binnen het Zero Waste principe. En, je raadt het al, hiermee kun je dus ook nog eens heel veel geld besparen!

Hoe begin je met verspillingsvrij leven?

 • Maak gebruik van apps die voedselverspilling tegengaan zoals Too Good To Go en Nofoodwasted.
 • Bespaar op verwarmingskosten. Verwarm niet alle kamers van je huis, maar alleen de ruimtes waar je vaak bent. Doe vervolgens wel de deuren dicht naar de andere ruimtes, zoals de gang, anders blijf je nog stoken.
 • Doe de afwas zonder de kraan voortdurend te laten lopen, gebruik bijvoorbeeld een teiltje.
 • Doe de IceMan Challlenge en leer koud douchen (brrr!). Dat bespaart energie om het douchewater op te warmen.
 • Bestel je wel eens wat online? Spaar je bestellingen op en voorkom oververpakking en onnodig vervoer. Noteer bij je bestelling ook een verzoek tot klein verpakken en weinig (plastic) inpakmateriaal, of bestel natuurlijk bij een Zero Waste webshop. Onze lokale Zero Waste communities weten er genoeg!

Bestel de sticker

De stickers zijn te bestellen bij onze partner De Bries.

Deel je tip met ons

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blijf op de hoogte

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voeg een locatie toe

De gegevens van Stop verspilling wijzigen

 • Hidden
 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.