lifestyle

Tips voor jou

Maak je eigen haarwax

Maak je eigen haarwax

Ook alweer zo’n lifehack: zelf haarwax maken! Want de hard plastic potjes die je bij de drogist vindt zijn niet of nauwelijks te recyclen, terwijl je haarwax echt heel makkelijk zelf maakt. Dat scheelt geld en plastic!

Lees meer

Zelf mascara maken

Wist je dat je heel gemakkelijk en goedkoop zelf mascara kunt maken? Zonder chemische troep, zonder dierenleed, zonder single-use plastic.

Lees meer
mokken

Eigen mokken rocken!

Wegwerpkoffiebekertjes gaan verdwijnen, hoera! Want eigen mokken rocken. Met deze toffe gratis poster influence je jouw afdeling vandaag al.

Lees meer
Safety razor

Safety razors, tips voor écht veilig scheren

We horen het heel vaak: “Ik wil wel zo’n veiligheidsscheermes gebruiken, maar ik vind het nog te spannend.” Met deze 14 tips kan er niets meer mis gaan.

Lees meer

Nooit meer ongewenste post

Als je Zero Waste leeft leer je al snel de eerste regel: Refuse. Hoe vervelend is het dan om ongewenst post te blijven ontvangen? Zo door je brievenbus je huis in… Om gek van te worden! Met deze tips is ongewenste post zo verleden tijd.

Lees meer

Doe-het-zelf verzorging

Cosmetica, badkamerproducten, dagelijkse verzorging…. Je hebt het nagenoeg elke dag nodig, en het zijn vaak dure producten. En toch zijn juist dít de verpakkingen die je wilt vermijden, want ze zijn vrijwel nooit recyclebaar. De oplossing? Lekker zelf maken!

Lees meer
Waterconsumptiemeter

Korter douchen of slimmer douchen?

We verbruiken met z’n allen teveel water, en veel daarvan verbruiken we tijdens het douchen. Is korter douchen voor jou echt geen optie? Dan is slimmer douchen misschien wel wat voor jou!

Lees meer
de markt

De markt

Een van de beste plekken om afval te besparen is op de markt. Je kan veel zaken zonder verpakking krijgen, en je eigen verpakking meenemen levert begrip op, en soms zelfs een schepje extra van het een of ander

Lees meer
Geredde bananencake

Voedsel gered!

De lekkerste manier om Zero Waste bezig te zijn is toch wel eten redden! Dat kan op verschillende manieren.

Lees meer
Sok met gat

Sokken zonder gaten

Hoe zorg je er nou voor dat je er het langst van kunt genieten, zonder dat ze gaan slijten? We hebben 2 supersimpele tips voor je.

Lees meer

Afval scheiden

Waar moet je nou heen met je afval? Wij vertellen je meer!

Lees meer

Pluizen en pillen verwijderen

Pluisjes en pillen verwijder je gemakkelijk, en je kleding is weer als nieuw! We geven je 3 tips.

Lees meer
Meer tonen
  • Besparen
  • Huis & tuin
  • Wijzer worden

Nooit meer ongewenste post

Als je Zero Waste leeft leer je al snel de eerste regel: Refuse. Niet aannemen, niet kopen, niet in huis halen. Hoe vervelend is het dan om ongewenst post te blijven ontvangen? Zo door je brievenbus je huis in… Om gek van te worden! Meestal belandt het direct bij het oud papier, wat een verspilling. Dat kan anders.

Tegen ongewenste post kun je veel dingen doen. Zo voorkom je veel papierafval, maar ook de verleiding om spullen of boodschappen te kopen die je eigenlijk niet nodig had. Consuminderen wordt dan een stuk gemakkelijker!

Onze tips, in volgorde van moeilijkheid:

1. Plak een Nee-Nee sticker op je brievenbus. Dat scheelt zo veel! Deze krijg je doorgaans gratis van je gemeente als je er om vraagt. Loesje heeft ook hele ludieke stickers, en zelfs bij Pieter Pot kun je er gratis een meebestellen. Wil je wel graag (specifieke) reclame blijven ontvangen? Download dan de app van bijv. Spotta of Scoupy om ze digitaal te blijven ontvangen of kies jouw folders uit via kiesjefolders.nl.

Nee | Nee sticker

2. Meld je af voor papieren nieuwsbrieven van bedrijven waar je klant bent, of ooit klant bent geweest. Dit kun je doorgaans gemakkelijk online regelen. Zelfs het personeelsblad van je werkgever zou je kunnen opzeggen of digitaal inzien.

3. Kies voor digitale post/nieuwsbrieven in plaats van papier, als je de keuze hebt. Dit kan bij meer instanties dan je denkt. In sommige gevallen is dit nog goedkoper ook. Denk bijvoorbeeld aan je verzekeraars en bank! Lees je ze niet, ook al zijn ze digitaal? Dan is het ook milieuvriendelijker om geen digitale post te ontvangen. Die bytes moeten namelijk ook ergens opgeslagen worden.

4. Meld je af voor geadresseerd reclamedrukwerk via Postfilter.nl. Post met ‘aan de bewoner van dit adres’ is dan ook verleden tijd. Daarmee maak je gebruik van je recht van verzet.

5. Stuur post die niet voor jou is (maar voor bijv. de vorige bewoner), of waar je nooit om gevraagd hebt, terug naar de afzender. Schrijf daarbij: “Graag dit adres verwijderen uit uw administratie”. Werkt goed! Bedrijven zitten namelijk niet echt te wachten op post die naar ze terugkomt.

6. Postcode Loterij is hardnekkiger… Meld je daarvoor af via hun eigen site.

7. Wat je dan nog in de bus krijgt: Terugsturen, terugsturen, terugsturen!

Protip 1: Ondanks alle tips, kan het nog zo zijn dat het mis gaat. In dat geval, gebruik de sterke arm van social media. Naming en shaming, met actieve links, is een minder aardige maar zeer doeltreffende methode!

Protip 2: Steeds meer gemeentes voeren inmiddels het JA-JA sticker-beleid in. In steden als Amsterdam, Haarlem en Rotterdam is dit al een groot succes. Daarmee ontvang je dus alleen reclamefolders als specifiek hebt aangegeven dat je dat wél wil. Ben je actief in de (lokale) politiek? Zet dit onderwerp dan op de agenda!

Protip 3: Zin in een beetje activisme? Teken dan deze petitie tegen de plastic jasjes om de folders.

Meer inspiratie? Check ook eens folderpreventie.nl.

Bestel de sticker

De stickers zijn te bestellen bij onze partner De Bries.

Deel je tip met ons

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voeg een locatie toe

De gegevens van Nooit meer ongewenste post wijzigen

  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.