Een bijenwasdoek is een geweldig alternatief voor plastic-, zilverfolie en kaaspapier. Wij nemen ze mee naar de kaasboer, die er onze kaas direct in verpakt. Verder gebruiken we ze om een vers gebakken taart mee af te dekken, een deeg in te laten rusten, of om bakjes in de koelkast mee af te dekken. Je maakt ze zelf heel makkelijk van een lapje katoen, bijenwas en jojoba-olie. Was en olie hebben een anti-bacteriële werking, ze zijn afwasbaar en zeker een half jaar telkens opnieuw te gebruiken. Na gebruik was je ze af met een zachte spons, zeep en lauw water. Goed laten drogen: en klaar voor hernieuwd gebruik.
Benodigdheden voor 2 bijenwasdoeken
2 lapjes uitgewassen katoen ter grootte van je ovenplaat (of kleiner)
30 ml jojoba-olie
45 gram bijenwas
Bakpapier
Leeg glazen potje
Kwastje (daarna alleen nog te gebruiken om bijenwasdoeken te maken)
Pannetje met heet water
Werkwijze
Verwarm de oven voor op 100 graden. Knip twee lapjes katoen met een (kartel)schaar op de maat die je hebben wil, maar maximaal het formaat van je ovenplaat. Leg de eerste lap op een stuk bakpapier en schuif in de oven. Doe de bijenwas en de jojoba-olie in het potje en smelt au bain marie. Als de was en olie vloeibaar en helder geworden zijn, haal je de ovenplaat met warm geworden lap katoen uit de oven. Smeer het vloeibare mengsel met het kwastje in een dunne laag op de doek en stop daarna even terug in de oven. Na een minuut haal je de bakplaat opnieuw uit de oven, pakt de doek aan de puntjes vast en haal hem van het bakpapier. Wapper de doek even voorzichtig heen en weer. Als hij droog is, is je bijenwasdoek klaar voor gebruik! Herhaal met de tweede doek.
Heb je nog wat bijenwasmengsel over? Bewaar het in het potje, samen met je kwastje voor een volgende keer.
Let op! De bijenwas in je doek kan smelten, dus de doek niet met heet water of hete pannen in aanraking laten komen.